Bianca Bazaliu: „Ne simțim nemaipomenit, foarte încrezătoare. O victorie ca asta ne dă aripi, acum vrem să câștigăm și următoarele meciuri”

Andrei Năstase 12 noiembrie 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

Bianca Bazaliu, cu aruncarea ei fantastică din ultimele secunde, a adus victoria României cu Spania. Dar succesul acesta – perfect meritat, dacă privim pe de-a întregul meciul de vineri seară – a fost unul de echipă: naționala României s-a luptat excelent, n-a căzut când Spania nu s-a lăsat distanțată, n-a renunțat nici în final, când victoria părea să scape printre degete.

Să le vezi pe Daciana Hosu și pe Crina Pintea cum se grăbesc în ultimele secunde pentru a repune repede și pentru a mai apuca un ultim atac, să o vezi pe Bianca Bazaliu cum cere mingea de la Cristina Neagu pentru a arunca ea, acestea demonstrează încrederea și dorința jucătoarelor României. Curajul lor – și să nu uităm că Sorina Grozav (Târcă) a marcat penultimul gol al României, un alt moment esențial – a fost răsplătit contra Spaniei. Și le poate da aripi pentru mai departe.

La conferința de presă de după prima victorie a României în grupele principale de la EURO 2022, Florentin Pera a analizat meciul.

„A fost un meci de mare luptă, un meci greu pentru ambele echipe. În prima repriză am jucat mai bine și am avut un avantaj (pe tabelă), dar apoi, pas cu pas, am început să avem unele probleme în defensivă. În partea a doua am găsit soluțiile potrivite, sunt foarte mândru de jucătoarele mele, care nu au renunțat în niciun moment. La 21-20 am ratat o aruncare de la 7 metri – așa e la sport -, dar în ciuda ratării am luptat până la capăt. Sunt foarte bucuros pentru Bianca (Bazaliu), care e o jucătoare foarte importantă pentru noi și care a marcat cel mai important gol al meciului. Această victorie e importantă pentru încrederea noastră”, a spus antrenorul României, înainte să privească spre șansele și obiectivele Naționalei în următoarele meciuri din Main Round.

„Totul e posibil acum. Avem o atmosferă foarte bună în echipă și avem puterea să câștigăm toate meciurile – dar nu va fi ușor. Am jucat trei meciuri bune cu Macedonia de Nord, Spania și Olanda. Am făcut multe schimbări, pentru a ne păstra forțele. Cred cu adevărat în echipa mea; și cred că avem șanse bune să câștigăm cu Muntenegru. Ele joacă bine, au o defensivă puternică, dar și noi avem câteva jucătoare importante și energia acestui moment. Vrem să luptăm pentru suporterii noștri, vrem să jucăm cu inimă pentru victorie.”

Bianca Bazaliu, cea care a adus victoria României la ultima aruncare – de la 14 sau 15 metri distanță – a vorbit și ea despre reușita ei din ultimele secunde: „Să dau tare. La asta m-am gândit. Mai erau doar câteva secunde, așa că am știut că trebuie să arunc la poartă. Mingea a intrat, iar sentimentul e fantastic. Ne simțim nemaipomenit, foarte încrezătoare. O victorie ca asta ne dă aripi și e un boost de încredere pentru fiecare dintre noi. Acum vrem să câștigăm și următoarele meciuri.”

Din zona mixtă, la câteva secunde după frumoasa horă a bucuriei declanșată în jurul Biancăi Bazaliu, imediat după fluierul final, Daciana Hosu – excelentă cu Spania -, a descris și ea victoria și sentimentele trăite alături de colegele ei:

„A fost o atmosferă nebună, acest ultim gol a fost fantastic! Am vrut să marcăm și să câștigăm. Dar cheia meciului a fost apărarea; pentru că defensiva bună oferă încredere și în atac”, a spus Daciana, înainte să vorbească despre colaborarea cu celelalte două tinere portărițe ale României, Iulia Dumanska și Diana Ciucă:

„Ne completăm una pe cealaltă foarte bine. Contra Macedoniei de Nord am reușit eu să ajut echipa, astăzi am făcut-o toate trei. Când una dintre noi nu e inspirată, celelalte pot intra să ajute”, a explicat ea.

Care sunt șansele României mai departe? „Vrem să câștigăm următoarele două meciuri pe care le mai avem în (grupele principale). Vom juca cu Muntenegru, avem suficient de mult timp pentru a pregăti meciul acesta”.

Clasamentul

România are acum două puncte în Grupa II. Și mai are de jucat cu Muntenegru, pe 15 noiembrie, și contra Germaniei, pe 16 noiembrie. Până atunci, clasamentul arată așa:

Muntenegru – 4 puncte
Franța – 4 puncte
Țările de Jos – două puncte
Germania – două puncte
România – două puncte
Spania – două puncte

Franța și Muntenegru au un meci mai puțin, meciul lor direct se joacă duminică seară.

Foto © Eurohandball, EHF EURO 2022

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now