Revenirea cu aur a Cătălinei Ponor la prima ei competiție oficială dupa patru ani, World Challenge Cup. Diana Bulimar, argint la sol

Andreea Giuclea 27 martie 2016

Cătălina Ponor, deținătoare a cinci medalii olimpice, a câștigat sâmbătă o nouă medalie de aur la bârnă, aparatul ei preferat. World Challenge Cup de la Doha a fost prima sa competiție internațională după revenirea în gimnastică, în primăvara lui 2015, la trei ani de la Jocurile Olimpice de la Londra.

După un exercițiu sigur, cu ezitări minore, Ponor a terminat pe primul loc în finala de la bârnă. Cu un punctaj de 14.650, a fost urmată pe podium de brazilianca Thauany Lee de Araujo (14.150) şi de portugheza Filipa Martins (13,900).

La aceeași competiție, Diana Bulimar a obținut argintul în finala de la sol, cu nota 14.125, iar Dora Vulcan, aflată la prima sa competiție importantă, a terminat pe opt la paralele și sol.

Ce este World Challenge Cup

Competiția de la Doha face parte din World Challenge Cup Series, o serie de evenimente de „categorie B” din cadrul circuitului internațional individual pe aparate organizat anual de Federația Internațională de Gimnastică.

Evenimentele de categoria A sunt numite World Cup Series și reunesc cei mai în formă gimnaști din acel moment, pe baza clasamentului obținut la Campionatul Mondial din anul precedent. Anul acesta, etapele de Cupă Mondială au avut loc în New Jersey (5 martie), Glasgow (12 martie) și Stuttgart (19 martie) și au fost câștigate de americancele Gabby Douglas și Mykayla Skinner și de Sophie Scheder din Germania.

World Challenge Cup Series, pe care Federația Internațională le consideră evenimente de categorie B, au condiții mai puțin stricte de participare, fiind un mod de a dezvolta și crește popularitatea gimnasticii la nivel mondial. Dacă până anul trecut cuprindeau șapte etape, anul acesta au fost adăugate trei orașe gazdă în circuit, astfel că ele sunt: Baku (19-21 februarie), Doha (24-26 martie), Cottbus (31 martie-3 aprilie), Ljubljana (8-10 aprilie), Osijek, Croația (8 aprilie-1 mai), Varna (13-15 mai), São Paolo (20-22 mai), Anadia, Portugalia (23-26 iunie), Mersin, Turcia (1-3 iulie), Szombathely, Ungaria (7-9 octombrie). La fiecare etapă pot participa maxim doi gimnaști din fiecare țară, pentru fiecare aparat.

La fiecare eveniment, sportivii câștigă puncte care se adaugă în clasamentul mondial individual pe aparate (Individual Apparatus World Cup Ranking List).

Ponor, revenire în gimnastică la 28 ani

După Jocurile Olimpice de la Londra, unde a obținut argintul la sol și bronz cu echipa, Cătălina Ponor a anunțat că se retrage din gimnastică. O mai făcuse și în 2006, și în 2007, din cauza accidentărilor, dar apropierea competiției olimpice a readus-o în sala de gimnastică.

La fel s-a întâmplat și acum. După trei ani în care spune că n-a făcut deloc sport, în afara unor concursuri demonstrative, gândul revenirii i-a încolțit în ianuarie 2015, când a intrat în sala de gimnastică unde se antrena prietenul ei. S-a apropiat de bârnă și a simțit că i-a lipsit. După ce s-a consultat cu antrenorii Mariana Bitang și Octavian Belu, în martie s-a întors la antrenamente, la Izvorani.

„Inițial a fost doar un gând, o sclipire, dar nu m-am gândit că mă reapuc”, ne spunea la finalul verii trecute. „Apoi am mai discutat cu doamna Mariana și cu domnul Belu, mi-au spus și dânșii ce șanse aș avea, cel puțin pe bârnă. Și până la urmă pe mine asta m-a interesat, bârna în mod special. Și echipa, în primul rând echipa. Am zis că poate dacă îmi revin reușesc să ajut echipa să se califice.”

Prima competiție în care a concurat a fost o întâlnire amicală între România și Franța din septembrie 2015, câștigată de România. Urmau Campionatele Naționale și mai ales Mondialele, unde România spera să-și asigure calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio. Dar chiar înainte de naționale, la un antrenament, s-a accidentat la tendonul lui Ahile. S-a operat și a stat departe de gimnastică până la începutul anului acestuia. Competiția de la Doha a fost, astfel, prima participare oficială la un concurs internațional, de la revenire, unde a concurat cu piciorul la care încă resimte dureri, bandajat.

Acum își îndreaptă atenția spre turneul preolimpic (Rio, 16-18 aprilie), ultima șansă și pentru ea, și pentru echipa României, să meargă la Jocurile Olimpice.

Fără Larisa Iordache la turneul preolimpic

După ce la Campionatele Mondiale de la Glasgow, România a ratat calificarea directă, gimnastele românce vor participa, pentru prima oară în istorie, la un concurs de calificare la Jocurile Olimpice.

Ca și înainte de Mondiale, echipa României nu poate alinia cea mai bună formulă. Larisa Iordache, singura care a urcat pe podium la Glasgow, obținând bronz la individual compus, a căzut de pe bârnă la un antrenament recent, fracturându-și un deget al mâinii stângi. Gimnasta, care trebuia să participe și la competiția de la Doha, s-a operat deja de fractură de metacarp 4 și va fi indisponibilă aproximativ șase săptămâni.

Între 16-18 aprilie, la Rio de Janeiro, se pun în concurs ultimele patru bilete, pentru care se bat opt țări: România, Brazilia, Germania, Franța, Belgia, Australia, Coreea de Sud și Elveția. România nu a lipsit de pe podiumul olimpic din 1976.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.