AMR 1 an! Cum stă România înaintea ultimei turnante din drumul spre Tokyo 2020? Ultimele săptămâni vin cu multe vești bune

Ciprian Rus 22 iulie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

Mai e un an până la debutul Jocurilor Olimpice de Vară de la Tokyo, programate să înceapă pe 24 iulie 2020, iar lupta pentru calificarea la cea mai importantă competiție sportivă din lume e mai strânsă pe zi ce trece.

Și calendarul, și criteriile de calificare diferă de la sport la sport, dar, cu o mulțime de concursuri aflate în desfășurare în această vară, delegația României s-a mărit simțitor în ultimele săptămâni. Acum două luni, Laura Coman era doar a două sportivă din România care obținea biletul de Japonia, după înotătorul Robert Glință, iar acum, după rezultatul spectaculos al echipei de fotbal U21 de la Euro 2019, ne bazăm pe o delegație în toată puterea cuvântului: băieții lui Mirel Rădoi, plus alți șase sportivi.

Încă două nume pe lista „Samurailor”

Doi dintre „Samurai” și-au obținut calificarea chiar zilele trecute. Atleta Claudia Bobocea a reușit să alerge la Londra, în Diamond League, cursa de 1.500 de metri în 4:02.27, sub baremul de calificare. Claudia este la a doua participare olimpică și este a treia atletă din România care se califică la JO. 

La rândul său, înotătorul Daniel Martin a reușit să coboare sub baremul olimpic la 100 de metri spate la Mondialele de la Gwangju, din Koreea. Sportivul de la CSM Bacău, antrenat de Iulian Matei, a terminat cursa din serii după 53,65 de secunde, la o sutime de secundă în spatele lui Robert Glință. Daniel Martin este la prima calificare olimpică și devine al doilea înotător român care își câștigă biletul pentru Jocurile de la Tokyo.

Performanță de excepție: Daniel Cristian Martin s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în proba de 100m…

Gepostet von FRNPM am Sonntag, 21. Juli 2019

Andreea Chițu, pe loc de calificare

Și judoka Andreea Chițu a făcut zilele trecute un pas mare spre Olimpiadă. Sportiva noastră a câștigat medalia de bronz în cadrul puternicului Grand Prix de la Budapesta. Performanța din Ungaria o urcă pe Andreea pe loc de calificare la Jocurile Olimpice în clasamentul întocmit de Federația Internațională de Judo.

Bianca Pascu, prima medalie mondială într-un sport olimpic

Dar veștile bune nu țin doar de calificări. Bianca Pascu a câștigat medalia de bronz la Campionatul Mondial de la Budapesta 2019 la sabie, individual, după un concurs excelent, în care nu a putut fi oprită decât de supercampioana ucrainiană Olga Kharlan.

În primul ei meci de pe tabloul principal, Bianca a eliminat-o pe rusoaica Yana Egorian, campioana olimpică de la Rio 2016, pe care a învins-o cu 15-13. Bianca a trecut apoi de o altă rusoaică, Olga Nikitina, cu 15-7. În optimi, românca a avut ceva emoții cu indianca Anandha Chadalavada, pe care a condus-o aproape întreaga partidă, însă a fost egalată la 14, după ce a avut și 13-7 pe tabelă. În cele din urmă, Bianca s-a impus la limită, 15-14, și s-a calificat în sferturi, unde a tras împotriva americancei Anne-Elizabeth Stone. Din nou, a condus cu 13-5, dar adversara a revenit, a fost la un pas de egalare, într-un meci câștigat de Bianca cu 15-13. În meciul decisiv pentru accederea în finală, Bianca a înfruntat-o pe Olga Kharlan, triplă campioană mondială și sextuplă campioană europeană. Duelul dintre cele două sabrere a fost dominat de ucrainiancă, scor 15-5, iar Bianca a rămas cu medalia de bronz.

Bronzul Biancăi este cu atât mai important cu cât reprezintă prima noastră medalie mondială din acest an într-o probă olimpică, adică exact în contextul de concurs care va fi anul viitor la Tokyo.

Marea noastră campioană Ana Maria Popescu (Brânză) a fost prima care a felicitat-o pe colega sa de lot.

„Să crezi în tine când alții nu o mai fac… Să muncești chiar și atunci când rezultatele se lasă așteptate… Să rămâi aproape singur, dar să continui… Să te doară cu adevărat, dar tu să mergi mai departe… și toate astea pentru a-ți împlini visul. Asta trebuie să fie <<magia>> despre care vorbeau organizatorii Mondialului, care au ales ca moto al competiției <<A kind of magic>>. Bianca Pascu: definiția încăpățânării în cel mai bun sens, un exemplu de ambiție și determinare, un om care nu știe să renunțe”, a fost mesajul Anei pentru medaliata noastră de la Budapesta.

*

Lista pentru Tokyo 2020

Până în momentul de față, România contează pentru Tokyo 2020 pe următorii sportivi, în ordinea calificării lor la Olimpiadă: Robert Glință, Laura Coman, Florentina Iușco, Alina Rotaru, Claudia Bobocea, echipa de fotbal a României U21 și Daniel Martin.

Abonează-te la newsletter
Top Stories