Campionatul din Olanda este anulat, nu va exista o campioană. Prima ligă relevantă din Europa care decide să oprească definitiv sezonul 2019-2020

Lead.ro 24 aprilie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Nu se va mai juca fotbal în Olanda și nu se va acorda titlul de campioană în acest sezon, a decis vineri Federația Olandeză de fotbal, după ce Guvernul din această țară anunțase interzicerea oricărui eveniment public și, implicit, a oricărui meci de fotbal până pe 1 septembrie, pentru a încerca prevenirea unui alt val de cazuri cu COVID-19.

În aceste condiții, clasamentul de la oprirea ligii a fost declarat final. Ajax, pe primul loc în momentul suspendării competiției, la egalitate cu Alkmaar, nu va primi trofeul de campioană, titlu care va rămâne nedecernat pentru prima oară în istoria de 64 de ani a competiției.

Federația a mai decis ca nicio echipă să nu retrogradeze. Nu vor fi nici echipe promovate, ceea ce le afectează pe Cambuur și De Graafschap, care, cu 11, respectiv 7 puncte avans, erau excelent plasate pentru promovare. În schimb, ADO Den Haag și RKC Waalwijk scapă de retrogradare.

Oficializarea clasamentului are drept scop deciderea echipelor care vor merge în cupele europene, ediția viitoare. Astfel:

-Ajax Amsterdam se va califica direct în ultimul tur preliminar al Ligii Campionilor;
-Deși era la egalitate de puncte cu Ajax, Alkmaar va juca în turul doi preliminar;
-Feyenoord (locul 3) va merge în grupele Europa League;
-PSV (locul 4) va juca în turul 3 preliminar al Europa League, iar Willem II (locul 5), în turul 2 preliminar.

Willem II va fi, fără îndoială subiectul unei controverse, pentru că ocupa locul 5 datorită faptului că a apucat să joace un meci mai mult decât FC Utrecht, echipă la trei puncte în spate pe locul 6, dar cu un golaveraj mai bun.

Federația a decis astfel în urma unui vot al cluburilor, din care a rezultat că opțiunea măririi Eredivisie la 20 de echipe pentru sezonul viitor nu e de dorit.

Ce fac alte țări

Germania e țara cel mai bine plasată pentru o eventuală repornire a campionatului; Bundesliga are data de 9 mai drept actualul reper;

Spania, una dintre țările cele mai afectate de virus, țintește acum luna iunie, conform unui protocol foarte complex, despre care a scris NY Times; protocolul implică măsuri foarte drastice pentru reluarea în etape a antrenamentelor, precum teste zilnice, limita a doar 2 oameni în sala de forță sau echiparea încă de acasă pentru antrenamente.

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now