CSM București nu prinde FINAL4-ul Ligii Campionilor. Ce rămâne după înfrângerea cu Esbjerg. Și ce poate CSM să facă mai bine

Andrei Năstase 8 mai 2023
Fast
Împarte cu alții acest articol

Eliminată de Team Esbjerg în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, CSM București și-a ratat unul dintre principalele obiective ale sezonului: calificarea în turneul FINAL4 de la Budapesta, acolo unde CSM a jucat cel mai recent în sezonul 2017-2018.

Pentru al doilea an la rând, CSM a fost oprită de Esbjerg, de data asta după o dublă înfrângere: 28-32 în Danemarca, 31-33 la București, într-o Polivalentă plină – și plină de emoții: mult entuziasm la start, multă frustrare în final, când multe din jucătoarele CSM-ului, dar și fanii echipei, au simțit că arbitrajul a influențat rezultatul.

CSM București a început mai greu meciul retur, s-a văzut condusă cu 3-0, însă a revenit cu multă convingere în joc. După o serie de cinci goluri consecutive spre finalul primei reprize, CSM a reușit să se distanțeze la 17-14, oferind tribunelor speranțe că victoria la cel puțin patru goluri este posibilă. Pauza a venit cu un scor bun, 18-16 pentru CSM, însă startul reprizei a doua a fost din nou dificil. Cu mai multe ratări din poziții bune, dar mai ales cu o serie de goluri primite ușor, jucătoarele antrenate de Adi Vasile au intrat repede în criză de timp. Și în criză de efectiv, după ce Arntzen și Pintea au fost trimise în tribune. În condițiile astea – și fără să facă lucruri excepționale – Esbjerg s-a dus la 23-20 și 25-22, cu doar 15 minute rămase de jucat. De aici încolo, CSM a riscat totul pe atacurile în superioritate și pe apărarea avansată, însă revenirea a fost imposibilă.

„Sunt dezamăgită, dar sunt și mândră de modul în care am luptat 7 contra 9 pentru 60 de minute”, a declarat Cristina Neagu la finalul meciului. Căpitanul lui CSM a adăugat că nu a mai trăit un asemenea tip de furt de la ultima ediție de Campionat European, când România a pierdut contra Muntenegrului. „Noi am jucat bine, dar nu am fost lăsate să ne facem jocul. Felicit pe Esbjerg, sunt o echipă foarte bună, cred că astăzi meritam să câștigăm. Dar e imposibil să joci handbal 7 contra 9.”

Întrebată dacă se referă la eliminarea lui Emilie Arntzen din minutul 38 – cartonaș roșu după o fază de joc mai degrabă obișnuită, când calificarea era încă posibilă -, Cristina Neagu a spus că „încă de la început au arbitrat într-o singură direcție; în mod special în repriza secundă. Eu cred că per total am jucat bine, am și demonstrat asta când ne-am desprins la 3 goluri. Efectiv au închis meciul cu deciziile ciudate din repriza a doua. Noi foarte rar am primit eliminări, faulturi. Evident că toate fazele controversate s-au încununat cu cele două cartonașe roșii, cred eu nemeritate. S-a arbitrat într-o singură direcție, s-a văzut ce s-a vrut de la început: ca această echipă din Danemarca să meargă în FINAL4. Poate să spună lumea ce vrea, că suntem români, că vorbim de arbitraj și așa mai departe, nu mă interesează. Asta am simțit, asta s-a văzut, asta au văzut și cei 5.000 de oameni cărora vreau să le mulțumesc pentru o atmosferă senzațională. Dar cu sistemul nu poți să te lupți. În meciul tur am trăit aceeași situație. Asta este hoție pe față, am spus-o în engleză (pentru presa internațională), o spun și în română. Eu zic că e păcat. Am luptat, am demonstrat că suntem o echipă de FINAL4, dar 7 contra 9 e aproape imposibil să joci, să lupți. E greu să te bați contra sistemului”, a concluzionat Neagu.

La conferința de presă de după meci, antrenorul Adi Vasile a spus că „am întâlnit o echipă foarte bună. Şi nu cred că sunt departe de adevăr dacă spun că aceasta ar fi putut fi finala Ligii Campionilor, pentru că am văzut calitate, am văzut jucătoare extraordinare şi un handbal foarte frumos din partea ambelor echipe. Bineînţeles, la final nu poate fi decât un învingător. Sunt foarte mândru de modul cum fetele au luptat în aceste circumstanţe. Multe mulţumiri publicului pentru că ne-a împins şi a fost mereu în spatele nostru”.

Întrebat ce părere are despre arbitraj, Adrian Vasile a spus că Liga Campionilor are nevoie de arbitraj video: „Cred că handbalul are nevoie de analiză video, aşa cum este în liga daneză. Eu chiar cred că Liga Campionilor are nevoie de analiză video. Nu vreau să caut acum niciun fel de scuze, dar în circumstanţele de azi, chiar nu îmi închipui că am fi putut face mai mult”.

Mai departe de sentimentele de nedreptate, mai departe de lacrimile unor handbaliste emblematice, cum este și Siraba Dembélé – a cărei poveste, la final de drum, merită citită – ratarea obiectivului european o lasă pe CSM și cu senzația că FINAL4-ul a fost scăpat printre degete.

Asta mai ales pe finalul fazei grupelor, când echipa părea să-și fi asigurat locul 1 – și, odată cu el, un parcus mai simplu spre semifinalele Ligii Campionilor. Din păcate, echipa bucureșteană a pierdut ritmul în ultimele două meciuri din Grupa A, a terminat pe locul secund și a ajuns pe aceeași parte de tablou cu Esbjerg.

Dacă CSM n-ar fi lăsat puncte în meciurile cu Brest și Krim, Neagu și colegele ei ar fi ajuns pe partea de tablou a Rapidului, o echipă pe care CSM a dominat-o în acest sezon; și, în tot cazul, o adversară cu un lot mai subțire decât cel al lui Esbjerg.

Apoi, înfrângerea aceasta e atât de dureroasă și pentru jucătoarele CSM-ului au simțit anul acesta că echipa pe care au format-o chiar avea valoare de FINAL4. Despre asta ne-a vorbit și Adi Vasile, într-un moment în care CSM arăta ca principala favorită a Ligii Campionilor:

Obiectivul nostru foarte clar este să țintim locul 1. Sigur, în ambele competiții, pentru că ambele sunt importante. La începutul sezonului, în prima discuție pe care am avut-o, ne-am zis că ținta noastră trebuie să fie calificarea în FINAL 4 și câștigarea titlului în România, pentru asta suntem aici. Trebuie să învățăm din ce ni s-a întâmplat în trecut, pentru că micile detalii, cu cât încerci să le faci mai bine pe tot parcursul anului, cu atât își vor găsi mai bine corespondentul la final. Norocul îți vine dacă mergi pe drumul corect până atunci”, ne spunea Adi Vasile înaintea celei mai importante etape a sezonului.

Din păcate pentru echipa lui, micile detalii au lipsit din nou. Și au lipsit într-un moment în care CSM chiar arăta ca una dintre cele mai bune patru echipe europene. Poate asta e vestea bună: dacă te uiți la handbalul jucat în acest sezon de Champions League, e greu să spui că CSM n-ar fi meritat să prindă meciurile pentru medalii. Ar fi meritat, numai că Vipers, Gyor, Esbjerg și chiar Metz, învinsă foarte surprinzător de Ferencvaros, sunt alte echipe demne de cele patru locuri de la Budapesta.

Poate că CSM a prins vârful de formă prea devreme; poate că întâlnirea cu Esbjerg putea fi evitată; poate că de vină a fost arbitrajul dintr-un meci și așa foarte echilibrat. În tot cazul, dacă Adi Vasile și jucătoarele lui vor strânge rândurile pentru a încerca și la anul, atunci CSM trebuie să se aplece (și) mai bine asupra lucrurilor pe care le poate controla.

 

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now