Corespondență din Paris
Camelia Potec știe cum e să câștigi aurul olimpic. A urcat pe prima treaptă a podiumului în 2004, la Atena, la aceeași probă la care debutează David Popovici duminică, 200 de metri liber. Știe și cum e să te aliniezi la blocstart din postura de favorită și să nu atingi peretele printre primiii trei, cum i s-a întâmplat în 2000, la Sydney. Acum conduce Federația de la care sunt mari așteptări privind medaliile și își dorește ca înotul românesc să întrerupă cei 20 de ani de absență de pe podiumul olimpic.
„Vorbim de o competiție de obiectiv, vorbim de o ediție a Jocurilor Olimpice în care avem speranțe că întrerupem anii lungi în care înotul românesc n-a mai adus medalii la Jocurile Olimpice și sperăm ca David să fie bine și să arate tot ce a pregătit. Este bine, s-a adaptat foarte bine. Acum este un pic nerăbdător să înceapă competiția și să înceapă să înoate”, a spus președinta Federației, într-o discuție cu jurnaliștii prezenți la inaugurarea Casei României de la Ambasada României în Franța.
În total, România are trei medalii olimpice de aur aduse de înot (Diana Mocanu în 2000, la 100 și 200 metri spate, și Camelia Potec în 2004, la 200 metri liber), la care se adaugă două de argint (Noemi Lung în 1988 la 400m mixt și Beatrice Câșlaru în 2000 la 200m mixt) și patru de bronz (Anca Pătrășcoiu în 1984, la 200 metri spate; Noemi Lung în 1988 la 200m mixt, Beatrice Câșlaru în 2000 la 400m mixt și Răvan Florea în 2004 la 200 metri spate, singurul medaliat masculin.
David va concura întâi la 200 de metri liber, apoi la 100 de metri liber, iar președinta federației spune că e important să se concentreze pe fiecare cursă în parte: „Noi momentan ne gândim la prima probă, cea de 200 de metri. Cred că va conta foarte mult ceea ce se va întâmpla și cum se va simți în aceste curse, pentru că vorbim de 3 curse pe care ar trebui să le înoate, cea din serii, din semifinală și finală, după care vom gândi proba de 100.”
Vlad și Rebecca, alături de David
La 19 ani, David se află deja la a doua participare la Jocuri, iar alături de el sunt și mai tinerii Vlad Stancu și Rebecca Diaconescu, ambii debutanți, care caută să obțină experiență și, în același timp, să învețe cât mai multe din timpul petrecut lângă David. Vlad s-a calificat în probele de 800 și 1500 metri, iar Rebecca, recent vicecampioană europeană de juniori, a primit un loc cotă de universalitate din partea Federaţiei Internaţionale de Nataţie și va concura la 200 de metri liber.
„Sperăm ca Vlad să arate o formă bună. A trecut prin momente dificile, a schimbat antrenorul acum aproape trei luni. Din ce am auzit de la antrenor, de la el, se simte foarte bine, Sperăm să înoate și bine, sau mult mai bine decât a făcut-o anul acesta. Să se apropie de cei mai buni timpi lui, poate chiar să-i depășească”, spune Camelia Potec despre momentul în care se află Vlad, unul din cei mai talentați înotători din noua generație.
Până în această primăvară, Vlad s-a antrenat de la 11 ani cu Iulia Becheru, de la clubul Navi, dar a simțit nevoia unei schimbări, așa că a început o colaborare cu Eduard Câșlaru, fost antrenor al lui Beatrice Câșlaru, dublă medaliată olimpică la ediția din 2000. Pentru că antrenorul e din Constanța, oraș care nu are un bazin olimpic, Vlad s-a antrenat în ultimele luni la Izvorani. La Paris, el și Rebecca Diaconescu sunt însoțiți de antrenorul federal Silviu Anastase.
Despre absența antrenorului lui Vlad de la Paris, președinta Federației spune că: „Este adevărat că Vlad a schimbat antrenorul acum trei luni. Lista de antrenori posibili care ar putea să califice sportivi la Jocurile Olimpice se face cu un an, un an și jumătate înainte, partea de acreditări se face cu mult timp înainte, iar în momentul în care acești sportivi și antrenori se califică, în funcție de obiectivele pe care le au, pot merge sau nu la Jocurile Olimpice. Edi Câșlaru a intrat în acest peisaj de a antrena un sportiv olimpic sau un sportiv care în cazul acesta era calificat la Jocurile Olimpice, cu două luni și jumătate mai exact, și automat nu a mai putut fi acreditat. Plus că în cazul lui Vlad nu putem vorbi de o medalie sau de o finală olimpică, este aici pentru a câștiga experiență, iar lucrurile acestea au fost explicate lui Edi încă de la începutul colaborării cu Vlad.
Este o persoană foarte importantă pentru înotul românesc, este o persoană capabilă să facă performanță, și sunt ferm convinsă că această colaborare dintre Vlad și Edi va continua. Sperăm să fie una benefică pentru sportul pe care îl reprezentăm cu toții și Vlad să continue să facă performanță, în primul rând pentru el și după aceea pentru înotul românesc. A fost într-o situație foarte dificilă, să zic așa, într-o situație în care nu a reușit să se califice la campionatele europene de seniori și eu cred că Edi, pe lângă faptul că a fost alături de el, nu cred că a avut vreodată pretenția să fie alături la această ediție a Jocurilor Olimpice și lucrurile au fost clare de la început, că nu va putea fi acreditat.”
Pe tânăra Rebecca Diaconescu, care a crescut în SUA și a fost antrenată până recent de mama ei, fosta înotătoare Lorena Diaconescu, Potec o vede foarte fericită să fie aici. „Rebecca este foarte entuziasmată de ce i se întâmplă, de faptul că a ajuns de la vârsta junioratului, a ajuns la o ediție a Jocurilor Olimpice, este foarte motivată, este foarte serioasă la antrenamente, respectă cu strictețe, poate cu prea multă strictețe, programul antrenorului. Pentru că și antrenorul ei din SUA e aici, face parte din echipa Americii. Sperăm să fie bine și pentru ea, pentru că toți sportivii, toți cei trei sportivi sunt aici cu obiectivul de a înota cât mai bine.”
Foto: COSR