Crina Pintea: „E clar că noi n-o să renunțăm și că o să încercăm să ne motivăm.” Trei întrebări cu care România pornește spre Mondialul de Handbal

Andreea Giuclea 20 noiembrie 2019

Două zile de antrenament a avut naționala feminină de handbal în București, înainte de plecarea spre Campionatul Mondial din Japonia, două zile care au decurs cum nu se putea mai diferit. La antrenamentul de luni – primul în formulă completă, cu Cristina Neagu revenită după 11 luni de absență, dar și cu multe jucătoare debutante – a dominat starea de entuziasm și bucurie de a fi împreună pe care jucătoarele o arată mereu când se apropie luna decembrie. S-a râs, s-au făcut glume, s-au exersat scheme de apărare și atac, iar antrenorul Tomas Ryde a simțit că a fost cel mai bun antrenament din 2019: „Ieri, după o oră de antrenament, am avut un sentiment de Wow! Da, asta e o echipă!”

Marți dimineață însă, după ce-au aflat că două jucătoare din lotul României pentru Campionatul Mondial din Japonia – legitimate la Corona Brașov – au fost notificate de Agenția Națională Anti-doping (ANAD) că sunt suspectate că ar fi apelat la o terapie cu laser intravenos interzisă de regulamentul Agenției Mondiale Anti-doping (WADA), handbalistele Naționalei au revenit în Centrul Sportiv Apolo mult mai preocupate de ce la ce li se întâmplă colegelor lor, care în loc să fie cu ele pe teren, pregătindu-se de Mondial, erau la ANAD dând declarații și făcând teste anti-doping.

„Ieri am făcut un antrenament super bun și ne-am înțeles așa bine și eram așa motivate și parcă dintr-o dată s-a schimbat absolut tot”, ne-a spus pivotul Crina Pintea. „Grupa e foarte grea, mai ales în condiițiile de acum. Aseară vedeam lucrurile total diferit. Eram foarte pozitivă și optimistă. Și acum sunt, dar e greu, pentru că nu știm ce se întâmplă, ne punem întrebări, vin cu noi, nu vin cu noi? O să ne ajute, n-o să ne ajute; dacă vin, ce se va întâmpla? Sunt foarte multe la mijloc.”

Antrenorii au încercat să gestioneze situația. „Tomas ne-a zis să ne susținem una pe alta, să fim alături una de cealaltă, să încercăm să nu ne gândim la lucrurile astea. E clar că noi n-o să renunțăm și că o să încercăm să ne motivăm, și mai e destul timp și o să trecem și peste asta. Pentru că în orice situație dificilă, primele trei zile sunt cele mai grele. Și cred că avem destul timp să încercăm să trecem peste lucrurile astea, dar e clar că acum e greu, că suntem oameni.”

Primele trei zile au fost grele, dar mai ales confuze pentru jucătoare. După ce marți, Ryde a anunțat că le va lua totuși pe Eliza Buceschi și Daria Bucur în Japonia, pentru că ele nu sunt deocamdată implicate în investigație, miercuri dimineață s-au hotărât să le lase și pe ele acasă, pentru a nu risca nimic. Pe ultima sută de metri, a venit de la Brăila centrul Elena Dache, în timp ce Patricia Vizitiu și Anca Polocoșer le-au înlocuit pe Cristina Laslo și Bianca Bazaliu.

Forma jucătoarelor din lot

Calculele pentru turneul final din Japonia erau complicate și înainte ca echipa să piardă patru jucătoare importante. România avea deja un lot cu multe handbaliste tinere, cu jucătoare revenite după accidentări, cu altele care chiar dacă au mai multă experiență, au un deficit de încredere dat de lipsa minutelor de joc la echipele de club, iar după schimbările făcute pe ultima sută de metri, nivelul de experiență a scăzut și mai mult.

Antrenorii nu s-au ferit să vorbească despre asta: „Unele jucătoare nu au încredere, putem vorbi deschis despre asta. Nu au jucat foarte mult la cluburi, cluburile n-au ajuns unde își doreau în Liga Campionilor, dar asta e în trecut. De acum încolo, și la acest turneu din Japonia, trebuie să aducem spiritul în echipă, asta e cel mai important”, a spus Ryde, completat de secundul Buceschi: „Era greu și așa, pentru că suntem o echipă destul de nouă, inedită, cu cinci debutante, jucătoare care n-au prea jucat împreună, jucătoare care n-au prea jucat la echipele de club, care vin după accidentări. Când începeam și noi să vedem câte o rază, a venit vestea asta. ”

Nici Crina Pintea nu simte că e în aceeași formă în care se regăsea în urmă cu un an, la Europeanul la care a fost desemnată cel mai bun pivot al competiției, dar crede că poate reveni acolo. „Anul trecut mi se întâmplaseră multe lucruri pozitive, anul ăsta situația s-a schimbat. M-am lovit de multe lucruri, dar sunt puternică și îmi doresc să trec peste ele. Când jucam în străinătate eram foarte liberă, mă simțeam liberă. Aici toată lumea e cu ochii pe tine și parcă așteaptă greșeala, așa mi se pare. Deși m-am detașat oarecum, pentru că știu cum stau lucrurile acum, știu că importanți sunt cei dragi și familia, pentru că ei te susțin necondiționat și știu cum ești tu cu adevărat. Și e clar că odată ce-am fost cândva acolo, am fost eu, despre mine a fost vorba, și tot eu sunt ambițioasă și motivată și cred că voi putea să revin (la forma cea mai bună). Că de muncit muncesc la fel de mult, poate mai mult decât înainte. Dar ține de psihic.”

Revenirea Cristinei Neagu

Un alt lucru care-a fost incert înainte de plecarea spre Japonia a fost forma în care se află cea mai valoroasă jucătoare a echipei, căpitanul Cristina Neagu, revenită de doar două săptămâni după o pauză de 10 luni și o recuperare cu mai multe probleme după operația de la genunchi din ianuarie. Pierderea a patru jucătoare importante pentru echipă, care puteau s-o susțină și în atac, dar și în apărare, aduce și mai multe întrebări despre care va fi rolul Cristinei Neagu: cât va putea juca și cine o va înlocui atunci când nu va fi pe teren? Handbalista a spus în repetate rânduri că nu va fi la nivelul la care era în urmă cu un an, iar la antrenamentul de luni a jucat doar în atac, cum probabil va fi folosită de Ryde în Japonia. „E clar că nu sunt în deplinătatea forţelor, am început antrenamentele abia acum două săptămâni. Totul s-a întâmplat foarte repede, am făcut abia șase antrenamente. Merg la acest Campionat Mondial să ajut echipa atât cât pot, nu să fiu jucătoarea de acum un an de zile, pentru ca îmi va fi practic imposibil. Eu nu am aceste așteptări de la mine și nu ar trebui să le aibă nimeni, pentru că nu sunt robot. Dar atâta vreme cât voi fi pe teren voi încerca să dau tot ce am mai bun.”

Revenirea Cristinei e însă extrem de importantă pentru atmosfera din echipă, pentru încrederea și susținerea pe care le-o oferă colegelor. Rămasă cea mai experimentată jucătoare după retragerea lui Alice Ardean-Elisei, Neagu le-a dat multe sfaturi tehnico-tactice jucătoarelor tinere la antrenamentul de luni, mai ales că joacă pentru prima oară alături de multe dintre ele.

„În orice echipă, Cristina are un rol foarte important și decisiv. Vine după o accidentare și 11 luni a fost în afara terenului, trebuie să avem răbdare. E clar că ea o să încerce să dea tot ce are mai bun și să ajute echipa, dar și celelalte fete o să facă același lucru”, a spus portarul Denisa Dedu, completată de Crina Pintea: „Cristina e foarte importantă pentru echipa asta, e un om care trăiește pentru echipa națională; cu sufletul, ea trăiește pentru sportul ăsta și e foarte motivată. Dar cred că are nevoie foarte mare de noi. Eu una sunt așa de fericită, pentru că anul trecut, când s-a accidentat, noi am zis că vom juca pentru ea; acum ea e cu noi în teren, acum trebuie să jucăm împreună, și e o diferență foarte mare. N-o să mai poată fi ca anii trecuți, pentru că e om și e destul de greu. Dar noi trebuie să fim foarte ambițioase și să fim acolo cu ea.”

Despre relația bună de joc între ea și interul stânga, unul din principalele atuuri ale României la Campionatul European din decembrie, Crina spune că e aigură „că o să meargă bine, poate nu chiar la fel de bine, dar o să meargă bine. N-am putut lucra mult, pentru că a avut foarte puține antrenamente, dar la meci ne-a mers bine când a intrat, pentru că ne cunoaștem de foarte mult timp. Dar și acum, toată lumea o să-și ia măsuri, toată lumea știe relația asta bună dintre noi. Și atunci vor veni colegele noastre și o să rezolve situațiile, asta ne dorim.”

View this post on Instagram

Astăzi plecăm în Japonia, iar peste 10 zile debutăm la Campionatul Mondial împotriva Spaniei. Suntem alături de fetele care au rămas acasă și sperăm ca această situație să se rezolve cât mai repede. Știm că ne vor transmite toată energia lor. Hai România!

A post shared by Cristina Neagu (@cristinaneaguofficial) on

Forța mentală și atmosfera din echipă

În ultimii ani, de fiecare dată când au fost întrebate de punctul tare al echipei, și jucătoarele, dar și antrenorii au vorbit de atmosfera frumoasă și sentimentul de unitate, de bucuria de a fi împreună și dorința de a câștiga. Cu atât mai mult acum, va conta cum vor reuși să păstreze această atmosferă bună și să depășească starea de confuzie și bulversare prin care au trecut în ultimele zile. Iar un rol important va avea Tomas Ryde, mereu preocupat de partea mentală și de relațiile din echipă. „Jucătoarele sunt foarte conectate, le pare rău pentru ce s-a întâmplat. Și oamenii trebuie să înțeleagă ce se întâmplă într-o echipă când au loc astfel de incidente. Nu e vorba doar de cum pasezi mingea de la stânga la dreapta și cum arunci la poartă. E mai complicat.”

Puterea mentală a echipei României e un alt subiect despre care s-a vorbit des în ultimii ani. De la meciul pierdut cu Cehia în optimile Mondialului din 2017, la înfrângerile dure cu Franța, Norvegia și Danemarca la turneul amical Golden League din primăvară, pare să existe un prag psihologic de care echipa se lovește în momente critice, și care poate avea la bază mulți factori, observa Ryde: „Unii vorbesc de lipsa de putere mentală când e momentul pentru performanță. Dar poate nu e adevărat. Poate nu e despre putere mentală. Poate e despre structură, despre planificare, poate e despre cum te pregătești, ce mănâncă jucătoarele, când se culcă. Știu, de exemplu, că în România condițiile de călătorit sunt dificile și unele jucătoare nu se odihnesc suficient. Cred că Vâlcea și Brașov au avut călătorii de 23 de ore după meciurile europene. Așa că e despre mental weakness sau despre condiții dificile? Pot fi 1.000 de lucruri. Dar cred că ține de încrederea pe care o am în mine, încrederea în colegele mele, încrederea în antrenorul meu.”

Pe lângă astfel de factori, o nouă lovitură venită parcă din senin cu siguranță n-a ajutat moralul unei echipe destul de încercate în ultimul an. Cât de repede vor depăși jucătoarele momentul greu și cât de bine se vor conecta ele la miza Mondialului? Cum vor fi acomodate colegele venite în ultimul moment sau cât de repede se vor lega relațiile de joc într-o echipă închegată pe fugă? Sunt întrebări pentru care antrenorii trebuie să găsească repede răspunsuri. În 2015, turneu la care Ryde face des referire și pe care-l ia ca punct de referință, relațiile dintre jucătoare erau bine consolidate, la fel și experiența lor la turnee finale. Ce lipsea era declicul psihologic care-a venit cu deschiderea adusă de suedez și cu discuția pe care jucătoarele au avut-o în seara dinaintea meciului din optimi cu Brazilia. Acum, provocarea pare mult mai dificilă.

Dar în astfel de momente se întăresc echipele, în astfel de ocazii se văd forța și reziliența unui grup: în cât de repede și cum își revine după ce e doborât. Iar în ultimul an, între accidentarea Cristinei Neagu din decembrie, renunțarea bruscă a lui Ambros Martin la banca tehnică și criza de acum, naționala României a avut destule lovituri și obstacole de depășit. Are acum șansa să arate din ce material e făcută.

*

Iată și lotul României pentru Campionatul Mondial:

Portari: Denisa Dedu, Iulia Dumanska și Diana Ciucă

Extreme stânga: Cristina Florica și Ana Maria Iuganu

Interi stânga: Cristina Neagu, Gabi Perianu și Anca Polocoșer

Coordonatoare: Laura Pristăviță, Mădălina Zamfirescu și Elana Dache

Pivoți: Crina Pintea, Raluca Băcăoanu și Lorena Ostase

Inter dreapta: Patricia Vizitiu

Extreme dreapta: Aneta Udriștioiu și Sonia Seraficeanu

Echipa națională a plecat miercuri spre Kumamoto, în Japonia. La Campionatul Mondial (30 noiembrie – 15 decembrie), România va juca în Grupa C, alături de Ungaria, Spania, Muntenegru, Kazakhstan și Senegal. Primul meci va fi contra Spaniei, pe 30 noiembrie. Primele trei clasate se califică pentru grupele principale, unde vor intra cu punctele luate celorlalte două echipe calificate. În Main Round, cele trei echipe din grupa României se vor întâlni cu echipele venite din Grupa D, unde Rusia, Suedia și Japonia sunt favorite în fața Chinei, Argentinei și Republicii Congo.

Foto: Sorin Pana / Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.