Roxana Mărăcineanu, despre David Popovici: „Cum poți să înoți cu o secundă mai repede decât atâția campioni, nu am răspuns. E ceva ce trebuie să accepți fără să încerci să explici”

Andreea Giuclea 31 iulie 2024

Corespondență Lead.ro din Paris

Născută în România și mutată de la 9 ani în Franța, Roxana Mărăcineanu a devenit, în 1998, prima campioană mondială la înot din istoria Franței, câștigând medalia de aur la 200 de metri spate. Doi ani mai târziu, a câștigat argintul la Jocurile Olimpice de la Sydney, în finala câștigată de Diana Mocanu. A urmat apoi o carieră politică, în 2018 fiind numită Ministru al Sporturilor în Guvernul francez condus de Édouard Philippe, iar până în 2022 a fost Ministru-delegat.

Zilele aceasta, e zilnic în bazinul din Defense Arena, comentând cursele pentru Radio France. A trăit cu emoții atât cursele francezului Leon Marchand, cât și pe cele ale lui David Popovici. Înainte de prima finală a lui Marchand, la 400 metri mixt, una din purtătoarele flăcării olimpice a vorbit despre parcursul ei, despre impactul lui Marchand în Franța și despre cum îl vede pe David.

Cum a ajuns la Minister

Când a renunțat la cariera de înotătoare și a devenit mamă, Roxana Mărăcineanu a căutat un club de înot pentru femei, unde să facă sport într-un mediu sigur, alături de alte femei care au devenit recent mame, pentru că sportul le poate ajuta să iasă din izolarea prin care trec multe în acea perioadă. Nu exista un astfel de club, așa că a înființat ea o asociație, împreună cu câteva prietene. „M-am uitat în jurul meu să văd ce ar exista pentru femei, specific în perioada asta de readaptare, când vrei să pierzi din kilograme și vrei să fii împreună cu alte femei, să vorbești de ce se întâmplă cu copilul tău. Nu e tot timpul simplu și mi se pare că sportul și activitatea fizică îți permite să fii împreună și să discuți și să te întâlnești cu alte mame, cu alte familii. E un moment propice să ieși din solitudinea asta pe care am trăit-o câteodată și eu, ca multe alte mame.”

Asociația a crescut pe măsură ce tot mai multe femei i-au cerut lecții de înot, apoi și bărbați și copii. Pentru că Franța avea un număr îngrijorător de copii care se înecau, și-a dat seama că lecțiile de înot trebuie să înceapă de la vârste cât mai mici, și a început să le predea de la trei-patru ani. Între timp, începuse și o carieră politică, devenind consilier regional în Île de France (regiunea Parisului), iar în 2018, prim-ministrul Édouard Philippe a auzit de asociația sa și i-a propus rolul de Ministru al Sportului, cu misiunea de a extinde programul pentru copii la nivel național.

„Am implementat un program național, de care se vorbește de 4-5 ani, multe orașe au folosit oportunitatea asta, au construit piscine, au făcut și un program de piscine gonflabile, care pot fi deplasate din oraș în oraș, cu un ajutor foarte mare de stat. Statul acoperă aproape 80% din costuri, și orașele trebuie să pună numai 20%. Și acum multă lume se interesează de subiect. Nu zic că asta va schimba fața înotului francez, pentru că, deocamdată, nu s-a transferat pe partea de performanță.

Dar eu cred că va avea un rol, împreună cu sportivi ca Léon Marchand, ca David Popovici, persoane care sunt inspiraționale, care sunt accesibile, care nu sunt așa mari. Pe sportivii aceștia care sunt musculoși eu cred că îi desparte mult de oamenii de rând, și de copii, mai ales. Cu un Leon Marchand, care înoată toate probele, fluture, spate, bras, craul, mult mai ușor se identifică copiii care se antrenează la procedeele astea. Toată lumea poate să se regăsească în el.”

Fata ei, născută în Franța, se uită mereu cu alte prietene românce la cursele lui David și o întreabă dacă nu cumva îi cunoaște pe amândoi. „Sunt foarte accesibili, sunt foarte simpatici, fac cu mâna la lumea care vine să-i vadă, se opresc să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Sunt accesibili și pentru că sunt tineri, Leon are 22 acum, dar parcă are 16 ani. David, tot la fel, are acum 19, dar pare de 15 ani.”

Ceva ce trebuie să accepți fără să încerci să-l explici

Impactul lui Leon Marchand, deja unul dintre superstarurile acestei competiții, va fi și mai mare acum, după ce a devenit campion olimpic, credea Mărăcineanu înainte de prima sa finală: „Să câștige Jocurile Olimpice în Franța o să fie ceva extraordinar pentru el. E doar de doi ani la nivel european și mondial, fiind totuși foarte discret, fără multe apariții mediatice, plus că se antrenează în Statele Unite, deci nu vine aici foarte des. Iar Franța are totuși mulți campioni, la judo, la scrimă, au fost promovate multe figuri, dar el totuși a reușit să-și facă loc. Deci cred că, dacă acum confirmă cu titlul olimpic, va fi o altă dimensiune pentru el.”

Antrenat de Bob Bowman, fostul antrenor al lui Michael Phelps, Marchand a câștigat deja aurul la 400 metri mixt, iar azi concurează în alte două finale, la 200 metri fluture și 200 metri bras.

Despre David Popovici, fosta ministră spune că, deși idolul ei va rămâne mereu Alexander Popov, fiind din generații apropiate, „este ceva spectacular”. Când privește însă către timpii realizați de noile generații, nu găsește un răspuns pentru progresele aduse de aceștia în bazin.

„Pentru că eu știu ce înseamnă să înoți timpii care s-au înotat atunci, pentru Alex, pentru mine, știu ce înseamnă. Cum poți ca să faci mai bine decât noi, și ce trebuie să ai în plus decât au avut toți campionii ăștia, ca să poți să fii mai bun cu o secundă, nu am răspuns. Deci, mă uit la înot, apreciez, efectiv înoată foarte frumos, dar încă nu pot să-mi dau seama ce are în plus față de un Alexander Popov, care pentru mine era un zeu. Dar asta e, generațiile vin una după alta și mult se petrece și în cap. Sunt sigură că dacă n-ar fi fost cei dinainte ca să deschidă, cum se zice în franceză, câmpul posibilului, nici nu poți să-ți imaginezi că poți să mergi mai repede. Cine putea să-și imagineze că un băiat poate să bată un record al lui Phelps (n.r: Leon Marchand la 400 de metri mixt, în 2023). Deci e ceva ce trebuie să accepți fără să încerci să explici. Vezi istoria lor, vezi cum evoluează, ce se întâmplă, dar e dificil când ai trăit așa o perioadă. Pentru că, la un moment dat, după 20 de ani, chiar dacă la început, ca să reușești, ești obligat să nu-ți pui o limită, la un moment dat totuși îți pui o limită, cred. Și când te oprești, pentru că s-a terminat timpul tău, când vezi pe alții care abia încep și deodată sunt cu două secunde mai buni decât tine, îți zici: cum e posibil?”

O alianță româno-franceză: „Sunt interesată ca David să câștige suta”

După ce s-a bucurat pentru victoria lui David la 200 de metri liber, Mărăcineanu ar vrea ca românul să câștige și finala la 100 de metri liber, pentru că asta l-ar impulsiona și pe francezul Maxime Grousset, calificat cu al patrulea timp în finala de azi. Campion mondial la 100 metri fluture și medaliat cu argint și bronz mondial la 100 metri liber, Grousset nu are încă o medalie olimpică. În 2021, la Tokyo, s-a clasat pe 4 în finala la liber.

„Sunt interesată ca David să câștige suta, pentru că cred că l-ar trage pe al nostru craulist, care este mai în vârstă, nu prea a reușit să urce mai mult de locul 4-5 la Jocurile Olimpice. Maxime Grousset încă înoată 47.3, 47.2, dar cred că e capabil să coboare sub 47 de secunde sau să facă 47.0. Și îmi zic că dacă facem o alianță Franța-România, putem să dăm deoparte China și Australia. Mi-ar plăcea ca Grousset să fie pe podium, pentru că pentru el urmează și proba de fluture. Și dacă are o medalie la craul întâi, îi dă încredere și ar putea să mai obțină ceva.”

Sportul arată altfel când e condus de femei

Dincolo de asociația ei, pe care vrea să o dezvolte în continuare, și de colaborările cu instituții media, fosta minstră are și un rol în Ministerul Egalității dintre Femei și Bărbați, unde coordonează programe de informare și de formare pe tema violenței împotriva femeilor. Violența în sport și egalitatea de gen au fost teme importante pentru ea și la Ministerul Sportului.

„Egalitatea între femei și bărbați a fost o mare cauză a președintelui în cele două mandate. Și eu am lucrat foarte mult în sport pe tema asta. Am pus chiar și în lege faptul că trebuie să fie un număr egal de femei și bărbați la conducerea sportului, în 2024. Am pus în lege faptul că în toate consiliile de administrație, în toate federațiile este obligatoriu să fie același număr de femei ca de bărbați, și am redus mandatul președinților, înainte era pe viață, acum sunt trei mandate, deci 12 ani maxim. Și am pus mai multă democrație în partea de alegeri federale, în așa fel încât să avem mai multe femei la putere în cadrul sportiv, pentru că sunt convinsă că sportul arată altcumva când e condus de femei. Problemele femeilor și fetelor sunt mult mai mult luate în considerare, la fel și sportul ca activitate fizică și sportul ca posibilitate să fii împreună, să te legi unul cu altul, de care beneficiază majoritatea bărbaților, de acum vor putea să beneficieze și femei în egală măsură.”

Cum a văzut ceremonia de deschidere

„Totul mi s-a părut extraordinar. Mi s-a părut că am reușit foarte bine să facem față și să controlăm partea asta foarte complicată și periculoasă de la ceremonia de deschidere. Tot ce am putut să controlăm, mi se pare că am avut în control, dar vremea, ploaia, n-am putut să o controlăm. Și, până la urmă, zic că a oferit o parte mai dramatică spectacolului și că a fost totuși foarte frumos, reușit și a arătat Franța cu niște imagini despre care sunt mândră, pentru că imaginile pe care le-am văzut nu putem să le vedem în orice țară. Noțiunea asta de libertate, de nondiscriminare e o dimensiune pentru care eu am pledat mult când am fost ministră aici, în Franța. Când am auzit că ceremonia se va face în afara stadionului, e ceea ce eu am vrut să fac la minister, să pun mai mult sport peste tot și în același timp să pun mai multă societate în sport.”

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.