David Popovici s-a calificat în finala probei de 100 de metri liber de la Campionatele Europene de Înot de la Belgrad, câștigându-și semifinala cu timpul de 47.82., cel mai bun din cele două semifinale.
David a înotat în a doua semifinală, alături de concurentul din Serbia, Andrei Barna, care a fost susținut puternic de cei din tribune, și a spus că i-a plăcut să simtă ce-au simțit adversarii săi la Europenele în Bazin Scurt de la Otopeni din decembrie. „La ultimele Europeane la care am fost, la Otopeni la noi acasă, eu eram favoritul publicului. Acum sunt cu Andrei Barna, sârbul, și de abia astept să mă hrănesc și eu din țipetele publicului, așa cum s-au hrănit toți ceilalți la Otopeni. Cred că o să fie puțin copleșit, e normal.”
Barna s-a calificat în finală cu al doilea timp (48.04), urmat de Nandor Nemeth (48.05), Kristof Milak (48.26) și Danas Rapsys (48.39). În semifinală a mai concurat și Patrick Dinu, care și-a îmbunătățit timpul personal (48.87), dar nu s-a calificat în finală.
Un pic mai obosit decât a părut dimineață, David a spus că strategia echipei sale a fost să înoate trei curse tari, în loc să crească treptat intensitatea, scopul fiind să perfecționeze abordarea probei. „Sunt un pic mai obosit decât dimineață, deși lactatul a fost la același nivel. Dar sunt curios cum să fie mâine finala. A fost parte din plan să înot tare de la început, pentru a avea trei șanse la o cursă rapidă, în loc să mă calific în semifinale relativ lejer, să înot în semifinală puțin mai tare și de abia în finală să trag. Deci să îmbunătățesc puțin câte puțin. Ar fi frumos să înot si mai repede și am încredere că voi înota mai bine, trebuie să îmbunătățesc câteva lucruri.”
David a fost întrebat și cum a trăit victoria României la Europeanul de Fotbal. „Nu am apucat să mă uit la meci, însă am văzut rezultatele, am văzut highlight-urile și ce pot să spun, îi felicit, a fost o victorie emoționantă, adică până și pentru mine, care nu sunt neapărat un fan al fotbalului, am simțit emoția românilor din tribune, a românilor de acasă. Foarte frumos a fost și sunt mândru de asta. Știu că naționala României n-a mai câștigat de foarte mult timp un meci la Euro, foarte tare, bravo lor, sper s-o țină tot așa.”
Pe lângă finala de la 100 de metri liber, David, care e campionul european en-titre la 100 și 200 de metri liber, va mai concura la Belgrad în probele de 200 de metri liber și în ștafeta 4×100 metri liber.
„Nimeni nu funcționează bine sub presiune”
Ziua de marți a început cu două finale cu prezențe românești, încurajați din tribună de mica galerie românească formată din părinți și antrenori. Aissia Prisecariu a deschis seara cu o clasare pe 7 la 200 de metri spate, o realizare importantă pentru sportiva de 16 ani. Timpul ei, 2:11.00, a fost sub baremul B pentru Jocurile Olimpice.
Imediat după ea, Denis Popescu a fost pe 7 în finala la 50 metri fluture, îmbunătățindu-și și el timpul din semifinală (23.43), corectând recordul național pentru a treia oară la acest concurs. Despre cum a trăit prima sa finală de seniori, sportivul legitimat la BSC a spus că: „A fost o experiență unică, n-am mai trăit așa ceva până acum. Mă bucur că mi-am îmbunătățit timpul încă o dată. Având în vedere că e prima probă și nu e procedeul meu și am reușit din prima să ajungem până în finală, cred că am avut o evoluție bună și o s-o ținem așa în continuare.”
Denis spune că a învățat multe din experiența de la Mondialul de Seniori de la Doha, unde el și antrenorul său, Bogdan Stroe, și-a propus să realizeze baremul olimpic la proba sa, 100 metri spate, dar a fost copleșit de emoții. „N-am simțit în viața mea așa emoții ca la Doha. Nu vreau să mai simt așa ceva și nu cred că o să mai simt. Pot spune că am învățat multe din acel concurs, pentru că nu m-am lăsat dominat deloc de emoții. Vedem la spate, acolo e mai important pentru mine.”
„Am plănuit să nu ne mai gândim la barem, asta considerăm că a fost o greșeală pe care am făcut-o la Doha, am pus prea multă presiune pe noi. Și nimeni nu funcționează bine sub presiune. Dar ce vine, vine. Noi dăm maxim, dar viața merge mai departe, nu totul depinde de un barem, nu stă toată viața într-un barem.”