CSM București pierde la Metz, termină pe locul 3 în Grupa A din Liga Campionilor. Suntem la un pas să avem un duel românesc în optimile de finală
Lead.ro 13 februarie 2021UPDATE, ora 20.30:
După ce CSM București a pierdut ceva mai devreme cu Metz, iar Rostov a bătut-o pe Ferenvaros, ultimele meciuri ale zilei au venit să lămurească tabloul optimilor de finală din Liga Campionilor: CSM București și SCM Râmnicu Vâlcea vor juca pentru un loc în sferturi. Primul meci e programat pe 6 martie, la Vâlcea. Returul de la București va fi peste o săptămână.
Duelul românesc din optimile Champions League a fost confirmat după ce Buducnost a învins-o fără probleme (33-26) pe Podravka, pentru a se asigura că rămâne pe locul 5, în fața lui SCM Râmnicu Vâlcea. Tot în Grupa B, Gyor a trecut la fel de simplu (31-24) de CSKA Moscova, pentru a merge în optimi de pe primul loc.
Chiar dacă nu toate meciurile din ultima etapă a fazei grupelor s-au jucat, clasamentele celor două grupe nu mai pot fi modicate.
Iată tabloul complet al optimilor de finală:
Rostov – Podravka
Metz – Dortmund
CSM București – SCM Râmnicu Vâlcea
Ferencvaros – Buducnost
Vipers vs Odense
Esjberg – Brest
Krim – CSKA Moscova
Bietigheim – Gyor
ARTICOLUL INIȚIAL
CSM București pierde cu Metz, o echipă echilibrată – cu handbaliste de valoare pe fiecare post -, care joacă handbal într-o viteză deosebită și care încheie faza grupelor pe locul doi, în spatele lui Rostov și în fața echipei lui Adrian Vasile.
După înfrângerea din Franța, 25-22 pentru Metz, CSM București rămâne pe locul 3 în Grupa A, va juca în optimile de finală cu locul șase din Grupa B. Pe locul ăsta stă acum SCM Râmnicu Vâlcea, care încă așteaptă rezultatul meciului Buducnost – Podravka (ora 19.00) pentru a fi sigură de întâlnirea cu CSM în dubla eliminatorie din Liga Campionilor. Dacă Buducnost obține cel puțin un punct, vom avea CSM vs SCM în optimi.
Faza optimilor începe pe 6 martie, pe terenul echipei mai slab clasate. Meciurile retur se joacă peste o săptămână, după formatul clasic: locul 1 vs locul 8, locul 2 vs locul 7, locul 3 vs locul 6, locul 4 vs locul 5.
În grupa lui CSM București mai sunt de jucat două meciuri, însă clasamentul nu mai poate fi modificat:
Meciul
Cu gândul că poate termina grupa asta și pe locul doi, dacă ar fi câștigat la Metz, CSM a început meciul bine, a avut șansa desprinderii în primele 10 minute, după o dublă inferioritate a adversarelor, însă echipa din Franța a răspuns cu excelente rezolvări individuale. A fost unul dintre argumentele acestei echipe care, chiar dacă a pierdut multe jucătoare importante față de sezonul trecut, a arătat bine și în actuala ediție a Ligii Campionilor.
Dar prima parte a meciului a aparținut portărițelor. Grubisic pentru CSM, Sako pentru Metz – ambele au apărat excelent în startul meciului. Totuși, minutul 15 ne-a adus un 8-8 care descrie foarte fidel viteza de joc pe care Metz a propus-o, iar CSM a acceptat-o. Și nu doar că a acceptat-o, dar chiar a demonstrat că poate juca (măcar pentru o repriză) în ritmul acesta alert, cu repuneri iuți și atacuri rezolve pe primele trei-patru pase. Ei bine, pentru aproape 30 de minute, CSM a putut juca exact la fel, dar a făcut asta pentru că atacul a mers excelent: cinci goluri pentru Neagu și alte trei pentru Pintea în primele 20 de minute, până la 11-11.
După mai multe șanse de desprindere pe care CSM le-a ratat, a fost rândul lui Metz să se poată duce la două goluri, ocazie de care înalta Micijevic, pe care am remarcat-o recent în naționala Croației, a profitat imediat, ducându-și echipa la 13-11.
Avea să fie suficient pentru ca Metz să nu mai privească înapoi, pentru că jucătoarele din Franța au mai lovit de alte două ori, de fiecare dată pe contraatac, pentru un 15-11 apărut de nicăieri. Nimic nu anunța aceste cinci goluri consecutive ale adversarelor, goluri care au rupt echilibrul chiar înainte de pauză.
CSM a intrat la vestiare cu patru goluri de recuperat, 12-16, iar debutul reprizei secunde a venit să sublinieze avântul lui Metz: același ritm agasant, alte goluri rapide și un + 6 (21-15) îngrijorător în minutul 40.
Apărarea lui CSM a răspuns bine în următoarele atacuri, Metz n-a mai găsit culoarele de pătrundere pentru finalizările simple pe care le preferă, Denisa Dedu, intrată în poartă la pauză, a scos și ea câteva mingi la rând, iar meciul s-a strâns din: 22-19 cu ceva mai mult de 10 minute rămase de jucat.
Din păcate, time-out-ul cerut de inspiratul Mayonnade a oprit revenirea lui CSM, care a primit două goluri la rând (pentru 24-19) și și-a văzut eforturile din ultimele minute anulate brusc.
În final, poate că ritmul lui Metz a fost puțin prea rapid pentru echipa lui Adi Vasile. Sau poate că a fost o chestiune de intensitate: mai tinerele jucătoare ale lui Metz au continuat să alerge la fel de mult, să se apere la fel de agresiv și să finalizeze mai bine decât au făcut-o bucureștencele, pentru care Carmen Martin a fost singura jucătoare inspirată în fața lui Sako în partea a doua.
S-a terminat 25-22 pentru Metz, care va juca în optimile de finală cu Borussia Dortmund.
Întâlnirile confirmate deja pentru optimile de finală:
Rostov vs Podravka
Metz vs Dortmund
Vipers vs Odense
Esjberg – Brest
Gyor și CSKA Moscova joacă tot azi (de la ora 19.00) pentru primul loc în Grupa B, deci vom avea o imagine completă a optimilor de finală în seara asta.
Așa cum știi, CSM București și SCM Râmnicu Vâlcea au primit zilele astea câte patru puncte în plus la „masa verde”, pentru meciuri pe care – la cererea adversarelor sau din cauza restricțiilor de călătorie impuse de guvernele țărilor respective – nu le-au putut juca. Am scris despre decizia EFH aici.
Chiar vineri seară, SCM Râmnicu Vâlcea și-a asigurat (cel puțin) locul 6 în Grupa B, după ce Brest n-a reușit să facă deplasarea în România pentru meciul programat duminică.
În Grupa B mai rămân de stabilit doar locurile 1-2 (în meciul dintre Gyor și CSKA), respectiv 5-6 (în meciul Buducnost vs Podvarka). Brest și Odense nu pot urca și nici coborî de pe locurile 3 și 4, Dortmund și Podravka au rămas pe locurile 7 și 8.
Foto: Sabin Malisevschi/Sport Pictures
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni