Anghel Iordănescu: „E șansa unei generații să obțină o performanță de care fotbalul românesc are nevoie. Trebuie să ne autodepășim”

Andreea Giuclea 18 iunie 2016

Ajunși din nou cu întârziere la stadion pentru conferința de presă dinaintea meciului de mâine, Anghel Iordănescu și cei trei jucători pe care i-a adus în fața presei, Ovidiu Hoban, Dragoș Grigore și Nicolae Stanciu, au ieșit întâi câteva minute pe terenul ud al impresionantului Stade de Lyon, pe care nici Albania, nici România nu s-au antrenat deloc. Antrenamentele oficiale au fost mutate pe vechiul stadion al Lyon-ului, Stade Gerland, ca gazonul udat de ploaia din ultimele zile să fie cât mai protejat.

După ce au dat o tură pe arenă, au atins de câteva ori iarba moale și au comentat decizia organizatorilor de a muta antrenamentele, stafful românesc a venit la conferință, pe care Iordănescu a început-o vorbind chiar despre această decizie, care a încărcat programul deja plin al echipei. „Am avut o zi intensă, cu un program solicitant. A trebuit să ne deplasăm de la baza noastră la gara din Paris, să luăm trenul și să venim aici, unde am aflat, spre surprinderea noastră, că și programul de antrenament a fost schimbat, chiar și locația. Acest lucru ne pune în dificultate și pentru că terminăm târziu antrenamentul, apoi avem de făcut baia și refacerea și vom lua masa destul de târziu, chiar cu o seară înainte de meci.”

România nu e însă singura echipă care trece printr-o astfel de situație, iar la conferința precedentă, portarul Albaniei, întrebat și el de acest context, a spus că nu e o problemă dacă nu se antrenează pe terenul oficial. Dar Iordănescu a continuat să răspundă întrebărilor lacunar, grăbit, aproape agasat.

Despre situația medicală a celor trei jucători care au părăsit accidentați ultimul meci, cu Elveția, a spus că în zilele care au urmat, aceștia au avut un program separat de antrenamente, coordonat de medicul echipei. Se vor antrena separat și azi, urmând ca mâine să vadă dacă pot sau nu juca, dar selecționerul nu a vrut să ofere mai multe detalii despre problemele medicale ale niciunuia dintre ei. „Nu, nu vă pot spune situația fiecăruia, o știți.”

Iar răspunsurile au continuat în același ton:

„Luați în calcul o calificare cu două puncte, de pe locul trei?” „Nu, avem alte planuri și un alt obiectiv clar.”

„Nu mă interesează cifra selecțiilor mele la națională, e mult mai important jocul propriu zis, scopul pe care echipa națională îl are.”

„Mi-e greu să vorbesc de alte echipe, mă gândesc la ce vrem noi să obținem, la ce ne dorim noi. Dar am apreciat și echipa Franței, și echipa Albaniei.”

A fost însă o întrebare care l-a făcut pe Iordănescu să răspundă, chiar dacă nu-i era adresată lui. Când jucătorii au fost întrebați dacă conștientizează importanța momentului în care se află, într-un an în care fotbalul la nivel de club n-a contat în Europa, dar în care handbalul și voleiul au adus în țară cupe europene, Iordănescu a ținut un discurs care s-ar fi potrivit mai degrabă în vestiar, înaintea meciului, adresat jucătorilor lui, nu vorbind despre ei la persoana a treia, ca și cum nu s-ar fi aflat la aceeași masă.

„Băieții trebuie să înțeleagă că e șansa unei generații; au ocazia să obțină o performanță de care fotbalul românesc are mare nevoie. De opt ani echipa noastră națională n-a mai fost prezentă la un turneu final, e șansa lor, care vine poate o dată în viață, să obțină o performanță care să-i bucure pe toți iubitorii fotbalului din România. Asta înseamnă să intrăm hotărâți, concentrați, să dăm dovadă de multă abnegație, de risipă de energie și determinare. Sper ca băieții să înțeleagă că e nevoie să dai totul pe teren ca să obții performanță.”

Răspunsurile jucătorilor fuseseră ceva mai concise:

„Cu siguranță, fiecare din noi e conștient de importanța meciului de mâine.” (Dragoș Grigore)

„Suntem conștienți de când am venit aici de importanța meciurilor, cred că și în primele două am jucat destul de bine. Mâine vom fi pregătiți 100%, iar după meci sper să fim fericiți și mulțumiți de cum am jucat, că am lăsat totul pe teren.” (Nicușor Stanciu)

„Același sentiment îl am și eu, suntem foarte concentrați, iar mâine cine va intra va da totul pe teren, să facă mândră o țară întreagă.”(Ovidiu Hoban)

Apoi, cum făcuse și selecționerul Albaniei cu câteva minute înainte, Iordănescu a complimentat și el echipa Albaniei, „o echipă bună, care s-a luptat de la egal la egal timp de 89 de minute cu Franța, a pierdut ca și noi. Sunt convins că băieții domnului De Biasi vor face tot ce le stă în putință pentru o victorie de palmares. Noi ținem foarte mult să facem o partidă bună, dar asta înseamnă că avem nevoie de 90, 95 de minute de joc bun, de posesie, de agresivitate, de concentrare, de dăruire. Avem nevoie să ne autodepășim.”

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.