Ce păcat! Dinamo pierde dramatic, în ultima secundă, cu campioana Norvegiei, trebuie să treacă repede peste acest moment. Calificarea e încă posibilă

Lead.ro 18 noiembrie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

„Stăm în atac, stăm până în ultima secundă. E bun și egalul! Hei, e bun și egalul! E bun și egalul!“. Asta striga antrenorul Constantin Ștefan la ultimul timeout, cu 12 secunde înainte de final, când Dinamo avea atacul la 28-28 cu Elverum. Din păcate, oricât de bun ar fi fost, egalul n-a mai venit. Jucătorii lui au dat o pasă la intercepție, au pierdut mingea, au pierdut și meciul, printr-un șapte metri transformat în ultima secundă, și trebuie să se asigure acum că nu ratează, tocmai din cauza acestei înfrângeri enervante, și o calificare imensă dintr-o grupă în care puțini i-ar fi dat șanse.

Vestea bună? Totul e încă în mâinile lui Dinamo.

*

Fără cel mai în formă jucător al ei, tunisianul Amine Bannour, Dinamo s-a deplasat la Elverum, pe terenul campioanei Norvegiei, cu gândul să-și apropie calificarea care părea, la începutul sezonului european, un obiectiv prea ambițios.

Acum, deși ne-a demonstrat încă o dată – pentru a câta oară sezonul ăsta? – că poate să joace un handbal excelent, Dinamo se va întoarce la București plină de regrete. 

Cu o victorie aici, campioana României ar fi fost aproape sigură de calificarea în faza următoare, un play-off pentru optimile de finală contra uneia dintre primele două clasate în Grupa C – Silkeborg, Sporting și Presov au toate șanse bune. 

O victorie aici (unde a câștigat doar Wisla până acum) ar fi confirmat, o dată în plus, avântul european al acestei echipe cu adevărat puternice. Ar fi fost o ultimă confirmare că antrenorul Constantin Ștefan, handbaliștii lui și conducerea clubului au reușit să formeze un grup curajos la București.

Dar știi ce? Și fără victoria asta, Dinamo rămâne o echipă puternică; grupul e oricum curajos, altfel nimeni n-ar fi forțat victoria în Norvegia. În fine, nimic nu s-a pierdut încă. 

Da, măcar un punct ar fi fost nu doar meritat, dar și important. Însă înfrângerea asta la un gol diferență e cam la fel de valoroasă, din moment ce Dinamo are avantajul meciurilor directe cu toate cele trei adversare din vârf. 

Grupa e condusă de Wisla Plock, cu 12 puncte, unul mai mult decât Ademar Leon. Urmează Dinamo și Elverum, ambele cu câte 10 puncte. Ultimele clasate sunt Cocks (4 puncte) și Wacker Thun (un singur punct). 

Cu ele va juca Dinamo în ultimele două etape. Mai întâi cu Cocks, la București (21 noiembrie), și apoi cu Wacker Thun, în Elveția (29 noiembrie). Astea sunt cele două „finale“ pentru Dinamo. Dacă le câștigă, atunci campioana României poate fi sigură de calificarea mai departe.

De ce? Pentru că Wisla va primi în etapa următoare vizita lui Ademar. Or dacă Dinamo face 14 puncte, nu mai poate fi depășită și de Wisla, și de Ademar. 

Meciul

Chiar și fără puternicul Amine Bannour, cel mai bun marcator al ei, Dinamo a jucat bine la Elverum. E o veste importantă, căci nimeni nu știa dacă atacul – construit parcă pentru aruncările de la distanță, specialitatea tunisianului Bannour – va funcționa în lipsa armei principale.

Că Dinamo a marcat din nou aproape 30 de goluri, păstrându-și, și încă la distanță, cel mai bun atac din această grupă, asta dovedește că echipa are soluții diverse, poate juca și un handbal combinativ.

La fel de important, Dinamo are lideri. Când lipsește unul, se remarcă altul. Cu Elverum, a fost rândul portarului Saeid Heidarirad – omul meciului pentru campioana României, care a revenit puternic după un start lent, în care Elverum s-a dus repejor la 4-1, a egalat la 4 și s-a instalat apoi la conducerea jocului.

La cabine s-a intrat cu un 15-12 mai mult decât încurajator, dar norvegienii au început tare și a doua repriză, au găsit câteva contre rapide – specialitatea lor -, au egalat la 18 și apoi au trecut ei înainte, niciodată la o diferență mai are de două goluri.

Și singura dată când a fost în pericol să piardă contactul, la 25-27, Dinamo a răspuns perfect. Apărarea n-a mai lăsat nimic, Heidarirad a scos chiar și un șapte metri, și echipa lui Constantin Ștefan s-a dus la 28-27, după o superbă acțiune – pasă direct de la o extremă la alta – finalizată din dreapta, de unde Gavriloaia a fost excelent toată seara.

De altfel, nimeni n-a jucat slab în Norvegia. Și chiar dacă Dinamo va căuta să uite ultimele secunde ale meciului cu Elverum, poate că sunt și lecții de învățat de aici. Prima dintre ele – echipa trebuie să joace cu același curaj până la capăt.

 

FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories