CSM București câștigă în Norvegia, cu Vipers, face un prim pas în direcția bună

Lead.ro 20 octombrie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

După două înfrângeri consecutive și cu un nou antrenor pe bancă – al optulea în doar trei ani de zile! – CSM București a ajuns la Kristiansand, pentru meciul cu Vipers, obligată să câștige. Orice alt rezultat ar fi fost considerat un eșec și, mai important, ar fi stricat și acest nou start de sezon.

Dar Vipers, pe care SCM Craiova a reușit să o învingă, acum câteva luni, în finala Cupei EHF, n-a arătat prea multă înțelegere pentru suferința neașteptată a CSM-ului. Echipa asta a câștigat campionatul Norvegiei în premieră anul trecut, iar acum, la a doua prezență în Liga Campionilor, nu arată deloc rău: are câteva jucătoare cu mare experiență și te poate încurca cu ușurință, mai ales dacă nu te repliezi rapid în apărare. 

Asta s-a văzut și în startul lent al lui CSM, care a primit gol la fiecare dintre primele cinci atacuri ale norvegiencelor: faze simple, finalizări de la distanță, pe aceeași zonă centrală în care apărarea a avut probleme în ultima vreme.

La 2-5, sârbul Dragan Djukic, aflat la primul lui meci pe banca unei echipe feminine, a cerut un timeout inspirat, și-a reașezat puțin apărarea, a expus, foarte calm, slăbiciunile adverse și răspunsul a venit imediat: trei goluri consecutive pentru CSM, două marcate de Cristina Neagu, care nu s-a lăsat inhibată de ratările primelor minute și a continuat să arunce spre poarta legendarei Katrine Lunde (care apără excelent și la 38 de ani).

De aici încolo, chiar dacă Vipers a reușit să păstreze un avans minim până în minutul 23, CSM a început să joace mai liber, și doar câteva ratări simple au păstrat-o pe Kristiansand în față. Când Iulia Curea a marcat golul de 11-10 pentru campioana României, senzația a fost că Vipers a arătat tot ce poate. Și nu va fi de ajuns.

Într-adevăr, CSM s-a instalat la conducere, ba chiar s-a dus la trei-patru goluri, profitând de prima ei superioritate numerică a meciului: 19-16 în preajma minutul 40.

Au urmat numeroase ocazii de a închide socotelile. Mai întâi la 21-16, mai apoi la 23-18 sau 25-21. De fiecare dată, CSM a căzut pe gânduri, iar Vipers s-a întors în meci. Norvegiencele au avut șansele lor să egaleze (ce lovitură ar fi fost!), ultima dată chiar la 27, cu două minute înainte de final.

Din fericire pentru CSM – care are ambiția să câștige grupa asta cu cât mai multe puncte -, nordicele au fost generoase, i-au dat ocazia lui Djukic să ceară alt timeout inspirat, iar Lekic a marcat golul unei victorii nesigure, dar foarte importante: 29-27, un prim pas în direcția bună.

În loc de conluzii

– la primul meci cu Dragan Djukic pe bancă, CSM n-a arătat rău, dar nici grozav. „Șantierul” abia a fost redeschis, piesele trebuie așezate acum după chipul și asemănarea noului antrenor. Calmul lui Djukic, care antrenează și naționala masculină a Muntenegrului, poate fi de ajutor în următoarea perioadă. 

– că defensiva n-a mai primit cel puțin 30 de goluri, așa cum s-a întâmplat în primele două meciuri ale Ligii, asta e prima veste bună. 

– jocul cu pivotul a arătat și el mai bine decât în meciul cu Bietigheim, dar acolo toate lucrurile au mers rău.

– Andrea Lekic a condus jocul cu iscusință – a și marcat nouă goluri -, iar Cristina Neagu (șapte goluri) a tras echipa înainte atunci când a fost nevoie. 

– poarta a ținut și ea mai bine, dar Jelena Grubisic și Paula Ungureanu par încă departe de potențialul lor. Nu neapărat pentru că apără prost, ci pentru că toată lumea știe că pot apăra mult mai bine de atât.

*

Pentru CSM București urmează acum trei meciuri în campionat, înaintea returului cu Vipers din 4 noiembrie. Cu patru puncte din primele trei jocuri, campioana României își conduce grupa, dar poate fi depășită de Bietigheim, care joacă duminică cu Ferencvaros.

 

FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories