Belgia își folosește perfect armele, elimină Brazilia, privește acum spre semifinala cu Franța

Lead.ro 6 iulie 2018
Fast

Noul Lead se poziționează mai clar în ochii publicului ca o publicație digitală concentrată pe sport, pe poveștile și personajele lui autentice. Folosim sportul pentru a transmite valori și idei prețuite de publicul nostru țintă și pentru a-l inspira.

Împarte cu alții acest articol

Foto: Fatih Aktas / Anadolu Agency/ Hepta / Sport Pictures

Un centimetru acolo, o secundă dincolo. Așa se împart marile victorii, așa ajung să se țină (și tot la fel se ratează) marile promisiuni. Belgia – cu generația ei excepțională – își atinge în sfârșit potențialul, Brazilia se va întoarce acasă cu sentimentul misiunii ratate.

Ajunși în Rusia cu ambiția să șteargă din memoria conaționalilor amintirea dureroasă (nu cumva și permanentă?) a acelui 1-7 cu Germania de acum patru ani, brazilienii se opresc acum mult mai devreme decât sperau. Din 2002 n-a mai câștigat Brazilia Cupa Mondială, or, pentru un popor care iubește fotbalul fără rest, asta e prea de tot!

Belgia 2 – 1 Brazilia

Autogolul lui Fernandinho, în minutul 12, a oferit Belgiei planul perfect: o apărare precisă, în care forța de la mijloc a fost decisivă,  și contrele tăioase lansate de Hazard, Lukaku și De Bruyne.

Așa a venit al doilea gol, într-un moment în care Brazilia, fără suspendatul Casemiro, deci fără mare forță de presing și recuperare, se pregătea să pună stăpânire pe joc – excelenta pasă a lui Lukaku a fost finalizată la fel de frumos, din afara careului, de coordonatorul lui Man City: 2-0 pentru Belgia, și mulți fani brazilieni (poate și câțiva jucători) și-au amintit de coșmarul de acum patru ani – doar nu ni se întâmplă din nou? Atinși de întrebarea asta, sud-americanii au forțat doar cu măsură.

Abia în a doua repriză, după intrările lui Firminho, Costa și Renato Augusto, Brazilia a început să joace cu reală urgență: presiune mai apăsată, o mulțime de șuturi, mingi aruncate spre careul advers și, în fine, ceva pe tabelă: centrare Coutinho, reluare cu capul Augusto și un gol care a injectat adrenalină în ultimele 15 minute de joc.

Neymar și ai lui s-au aruncat spre înainte, și-au creat alte două-trei ocazii, au cerut – poate pe bună dreptate – un penalti, dar egalarea n-a mai venit. Câțiva centimetri i-au lipsit lui Augusto să îmbrace el haina de salvator al Braziliei, apoi excelentul Courtois i-a refuzat, cu vârful degetelor, același rol și lui Neymar – nici el nu și-a putut ține promisiunile până la capăt. Alții, ca Lukaku, De Bruyne și Fellaini – unul dintre cei mai importanți jucători ai Belgiei în ultimele două meciuri – au apucat ocazia cu ambele mâini.

S-a terminat 2-1, iar generația de excepție a Belgiei și-a luat examentul de maturitate. De acum, orice este posibil pentru echipa asta. Franța a fost avertizată.

Dincolo, Brazilia va pleca acasă cu sentimentul că se putea – că trebuia să se poată – mai mult. Dar uite că nu s-a putut. Și semifinalele acestui Mondial vor fi o afacere europeană.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Happening now