Cinci din șase | CSM București câștigă și la Ljubliana, cu Krim, își păstrează primul loc în grupa ei din Liga Campionilor
Lead.ro 7 noiembrie 2020N-a fost cel mai bun meci în atac – nici pe departe – însă o nouă prestație solidă în apărare o ajută pe CSM București să rezolve o deplasare complicată cu Krim. Victoria asta, 25-23, ne ajută să punem în context transformarea echipei lui Adi Vasile în ultimul sezon și jumătate.
Pentru că în primăvara lui 2019, cu o echipă improvizată, CSM București pierdea în deplasare cu Krim, un meci în care slăbiciunile clubului bucureștean erau scoase (din nou) în evidență: un grup care depindea prea mult de Cristina Neagu și de forma altor jucătoare cu calități individuale foarte bune, un stil de joc incert, mai degrabă întâmplător – dovadă a lipsei de omogenitate -, o apărare nelegată și cu multe perioade de cădere.
La toate aceste capitole, CSM București arată mai bine azi. Asta pentru că Adi Vasile a reușit să-și păstreze un bun nucleu al echipei (chiar dacă schimbările din vestiar au fost mai multe decât și-ar fi dorit), iar transferurile din vară par să fi fost potrivite: mai ales Barbosa și Dembele, care oferă multe opțiuni pe partea stângă, dar și Lazovic a adus un plus de calitate. Mai mult, jucătoare ca Omoregie, Pintea sau Perianu s-au înșurubat mult mai bine în echipă, și asta se vede și pe faza defensivă, nu doar în atac.
Sunt lucruri pe care le-am putut observa în primele cinci meciuri ale actualului sezon de Liga Campionilor, argumente care s-au văzut – mai ales prin comparația cu meciul de anul trecut – și la Ljubliana, contra lui Krim.
Contra acestei echipe schimbate și ea față de anul trecut, CSM a început fără Cristina Neagu, dar fără ezitare: cinci goluri din primele cinci atacuri, cele mai multe finalizate pe partea stângă (Dembele și Barbosa), unul singur primit – și acela de la șapte metri – în primele opt minute, moment în care antrenorul lui Krim a cerut time-out.
Mișcarea lui a prins, Krim a strâns jocul la 5-4 și 6-5 după 10 minute, când Adi Vasile a răspuns cu propriul timp de gândire: „Nu ne repliem de ajuns de rapid, le lăsăm să să marcheze goluri ușoare”, și-a avertizat el jucătoarele, înainte să o trimită pe Neagu în teren.
Intrarea Cristinei a readus limpezimea în atacul lui CSM, mingea a ajuns mai ușor în partea dreaptă, de unde Lazovic și Carmen Martin, introdusă și ea în teren, au readus desprinderea la două goluri, 9-7, înainte ca Cvijic și Neagu să refacă diferența din startul meciului: +4 (11-7), cu 10 minute înaintea pauzei.
Până aici, opt jucătoare au marcat pentru CSM, o nouă dovadă că echipa este mai echilibrată decât anul trecut.
Din păcate, ultimele minute au adus multe atacuri risipite. Și multe intervenții excelente în poarta slovenelor, unde Risovic n-a mai lăsat nimic, ajutându-și echipa să vină la 11-12 la pauză – patru goluri consecutive.
WATCH: Both teams producing a high save percentage tonight – here's a beauty from Jovana Risovic for @RKKrim! 👌 #deloehfcl #ehfcl pic.twitter.com/z0xXgDUqss
— EHF Champions League (@ehfcl) November 7, 2020
Au urmat alte trei în debutul părții a doua, când CSM și-a continuat blocajul din atac. Krim a egalat și a preluat, pentru scurt timp, conducerea (14-12).
A fost nevoie de inspirația Barbarei Lazovic – probabil cea mai bună jucătoare a lui CSM azi – pentru ca echipa lui Adi Vasile să-și revină și să pună lucrurile la punct.
WATCH: Barbara Lazovic is outstanding for @csm_bucharest tonight – there's no stopping shots like this one! 💪#deloehfcl #ehfcl pic.twitter.com/pjmKR3TmDm
— EHF Champions League (@ehfcl) November 7, 2020
Cinci goluri la rând au rezolvat meciul la jumătatea reprizei a doua, când CSM s-a dus la 22-17 și n-a mai privit înapoi.
S-a terminat 25-23, un meci cu multe necazuri în atac – unde Neagu, revenită după accidentare, a jucat puțin -, dar cu destule reușite în apărare: al treilea meci la rând în care CSM primește mai puțin de 25 de goluri în Liga Campionilor.
Cu victoria din Slovenia – a cincea din primele șase meciuri ale sezonului european – CSM își păstrează primul loc în Grupa A, cu un punct mai mult și un meci în plus față de Rostov.
CSM mai are de jucat alte trei meciuri de Champions League, toate la București, în luna noiembrie: din nou cu Krim, pe 14, apoi cu Rostov, pe 19, și cu Bietigheim, pe 22 noiembrie.
**
În noul format competițional, cu două grupe de opt echipe, CSM București trebuie să se claseze între primele șase echipe – cu cât mai sus, cu atât mai aproape de obiectivul de-a participa în Final 4-ul de la Budapesta, în primăvara viitoare. Primele două clasate din fiecare grupă se califică direct în sferturile de finală, locurile 3-6 joacă în optimile de finală.
În Grupa B, SCM Râmnicu Vâlcea a fost nevoită să-și amâne, din cauza cazurilor de Covid, și meciul de duminică cu Buducnost. SCM a pierdut primele patru meciuri – jucate contra primelor patru favorite – și se va bate probabil pentru locurile 5 și 6.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni