Când scorul e un număr: România nu a câștigat cu 3-0, a marcat de 50.000 de ori!

Ciprian Rus 17 iunie 2024
Fast
Împarte cu alții acest articol

(Corespondență de la München)

Ianis, 7 ani, nu se născuse când România a jucat ultimul ei turneul final, Europeanul din 2016. Iar tatăl lui, Robert, 29 de ani, nu se născuse nici el în 1994, când generația lui Gică Hagi a avut cea mai entuziasmantă performanță a României la o competiție de top. Dacă citești acest text – și sunt șanse bune să fii sub bariera „statistică” de 35 de ani – cel mai probabil nu ai amintiri de la ultima mare victorie a „tricolorilor”, faimosul 3-2 contra Angliei, la EURO 2000. De atunci, România a intrat în Uniunea Europeană, a crescut fantastic din punct de vedere economic, iar unii dintre jucătorii noștri au mai mulți ani trăiți în Occident, cu părinții plecați la muncă, decât în țară.

Și, deși doar „bătrânii” au prins anii de aur ai Naționalei, tot drumul de la Gara Centrală din München până la „Fussball Arena” e plin de tricouri galbene cu „Hagi” pe spate. Mii și mii de tricouri care, pixel cu pixel, au compus cel mai mare „zid” din istoria fotbalului nostru. Bărbați cu burți revărsate, intelectuali cărunți, femei frumoase, asortate la culoarea zilei, copii care l-au văzut pe „Gican” doar pe YouTube – niciodată România nu a avut un public mai numeros și mai implicat. Și-ar dori marele Bayern, al cărui stadion n-a văzut niciodată atât de mult galben, un public precum cel al Naționalei noastre contra Ucrainei!

Până la urmă, scorul de azi e mincinos. Și nu pentru că ai noștri nu ar fi meritat rezultatul spectaculos de azi. Fix când a fost mai puțin despre rezultat ca oricând, România a făcut cel mai bun scor din istoria sa. Dar marea victorie era deja de dinaintea începerii meciului. Putem avea, de acum, generații mai bune sau mai slabe, rezultate mai bune sau mai slabe, cert e că avem, de azi, cel mai bun public din istoria noastră. Copiii nenăscuți în ’94 – Ianis Hagi printre ei – trăiesc cele mai frumoase zile din viața lor și au o ambiție cum nu s-a mai pomenit.

Poate că niciodată România nu a câștigat așa un meci mare, niciodată România nu a fost mai asumată și mai matură. Din nou – nu e despre rezultatul fantastic de azi, e despre spiritul care l-a provocat. Nu e despre Națională, e despre România.

 

Foto: Ciprian Rus

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lead.ro (@leadpunctro)

Top Stories