David Popovici a ajuns la Paris pe 21 iulie, împreună cu o mare parte din delegația României, cu un avion Tarom care poartă numele Nadiei Comăneci. Înainte să decoleze, a vrut să sublinieze într-o scurtă declarație oferită presei că, dincolo de discuțiile despre medalii și așteptări, participarea la o astfel de competiție e o primă realizare importantă pentru întreaga delegație a României.
”E atât de greu să te califici la Jocurile Olimpice. Toată lumea vorbeşte de performanţă, despre medalii, şi e de înţeles, însă e o performanţă impresionantă şi doar să te califici. Voiam să îi felicit, să ne felicit pe toţi care suntem aici, pentru că suntem totuşi în jur de 100 de sportivi calificaţi aici şi să le urez succes. Noi suntem sportivi şi avem obiective, nu ne bazăm pe aşteptări, nu ne luăm după aşteptări. Succes nouă! Sperăm că o să vă placă.”
În primele zile la Paris, s-a acomodat cu hotelul în care locuiește cu echipa sa, ales pentru că e mai aproape de bazin decât satul olimpic – mulți sportivi se plâng de timpul petrecut în trafic, în autocare înghesuite, fără aer condiționat. Nu va participa la ceremonia de deschidere de pe Sena, care urmează să se încheie după miezul nopții și va fi avut loc vineri seara, cu mai puțin de două zile înainte de prima sa probă. Focusul înotătorului de 19 ani e pe antrenamente, odihnă și pregătirea celui mai important concurs al său de până acum.
În primele zile de antrenamente, David a pus la punct ultimele detalii împreună cu antrenorul său și s-a acomodat cu impresionantul bazin în care va concura. Arena Paris La Défense din Nanterre poartă numele celui mai mare cartier de afaceri din Europa, La Défense, aflat în suburbia Nanterre din vestul Parisului. Înconjurartă de clădiri ascuțite și lucioase, zgârie-nori și mall-uri, arena e la fel de impresionantă precum cartierul din care face parte – din punct de vedere al dimensiunii, al construcției modulare sau al tehnologiei.
Inaugurată în 2017, are 40.000 de locuri pentru concerte și 30.000 de locuri pentru meciuri, fiind cea mai mare arenă acoperită din Europa. E o construcție inovatoare, cu o experiență acustică imersivă. Are tribune retractabile care se întind pe 13 km, o structură de 5.500 de tone, 44 de proiectoare, un ecran interactiv gigant de 2.600 de metri pătrați – printre cele mai mari din lume – cu o suprafață de afișare de 1.400 mp (echivalentul a șapte terenuri de tenis), 266 de proiectoare LED, loje, spații de birouri, magazine, o braserie și un restaurant gourmet.
E casa principală a clubului de rugby Racing 92, dar a găzduit o varietate de evenimente culturale și sportive, care au adus peste 2 milioane de spectatori. Au cântat aici Rolling Stones, Elton John, Kendrick Lamar, Pink, Rammstein. Recent, Taylor Swift a cântat aici în patru seri consecutive din mai, parte din mega turneul mondial The Eras Tour. În 2022, de aici a plecat ultima etapă a Turului Franței. Din 2025, va găzdui timp de 10 ani turneul ATP Rolex Paris Masters.
Începând din 27 iulie, aici vor înota David Popovici, Vlad Stancu, Rebecca Diaconescu și toate marile vedete ale înotului mondial. Cea mai mare sală de spectacole din Europa s-a transformat pentru a găzdui în premieră o competiție de înot și polo. A fost împărțită în două, pentru cele două bazine modulare – cel de concurs și cel de antrenamente –, transformare care a durat 60 de zile, lucrările începând imediat după concertul lui Taylor Swift, astfel că numărul de spectatori a scăzut la 17.000. Pe lângă cele două bazine, au fost montată o tribună media pe schele, care poate găzdui 1.000 de jurnaliști, competițiile de înot fiind printre cele mai populare de la aceste Jocuri.
Mai sunt câteva zile până când David și noi toți vom experimenta în premieră o competiție de înot cu așa o audiență. Americanii au trăit-o recent, la concursul de selecție preolimpică din SUA, unde au stabilit un record național de audiență, având peste 22.000 de spectatori.
Ediția de la Tokyo, prima a Jocurilor la care David a participat, a avut loc fără spectatori din cauza pandemiei. La Europenele de la Belgrad, cel mai recent concurs, au fost doar câteva sute de participanți. Dar vineri dimineață, când David se antrenează supravegheat atent de echipa sa, scaunele sunt încă goale și cufundate în întuneric.
Startul lui David e duminică
David începe concursul duminică dimineață, de la ora 12:00, ora României, cu calificările probei de 200 de metri liber, unde are cel mai bun timp al anului: 1:43.13, realizat în iunie la Campionatul European de la Belgrad.
E al cincilea timp din istorie, după Paul Biedermann, care le deține pe primele două (1:42.00, 1:42.81), Michael Phelps (1:42.96) și timpul lui David de la Roma din 2022 (1:42.97). E urmat în rankingul mondial al sezonului de germanul Lukas Martens (1:44.14), sud-coreeanul Sunwoo Hwang (1:44.40), britanicii Matthew Richards (1:44.69) și Duncan Scott (1:44.75). Campionul olimpic en-titre, Tom Dean, nu își va apăra titlul la Paris, pentru că nu s-a clasat în primii doi din țara sa la concursul de selecție olimpică al Marii Britanii. David e singurul înotător activ care a coborât sub 1:44 de secunde în proba de 200 de metri liber, unde e văzut ca favorit. Și doar asta e o realizare importantă pentru o țară cu așa puține bazine.
Foto: COSR