Cătălin Preda a câștigat medalia de bronz în concursul de sărituri de la 27 de metri din cadrul Campionatelor Mondiale de Natație de la Doha. Vicecampion mondial în 2023, la Fukuoka, Cătălin a avut un punctaj total de 410,20 de puncte după cele patru sărituri, fiind întrecut de britanicul Aidan Heslop (422,95) și francezul Gary Hunt (413,25). Constantin Popovici, campion mondial în 2023, la Fukuoka, s-a clasat pe locul 8 (340,50), venind după o accidentare.
După primele două runde, care au avut loc marți, Preda (32 ani) era pe locul 3, iar Popovici (35 ani) pe 9. Vineri dimineața, în ultimele două runde ale finalei concursului de sărituri care a avut loc în vechiul port al capitalei Qatarului, cei doi români au concurat în fața unor tribune pline, unde a fluturat și un steag tricolor. Fiecare concurent a avut de executat câte două sărituri, una impusă cu grad de dificultate de maxim 3,6, iar a doua la alegere, fără limită de dificultate.
După a treia rundă, penultima, Preda a urcat pe locul 2, la 21,15 puncte în spatele francezului Gary Hunt, cel mai de succes săritor de la mare înălțime, dublu campion mondial. Însă în ultima rundă, britanicul de 21 de ani Aidan Heslop a reușit să-i devanseze pe amândoi, urcând pe prima treaptă a podiumului.
Sportivul legitimat la Steaua și antrenat de Florin Avasiloae urcă astfel pentru a doua oară consecutiv pe podiumul mondial, după medalia de argint cucerită vara trecută, la Fukuoka. El mai are un argint la Campionatele Europene de la Roma din 2022.
Drumul său în sportul de perfomanță a început în copilărie, cu sărituri de la 10 metri, urmat de o renunțare, odată cu plecarea la studii în străinătate, apoi de reinventarea adusă de săriturile de la mare înălțime, pe care le-a descoperit prin spectacolele de pe vase de croazieră. Un drum care l-a adus în poziția de dublu medaliat mondial. „Este un sport în care e greu de prezis performanța, însă gradul de concentrare și dorința, toatp munca din spatele acestor rezultate numai noi o știm”, spunea vara trecută, după argintul obținut în Japonia. „Momentele mai puțin bune, momentele bune, tot ce ne inspiră, toate momentele prin care creștem; învăț din toate și asta nu poate decât să-mi îmbogățească și experiența, și înțelepciunea, și speranța de viitor – perspectiva spre care mă uit și obiectivele pe care vreau să le ating.”
Despre cât de mult contează concentrarea și partea mentala într-un astfel de sport, Cătălin ne spunea: „Dacă ar fi să tragi linie și să faci o comparație între săriturile în apă de la 10 metri, proba olimpică tradițională cu care majoritatea populației e familiară, și high-diving-ul, e o diferență foarte mare. Depindem foarte mult de cum impactează condițiile meteo, de buna sau mai puțin buna desfășurare a competiției. Niciodată nu poți anticipa o reacție din partea publicului, spre exemplu; e ceva nou, e ceva foarte spectaculos, poate într-o anumită măsură chiar șocant pentru cei care vin pentru prima oară, așa că e foarte important să înveți cum să blochezi orice te-ar putea distrage din exterior și să rămâi în zona ta, să-ți menții focusul pe ce ai de făcut în acel moment. Cumva, o mantră pe care o repet constant e: Chop wood, carry water. Este un proverb zen care până la urmă reprezintă concentrarea pe ce ai de făcut în acel moment. Focus on the task at hand.”
View this post on Instagram
Campion mondial anul trecut la Fukuoka, Constantin Popovici a concurat la Doha cu o accidentare la mușchiul coapsei, suferită în ultima etapă a competiției Red Bull Cliff Diving World Series, pe care a câștigat-o în premieră. Deși antrenorul său l-a sfătuit să se retragă, a concurat și în proba de sărituri de la platforma de 10 metri, unde își dorea să obțină calificarea la Jocurile Olimpice – proba de high-diving nu este încă probă olimpică. N-a reușit însă să se califice, clasându-se pe locul 41.
Tot la Doha, Popovici a fost desemnat de FINA atletul anului 2023 în concursul de high-diving, alături de Rhiannan Iffland la feminin, sportiva din Australia care a câștigat de patru ori titlul mondial.