„Sunt arbitru în Bundesliga pentru că am rezultate, nu pentru că sunt femeie.” Povestea Bibianei Steinhaus, prima femeie arbitru din Bundesliga

Andreea Giuclea 13 septembrie 2017

Înaintea primului meci de fotbal arbitrat de o femeie în Bundesliga, Hertha Berlin – Werder Bremen, Bibiana Steinhaus a fost întrebată ce titlu ar vrea să vadă în ziarele de a doua zi. Răspunsul arbitrei în vârstă de 38 de ani a fost: „Niciunul, asta ar însemna că totul va merge bine.”

Arbitrajul ei din meciul de duminica trecută, încheiat 1-1, a decurs, într-adevăr, bine. A lăsat jocul liber, a dat un singur cartonaș galben și a lăsat un avantaj corect pentru Hertha la primul gol, în ce-a fost poate cel mai sensibil moment al meciului.

Dar titlurile, tweet-urile și declarațiile au curs în zilele care au urmat. Jurnaliști și comentatori au menționat importanța momentului prin titluri ca „Bibiana Steinhaus a scris istorie”; FIFA a numit-o o inspirație, Iker Casillas i-a urat succes pe Twitter.

„E un punct de cotitură într-un sport jucat, condus și documentat în mod copleșitor de către bărbați”, a scris jurnalistul Jonathan Harding într-un editorial pe Deutsche Welle. „Steinhaus a arătat că, uneori (desi nu suficient de des), societatea poate răsplăti meritele cuiva, în loc să-i pună la îndoială genul, rasa sau backgroundul. Speranța e ca acesta să fie primul pas din mulți care vor urma, nu doar în fotbal sau sport, ci și în alte poziții de autoritate din întreaga lume.”

Tot el arată însă că, deși e bine să ne uităm la moment ca unul istoric și game-changing, e important și să-i privim și să-i evaluăm performanța în același mod în care am face-o cu orice alt arbitru experimentat și calificat. „Doar atunci vom face pași reali către a transforma egalitatea în normalitate.”

În aceeași direcție a fost și mesajul transmis de Sebastian Langkamp, fundașul Herthei Berlin, care a spus că „Steinhaus s-a descurcat bine, dar asta nu e o surpriză.”

Pentru că, așa cum subliniază și ea, dincolo de a fi femeie, Bibiana Steinhaus e un arbitru cu experiență vastă, care a trecut prin toate etapele și și-a câștigat locul în prima ligă germană.

Parcursul ei în arbitraj

Steinhaus, care lucrează ca polițist, a cochetat cu fotbalul feminin întâi ca jucătoare pentru echipa locală, SV Bad Lauterberg, din nordul Germaniei. Avea 14 ani și era apărătoare, dar își amintește că nu era prea talentată. Așa că a ales drumul arbitrajului, inspirată de tatăl ei, și el arbitru, și a început cu meciuri de fotbal feminin la nivel de amatori în satele vecine. A avansat treptat și în 1999 a început să arbitreze în prima ligă feminină din Germania. La nivelul fotbalului feminin a avut rezultate impresionante și pe plan internațional, oficiind, printre altele, finala Campionatului Mondial din 2011 și a Jocurilor Olimpice din 2012, ambele între SUA și Japonia. Din 2007 arbitrează în Liga a doua masculină, devenind prima femeie arbitru din fotbalul german profesionist.

„E o piatră de hotar pentru femeile arbitru”, declara atunci, după primul ei meci masculin ca arbitru principal. „Sper ca asta să devină normalitate.”

Drumul spre normalitate n-a fost însă ușor de parcurs, într-o lume a fotbalului dominată încă de prejudecăți și stereotipuri. În 2002, managerul unei echipe din Liga a IV-a a spus că meciurile de bărbați trebuie arbitrate de arbitri bărbați; în 2015, Kerim Demirbay, un jucător din Liga a doua pe care Steinhaus l-a eliminat, i-a spus că femeile n-au ce căuta în fotbalul masculin. Steinhaus i-a scris un raport, iar Demirbay a fost suspendat cinci etape (iar ulterior și-a cerut scuze publice). În 2014, după un meci între Bayern Munich și Mönchengladbach în care Steinhaus oficia ca al patrulea arbitru – o etapă de obișnuire cu ritmul și nivelul din Bundesliga –, Pep Guardiola și-a pus un braț în jurul umărului ei, în timp ce-i contesta o decizie. Tot ea a avut dialoguri la fel de colorate și cu Jurgen Klopp.

Steinhaus a abordat mereu astfel de incidente cu o atitudine pozitivă și relaxată, iar fostul arbitru FIFA Urs Meier, care i-a urmărit cariera, crede că asta a ajutat-o enorm. „Dacă răspunzi la atacuri sau joci rolul victimei, atacurile vor deveni mai puternice. Ea a făcut totul corect, slăbind astfel forța oponenților.”

La fel a făcut și după prima etapă a Cupei Germaniei din acest sezon, când Frank Ribery i-a desfăcut șireturile în timp ce se pregătea să execute o lovitură liberă. Mulți s-au întrebat dacă ar fi făcut același lucru cu un arbitru bărbat, dar Steinhaus a râs și-a spus că l-a privit ca pe un gest de bun-venit. „N-am simțit un motiv ascuns în spatele gestului.”

Pionierat în fotbal

Steinhaus a fost numită cea mai bună femeie arbitru din Germania de șase ori și a arbitrat 80 de meciuri în Liga secundă. În mai anul acesta, a fost anunțată că în sezonul 2017-2018 va face parte din echipa de arbitri din prima ligă germană.

„Să poți arbitra în Bundesliga e cea mai mare ambiție a oricărui arbitru, femeie sau bărbat. Am muncit mulți ani pentru acest scop și am depășit multe obstacole. De asta sunt foarte fericită pentru încrederea pe care comisia de arbitraj a avut-o în mine, ceea ce demonstrează că și în arbitraj, performanța e cea care contează”, a declarat atunci, citată de The Guardian.

Declarațiile ei din jurul momentului istoric de duminică au rămas la fel de echilibrate: „N-am citit ziarele. Sunt doar ușurată că s-a terminat și abia aștept ca de mâine lucrurile să revină la normal”, a spus într-o conferință de presă.

Rolul de deschizător de drumuri nu e ceva ce a căutat în mod special, pentru că, așa cum sublinia și editorialistul Deutsche Welle, Steinhaus nu vede nimic ieșit din comun în faptul că e femeie și arbitrează. E ceva ce i se pare normal.

„Pentru mine și pentru colegii mei arbitri, faptul că sunt femeie nu mai reprezintă un subiect de multă vreme. Dar probabil trebuie să acceptăm cu toții că acest lucru va fi prezent în continuare în presă ca ceva important. Sunt arbitru în Bundesliga pentru că am avut rezultate bune, nu pentru că sunt femeie. E o diferență. Dacă pentru asta sunt considerată un model pentru tinerele fetițe și un pionier în lupta pentru egalitate, atunci asta mă face fericită”, a declarat pentru site-ul echipei Hertha Berlin.

E însă conștientă că Bundesliga reprezintă un nou nivel și că fiecare meci și fiecare decizie pe care o va lua va fi atent analizată, tocmai pentru că e femeie, cum explică și Urs Meier pentru Deutsche Welle: „Acum e în vârful Muntelui Everest, nu mai are protecție. Va fi analizată într-un mod mai critic decât colegii ei arbitri, de către toată lumea: media, fani, jucători. Dar e pregătită.”

Teodora Albon, locul 6 în lume

Povestea Bibianei poate fi o sursă de inspirație și pentru arbitrele românce care au avut rezultate bune în fotbalul feminin internațional. La finalul anului 2016, Teodora Albon ocupa locul 6 în clasamentul celor mai bune arbitre din lume, cea mai bună clasare a româncei în vârstă de 39 de ani. Albon arbitrează de 15 ani la nivel înalt și a bifat competiții importante, precum: finala UEFA Women’s Champions League din 2013, semifinala Campionatului Mondial Feminin din 2015 din Canada, finala mica a Jocurilor Olimpice de la Rio.


O altă arbitră româncă care a fost prezentă la competiții valoroase în fotbalul feminin e Cristina Dorcioman, care a condus de la centru finala Campionatului European de Fotbal Feminin din 2013 sau meciuri din sferturile Women’s Champions League.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.