Introducere la polo: Campionatul European s-a terminat, urmează, speră lumea, Jocurile Olimpice. Poloul s-a mutat la Brașov

Ancuța Iosif 4 februarie 2016

Ideea fixă despre importanța sporturilor olimpice, nevoia să-i cunoștem mai bine pe cei cunoscuți mai puțin ne-a condus la Brașov, pe urmele poloului românesc. Sportul ăsta de apă a luat cu asalt un oraș care-ți propune muntele înainte de altele. Și totuși: aici se joacă Cupa României, aici joacă și selecționata națională, într-un meci demonstrativ – prilej tocmai bun pentru a discuta despre șansele băieților de calificare la Jocurile Olimpice –, și tot la Brașov, copiii au început să vină cu drag la polo. Altfel spus, Brașovul oferă zilele astea șansa unei introduceri la polo.

 

„România s-a calificat în semifinale învingând Italia cu 10-9, după un meci dramatic. Naționala de polo a României a reușit o performanță calificându-se în semifinale. După un început echilibrat, Italia s-a desprins, conducând cu 9-6 la pauză. Antrenorul Vlad Hagiu face o mutare de geniu introducându-l în poartă pe Nenciu, care închide, efectiv, poarta. Ai noștri revin fantastic și cu 20 de secunde înainte de final înscriu golul victoriei!”, comenta Radu Tanasa (un fan), pe forumul siteului sport365.ro. „Finalul aduce lacrimile în tabăra noastă, dar sunt de bucurie. Practic, ai noștri au reușit a opta minune a lumii, au învins o echipă mult mai titrată (10-9 cu Italia n.a.), care are condiții de mii de ori mai bune decât noi. Iată că avem și sportivi de excepție. Acești băieți merită mai mult, măcar să le fie transmise meciurile, să-i vadă și familiile lor. Ne-au arătat că se poate, nu s-au plâns că nu au bazine. Erau și trei români în tribune cu un tricolor, bravo lor, dar m-am întrebat: Oare e așa departe Belgradul? Oare nu putem fi mai mulți?”

Lotul național de polo din 2006 a făcut istorie la Campionatul European din Serbia, transformând România în revelația turneului final. Aceeași echipă se reunește pe 5 februarie la Brașov, într-un meci demonstrativ cu actualul lot, pentru a promova sportul.

După ce s-a clasat pe locul 10 la Campionatul European de la Belgrad 2016 (câștigat de Serbia), lotul național de polo are nevoie de încurajări pentru calificările preolimpice de la Trieste (Italia), unde se va confrunta în grupa A cu echipele Ungariei, Canadei, Rusiei, Franţei şi Slovaciei.

„Vin legitimări peste legitimări!”

Avem un lot care a schimbat 10 membri din 13 în ultimii doi ani, însă dacă ar fi nevoie de o nouă selecție, nu ar fi ușor, pentru că în urmă cu zece ani nu existau bazine care să antreneze suficienți viitori poloiști. Generațiile care ar putea adera acum la națională (20 ani aproximativ) sunt restrânse. Acum avem bazine, pași pentru viitoarele generații se fac, iar una dintre amprentele proaspete poate fi văzută în Brașov, la Bazinul Olimpic (deschis în 2013), unde anul trecut s-a înființat prima echipă de juniori III (13-14 ani). Tot în 2015, juniorii brașoveni, antrenați de George Mihalache, au găzduit calificările și au participat la primul lor campionat național.

Oana Dinulescu, membră a Federației Române de Polo și manager sportiv pentru echipa de polo Sportul Studențesc Corona își îndreaptă toate eforturile către creșterea comunității de susținători. „Am descoperit bazinul de la Brașov printr-un mare noroc. Cea mai bună prietenă a mea e de acolo. Am fost, am văzut bazinul, m-am îndrăgostit de el. Iar George Mihalache este primul și singurul antrenor de polo de la Brașov, un tip vitregit la început, pentru că lumea nu prea îl înțelegea”, spune Oana.

„Polo-ul implică înot, implică mânuirea mingii într-un mediu neobișnuit – ești în apă, nu poți să stai ca la handbal, trebuie să dai din picioare ca să iei mingea – implică și lupte corp la corp. Practic sunt minimum trei sporturi într-unul.

„De exemplu, în antrenamentele de polo trebuie să pună greutăți pe sportivi, ca să facă forță în apă, cum se spune – să facă picioare. Dar copiilor nu le pot pune centuri cu greutăți de la început și atunci îi bagă în apă cu tricouri. Tricourile se îmbibă de apă și automat te ridici mai greu”. Mihalache și-a băgat copiii în apă cu tricourile pe ei și lumea s-a revoltat la început din cauza metodei. Acum nu mai face față zecilor de copii care vor să se înscrie. „Vin legitimări, peste legitimări, peste legitimări.”

Oana Dinulescu îți poate vorbi toată ziua despre polo. O să-ți spună că este un sport complex, care îți cere multe lucruri în același timp: „Implică înot, implică mânuirea mingii într-un mediu neobișnuit – ești în apă, nu poți să stai ca la handbal, trebuie să dai din picioare ca să iei mingea – implică și lupte corp la corp. Practic sunt minimum trei sporturi într-unul. Faptul că antrenorul George Mihalache era văduvit acum doi ani de condiții vitrege și acum prosperă și e încântat că nu mai face față numărului de copii mă bucură tare. Înseamnă că într-adevăr am lăsat ceva în urma noastră”, spune Oana.

Între 4-7 februarie, Brașovul, prin gazdele de la Sportul Studențesc Corona, găzduiește Cupa României la Polo 2016. În cadrul competiţiei vor juca cele opt echipe din Superliga Națională de Polo, împărţite în două grupe: Grupa A, cu Steaua, Dinamo, Rapid şi Poli Cluj; Grupa B, cu CSM Digi Oradea, Sportul Studenţesc Corona și Crişul Oradea (Amefa Arad s-a retras din competiție). Primele două clasate din fiecare grupă vor disputa semifinalele competiției, iar învingătoarele vor ajunge în finală.

Urmează o săptămână de stat cu sufletul la gură pentru iubitorii sportului și una de inițiere pentru curioșii care n-au mai asistat până acum la un meci și vor să-l înțeleagă. Surpriza programului vine sâmbătă seară, prin Gala polo, unde organizatorii aduc în apă, într-un meci demonstrativ, două generații ale echipei naționale: pe cea actuală și pe cea a veteranilor care au uimit la Campionatele Europene de la Belgrad, în urmă cu zece ani.

 

Program

(intrarea pe tot parcursul Cupei este gratuită)

Programul Cupei României la Polo, Brașov 2016:
Etapa I (joi):
Ora 15:30 Dinamo – Poli Cluj
Ora 16:45 Sportul Studenţesc – Crişul
Ora 18:00 Steaua – Rapid
CSM Digi va sta

Etapa a II-a (vineri):
Ora 09:00 Poli Cluj – Steaua
Ora 10:15 Crişul – CSM Digi
Ora 11:30 Dinamo – Rapid
Sportul Studenţesc va sta

Etapa a III-a (vineri):
Ora 16:30 Rapid – Ploi Cluj
Ora 17:45 Steaua – Dinamo
Ora 19:00 CSM Digi – Sportul Studenţesc
Crişul va sta

Semifinalele (sâmbătă):
Ora 10:30 semifinala A1 – B2
Ora 12:00 semifinala B1 – A2

Finala (duminică):
Ora 11:30 învingătoarea semifinala 1 – învingătoarea semifinala 2

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.