Campionatele Mondiale de Natație de la Budapesta: Robert Glință, David Popovici, Constantin Popovici și Angelica Muscalu se întrec cu cei mai buni

Lead.ro 18 iunie 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

Campionatele Mondiale de Natație de la Budapesta îți sunt oferite pe Lead de 

 

Campionatele Mondiale de Natație (18 iunie – 3 iulie) ar fi trebuit să aibă loc în primăvară, în Fukuoka, dar Japonia a decis amânarea lor pentru 2023, din cauza contextului pandemic. Era a doua amânare, după ce nu s-au ținut nici anul trecut. Ca să le ofere sportivilor oportunitatea să concureze la o competiție majoră vara aceasta, Federația Internațională de Natație a hotărât să schimbe gazda.

Așa că Budapesta, care a găzduit cu succes și ediția din 2017 și avea infrastructura și logistica necesare, a preluat organizarea celei mai mari competiții de natație, după Jocurile Olimpice. Competițiile de înot, polo și sărituri în apă ale celei de-a 19-a ediții vor avea loc în Budapesta, Sopron, Debrecen și Szeged.

Vedetele

În Duna Arena din Budapesta vor înota superstaruri ale natației mondiale cum sunt Katie Ledecky, probabil cea mai bună înotătoare din istorie, cu 7 titluri olimpice și 15 mondiale; Caeleb Dressel, unul din cei mai rapizi înotători din istorie, care a câștigat cinci titluri olimpice la Tokyo vara trecută, sau australianul Kyle Chalmers, campion olimpic în 2016; Dar și vedetele locale Katinka Hosszú (33 ani) – care își propune să devină prima înotătoare din lume care câștigă 100 de medalii mondiale. Acum are 96: 64 de aur, 20 de argint și 12 de bronz – sau Kristof Milak (22 ani), deținătorul recordului mondial la 200 de metri fluture.

Americanii au dominat podiumurile la fiecare ediție din 1991, și probabil o vor face din nou, mai ales că înotătorii ruși au interdicție de participare, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, iar cei mai mulți australieni au ales să lipsească de la Budapesta ca să se concentreze pe Commonwealth Games, care încep pe 28 iulie.

Înotătorii care vor stabili noi recorduri mondiale vor primi un NFT personalizat creat de un artist local.

ROMÂNII

Robert Glință, David Popovici, Constantin Popovici și Angelica Muscalu sunt cei patru sportivi români care vor fi prezenți la Budapesta. Vor fi însoțiți de antrenorii Adrian Rădulescu, Luca Gabrillo și Adrian Cherciu, de kinetoterapeutul Dragoș Luscan și de conducătorul de delegație Silviu Anastase.

Probele la care vor concura: Robert Glință – 100 m și 50 m spate; David Popovici – 100 m și 200 m liber; Constantin Popovici și Angelica Muscalu – sărituri.

Competiția poate fi urmărită live aici

PRIMUL MONDIAL DE SENIORI PENTRU DAVID POPOVICI

Vara trecută, la JO de la Tokyo, David Popovici (care va face 18 ani în luna septembrie) a devenit cel mai tânăr concurent din două finale olimpice. În cea de 200 de metri liber a terminat pe locul 4, la două sutimi de medalia de bronz. Tot vara trecută, la 100 de metri liber, David a devenit cel mai rapid înotător sub 18 ani din istoria probei, iar lumea a început să-l numească o revelație, un copil-minune al sportului românesc, un fenomen al natației mondiale. Despre el, alți înotători spun că un astfel de talent se naște la 100 de ani.

La Europenele de Juniori de la Roma, David a câștigat trei medalii de aur (la 100 de metri, 200 de metri și 50 de metri liber) și una de argint cu ștafeta de 4×100 de metri liber (alături de Mihai Gergely, Ştefan Cozma şi Patrick Dinu). Mai important, a doborât trei recorduri mondiale de juniori, două la 100 de metri și unul la 200 de metri liber.

În martie 2022, David Popovici a dominat Campionatele Naționale de la Bacău, unde a câștigat patru medalii de aur.

Acum, David e gata pentru primul lui Mondial de seniori. Și toată lumea va fi cu ochii pe el.

Dacă vrei să citești despre cum a ajuns el până aici, nu e text mai potrivit decât acesta.

Programul zilei – 18 iunie

 

 

*

Abonează-te aici gratuit la noul tău newsletter de sport – pentru analize, comentarii și idei despre momentele relevante din sport și despre personajele care contează!

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now