Confirmarea progresului Crinei Pintea: pivotul naționalei semnează cu Gyor, își continuă fantastica ascensiune

Lead.ro 15 decembrie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

După mai multe zile în care zvonurile despre transferul Crinei Pintea la Gyor, campioana Europei, au dat ture în jurul delegației României la Euro, a venit acum și confirmarea: pivotul naționalei României a semnat cu Gyor, fosta echipă a lui Ambros Martin, și va ajunge în Ungaria încă din această iarnă.

Crina Pintea (28 de ani) va lăsa astfel în urmă excelenta experiență de la Issy Paris, unde a crescut într-un ritm alert (a fost numită cel mai bun pivot din Franța), și își va continua progresul în Ungaria, la echipa care a dominat în utlimii ani Liga Campionilor. De fapt, primul meci al Crinei pentru noua ei echipă poate fi chiar în grupa principală a Ligii când Gyor se va deplasa la București pentru meciul cu CSM (pe 26 ianuarie).

Deși nu mai miră pe nimeni, transferul Crinei la Gyor nu face decât să confirme o ascensiune cu totul specială. Pentru că drumul Crinei Pintea în handbal n-a fost unul obișnuit.

A început sportul abia la 16 ani, mai târziu decât alte jucătoare, și a avut mult de recuperat. După o copilărie grea, în care muncea de la 5 dimineața să-și ajute părinții, handbalul i-a intrat în suflet după ce-a văzut un meci la televizor. Și-a convins cu greu părinții s-o lase să plece de acasă, dar în cele din urmă s-a mutat la Vâlcea și a început să învețe baza pe care colegele ei o învățaseră cu ani în urmă.

Nu făcuse niciun sport, așa că a trebuit s-o ia de la zero: să învețe să alerge, să paseze, să prindă mingea. Pleca la antrenament la șapte dimineața, cu două tricouri și două sandwichuri în ghiozdan, și se întorcea seara, dar le-a spus părinților că nu se mai întoarce acasă decât în vizită. Ca să progreseze mai repede, s-a retras de la școală un an, în clasa a XI-a, și și-a petrecut toată ziua în sală. „Nu mi-am dorit altceva decât să muncesc și să-mi văd de visul meu. Stăteam toată ziua în sală, din sala de handbal în sala de forță.”

După un an la junioarele Oltchimului, a ajuns la Centrul de excelență de la Vâlcea, apoi a jucat la Zalău timp de șase ani, o perioadă care i-a scăzut încrederea în ea. A reînceput s-o câștige când s-a transferat în Germania, în 2015, apoi a primit încredere la echipa națională, iar evoluția ei a prins viteză. Transferul la Paris i-a prins bine – o perioadă pe care nu o va uita niciodată, cum spunea recent la acest turneu final -, și asta s-a văzut în fiecare meci al României la Europeanul din Franța.

Până acum, Crina Pintea (32 de goluri și o mulțime de aruncări de la șapte metri obținute) este unul dintre cei mai buni pivoți ai turneului și una dintre cele mai importante jucătoare ale României. Așa că transferul acesta este o veste bună și pentru echipa lui Ambros Martin.

Dacă România reușește să treacă de Olanda, în finala mică a Campionatului Europen, Crina își va putea lua rămas bun de la Paris cu o medalie la gât. Meciul e duminică, la ora 15.00 (TVR).

Foto: EHF EURO © Uros Hocevar / kolektiff

Happening now