Costică Buceschi, secundul echipei naționale: „Fetele sunt bulversate. Încercăm să le ridicăm moralul, trebuie să fim pregătiți și de bine, și de rău”
Andreea Giuclea 19 noiembrie 2019Luni seară, trei jucătoare din lotul României pentru Campionatul Mondial din Japonia – toate trei legitimate la Corona Brașov – au fost notificate de Agenția Națională Anti-doping (ANAD) că sunt suspectate că ar fi apelat la o terapie cu laser intravenos, interzisă de regulamentul Agenției Mondiale Anti-doping (WADA). Cele trei handbaliste ar fi – până la confirmarea oficială – Cristina Laslo, Bianca Bazaliu și Daria Bucur. (Într-o știre ulterioară, ProSport ar fi aflat că între cele trei jucătoare notificate nu s-ar găsi Daria Bucur, ci portărița Daciana Hosu, care nu face parte din lotul României pentru Japonia).
L-am întrebat pe Costică Buceschi, secundul echipei naționale, dacă lucrurile au fost limpezite și care sunt următorii pași: ce poate face staff-ul, care e atmosfera la echipă și ce schimbări au fost luate în calcul, ținând cont că lotul României va pleca miercuri dimineață spre Japonia.
„Nu știm foarte multe. Fetele care au fost citate s-au dus azi dimineață cu cei de la Federație la ANAD, în rest totul e așa, la zvon, nici ele, nici noi nu știm ce s-a întâmplat, când s-a întâmplat. E o nebuloasă. Știu că azi sunt chemați și cei de la Brașov și toți cei implicați vor fi acolo. Pe noi ne bulversează că s-a întâmplat acum, timpul e scurt, ne-a dat un pic peste cap și programul de antrenamente, și fetele sunt destul de bulversate, nu e ușor să fii bănuit de așa ceva, ca sportiv, ținând cont că sancțiunile sunt foarte mari”, ne-a spus Costică Buceschi.
Împreună cu Tomas Ryde și staff-ul tehnic, s-au gândit deja la variante de înlocuire, „dar mai avem azi, mâine deja plecăm. Întâi așteptăm decizia de acolo, poate ei nu iau nicio decizie, noi le folosim și după ni se spune că rezultatul e egal cu zero; sau mergi fără ele și până la urmă totul e un zvon și nu e nimic real…”.
Antrenorii au deja câteva idei despre ce soluții există în lotul extins de 28 de jucătoare, în caz că cele trei jucătoare nu vor putea face deplasarea în Japonia: „Posibilitățile sunt destul de mici, pentru că cele de pe lista de 18 (lotul restrâns) erau jucătoare polivalente, puteau juca atac-apărare. Iar celelalte jucătoare din lista extinsă sunt, de ieri, în vacanță, cine știe unde sunt, cheamă-le, adună-le, contează ficare zi de antrenament, mai ales în Japonia, pentru acomodare. Sunt lucruri neprevăzute care ne afectează. Și primul meci, cu Spania, e foarte aproape și e foarte important”, explică Buceschi.
Când vine vorba despre atmosfera din echipă, antrenorul admite că „suntem într-o situație destul de ingrată și de neplăcută, și pentru noi, ca antrenori, dar în special pentru fete. Ieri ne-am antrenat, încercăm să le ridicăm moralul pentru că multe dintre ele au avut probleme medicale și la club, poate n-au jucat prea mult, și vine și-ți dă încă una, de unde nu te așteptai, și nu credeam că se mai poate întâmpla în 2019-2020.”
Până ieri, spune secundul Naționalei, atmosfera în echipă a fost foarte bună: „Chiar luni seară am avut o cină cu toți cei care sunt alături de handbal, de federație, fetele s-au simțit bine. Ieri la antrenament chiar am fost foarte mulțumiți de ce s-a întâmplat. Numai că lucrurile astea care vin așa din exterior, la care nu te aștepți, strică tot ce construiești… Dar încercăm să fim optimiști, să credem că e doar un zvon, poate nu e adevărat. Luăm ambele situații în calcul, trebuie să fim pregătiți și de bine, și de rău. De bine toată lumea e pregătită.”
Agenția Națională Anti-doping (ANAD) trebuie să dea un comunicat de presă astăzi, după ce ieri a confirmat că a intrat recent în posesia informațiilor că jucătoarele de la Corona Brașov au apelat la această terapie interzisă de regulamentul WADA, unde este specificat că orice formă de manipulare intravasculară – prin mijloace fizice sau chimice – a sângelui este interzisă.
În condițiile astea, mai sunt și alte jucătoare ale Coronei vizate?
„Se pare că lista le include doar pe ele trei, celelalte nu apar nicăieri și nu se știe nimic că s-ar fi întâmplat așa ceva. Ele spun că n-au făcut terapia asta, au avut probleme cu răceala, a fost altă medicamentație. De ele trei se știe. Dar terapia asta, și dacă a fost făcută, nu cred că jucătoarele știau că e permisă sau nu. Aici medicii răspund. Sau clubul. Nu știm ce înseamnă tratamentul ăsta, ce se întâmplă, cum a fost făcut, cine l-a propus, cine a supervizat”, spune Buceschi.
„Regulile sunt foarte dure și noi avem o echipă foarte tânără, jucătoarele care apar pe această listă sunt foarte, foarte tinere”, continuă el. „Nu sunt handbaliste la final de carieră, ci jucătoare foarte tinere, jucătoare de viitor, pe care echipa națională, handbalul românesc feminin se bazează și se va baza în viitor. Dar întâi așteptăm un răspuns. Timpul trece și nu trece în favoarea noastră.”
Indiferent ce se va întâmpla mai departe, Costică Bucechi spune că obiectivul rămâne același: „Vrem să ajungem la Jocurile Olimpice. Vom face tot posibilul să reușim asta, dar e greu. Era greu și așa, pentru că suntem o echipă destul de nouă, inedită, cu cinci debutante, jucătoare care n-au prea jucat împreună, jucătoare care n-au prea jucat la echipele de club, care vin după accidentări. Când începeam și noi să vedem câte o rază, a venit vestea asta.”
Foto: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro