„Apar la televizor și asta le arată fetelor că e posibil. Înainte, vedeam doar bărbați arbitri.” Povestea arbitrei care va oficia Supercupa dintre Liverpool și Chelsea

Andreea Giuclea 14 august 2019

Când Stephanie Frappart va intra pe arena Vodafone Park din Istanbul și va fluiera startul Supercupei dintre Liverpool și Chelsea din această seară, va deveni prima femeie care oficiază o competiţie importantă masculină a UEFA. „În sfârșit, cred că era timpul să se întâmple. Mă bucur că putem fi parte din acest moment istoric”, a spus Jurgen Klopp, antrenorul lui Liverpool. „Sunt încă multe lucruri în lume în care nu luăm deciziile bune, așa că asta e o decizie bună, că în sfârșit aducem o femeie să arbitreze un meci așa important, în fața a milioane de oameni. E primul astfel de moment, și probabil va fi special, dar sper că nu va fi ultimul”, a adăugat antrenorul campioanei Europei.

E cel mai important meci de fotbal masculin pe care-l arbitrează o femeie, dar pentru Stephanie Frappart, care a arbitrat în iulie finala Campionatului Mondial feminin, iar în aprilie meciuri din prima ligă masculină franceză, nu e cel mai important meci al verii, așa că știe cum să-și stăpânească emoțiile, cum a spus la conferința de presă dinaintea Supercupei.

„Viaţa mea s-a schimbat pentru că am devenit cunoscută în întreaga lume. Dar am arbitrat și în prima ligă franceză, așa că știu ce simți, știu strategia, știu cum să-mi stăpânesc emoţiile și știu cum mă pregătesc pentru astfel de momente. Nu este primul joc important pentru mine. Nu cred că sunt diferențe, pentru că fotbalul e la fel. Ne pregătim mult, așa că nu ne temem, suntem mereu pregătite pentru astfel de meciuri”, a spus arbitra franceză în vârstă de 35 de ani care speră ca acest moment să fie un exemplu pentru fetele care-și doresc să fie arbitre.

„Mă bucur că pot să arăt că e posibil și că sunt fete tinere care vin din urmă și care vor urma același drum”, spunea în iulie într-un interviu. „Apar la televizor și asta le arată fetelor că e posibil. Înainte, vedeam doar bărbați arbitri. Sper să le inspir să-și găseasă astfel de vocații.”

Frappart a început să arbitreze la 13 ani. Juca fotbal și voia să cunoască mai bine regulile. O perioadă, le-a practicat în paralel, dar la 18 ani a simțit că trebuie să facă o alegere. „Atunci, fotbalul feminin încă se dezvolta și am simțit că ar fi mai bine să continui ca arbitru”, a spus într-un interviu pentru UEFA. „Nu mi-am setat niciodată obiective, am luat totul de la meci la meci. N-am avut un model, dar am urmărit mulți arbitri care m-au influențat. Au fost și mulți oameni din fotbalul francez care mi-au dat sfaturi bune de urmat.”

După doi ani în care a arbitrat în a doua ligă masculină franceză, în aprilie anul acesta a devenit prima arbitră care a condus un meci din Ligue 1, disputat între Amiens şi Strasbourg. E și prima femeie inclusă în lotul permanent de arbitri pentru sezonul viitor al Ligue 1.

„Genul e irelevant”

În meciul din Supercupă, Frappart va fi asistată de aceeași brigadă alături de care a arbitrat în iulie finala Mondialului feminin dintre SUA și Olanda: Manuela Nicolosi, din Franța, și Michelle O’Neill, din Irlanda de Nord. Al patrulea oficial va fi arbitrul Cüneyt Çakır din Turcia, care spune despre colegele sale că sunt curajoase și nu ezită să ia decizii nepopulare. „Veți vedea miercuri seară. Atunci când intrăm pe teren”, adaugă el, „suntem arbitri, nu contează genul.”

Despre motivele pentru care au fost alese să arbitreze supercupa, șeful arbitrilor UEFA Roberto Rosetti a spus: „Sunt bune, sunt pregătite, sunt puternice din punct de vedere tehnic și fizic. În urmă cu câteva zile, Stephanie a trecut testul fizic pentru arbitrii de elită bărbați. Sper să inspire mii și mii de femei arbitre din întreaga lume.”

Într-un sport jucat, condus și documentat în mod copleșitor de către bărbați, cum  scria jurnalistul Jonathan Harding într-un editorial pe Deutsche Welle, astfel de momente sunt considerate istorice. Dar ele ar trebui văzute ca normale, cum spunea Bibiana Steinhaus, prima femeie arbitru din Bundesliga: „Pentru mine și pentru colegii mei arbitri, faptul că sunt femeie nu mai reprezintă un subiect de multă vreme. Dar probabil trebuie să acceptăm cu toții că acest lucru va fi prezent în continuare în presă ca ceva important. Sunt arbitru în Bundesliga pentru că am avut rezultate bune, nu pentru că sunt femeie. E o diferență. Dacă pentru asta sunt considerată un model pentru tinerele fetițe și un pionier în lupta pentru egalitate, atunci asta mă face fericită”, a spunea în 2017.

E o idee subliniată și de fotbaliștii și antrenorii celor două echipe care vor fi arbitrate azi de Stephanie Frappart. „Cred că genul e irelevant. Dacă există calitate, și există, pentru că altfel nu ar fi fost numită pentru acest meci, atunci nu contează deloc”, a spus fundașul lui Liverpool Virgil van Dijk. „E un lucru natural, mă bucur că lumea evoluează”, a spus și căpitanul lui Chelsea, Cesar Azpilicueta. „E o veste foarte bună, mă bucur să fiu parte din acest moment istoric, de mult așteptat”, a spus și Frank Lampard, antrenorul lui Chelsea.

Decizia UEFA vine la câteva luni după ce forul european a anunțat prima strategie dedicată creșterii fotbalului feminin, prin care vrea să dubleze, până în 2024, numărul jucătoarelor, dar și al femeilor din poziții de conducere în UEFA, să schimbe modul în care fotbalul feminin e privit în Europa, să dubleze impactul și valoarea Campionatului European de fotbal feminin și a UEFA Women’s Champions League, să pună în aplicare politici de protejare a jucătoarelor în toate cele 55 de asociații membre și să dubleze reprezentarea femeilor în toate organismele UEFA.

Teodora Albon, locul 6 în lume

Povestea lui Stephanie poate fi o sursă de inspirație și pentru arbitrele românce, care au participat deja în competiții internaționale importante: Petruța Iugulescu a făcut parte din brigada finalei Ligii Campionilor la fotbal feminin, câștigată de Olympique Lyonnais în fața Barcelonei pe 18 mai. Împreună cu Mihaela Țepușă, Petruța a arbitrat și la Campionatul Mondial feminin din această vară, dar și un meci din sferturile Ligii Campionilor.

Iuliana Demetrescu, 29 de ani, a arbitrat la centru finala Campionatului European feminin U17, iar Alexandra Apostu a făcut parte din brigada care a condus finala Campionatului European U19 la fotbal feminin.

La finalul anului 2016, Teodora Albon ocupa locul 6 în clasamentul celor mai bune arbitre din lume. Albon, fost căpitan al echipei naționale de fotbal feminine, a bifat competiții importante, precum: finala UEFA Women’s Champions League din 2013, semifinala Campionatului Mondial Feminin din 2015 din Canada, finala mica a Jocurilor Olimpice de la Rio.

O altă arbitră româncă care a fost prezentă la competiții valoroase în fotbalul feminin e Cristina Dorcioman, care a condus de la centru finala Campionatului European de Fotbal Feminin din 2013 sau meciuri din sferturile Women’s Champions League.

 

Foto: UEFA

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.