Cu multe absențe, cu Iulia Curea în rol de antrenor principal, CSM București obține o victorie mare cu Râmnicu Vâlcea, face un pas important către titlu!

Lead.ro 18 februarie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol
În ciuda lotului înjumătățit de cazurile pozitive de Covid-19, CSM București face unul dintre cele mai bune meciuri ale sezonului, câștigă clar (27-22) derbiul cu SCM Râmnicu Vâlcea și se distanțează în fruntea Ligii Florilor.
CSM are acum 30 de puncte din primele 10 meciuri (toate câștigate), 9 mai multe decât Vâlcea, care are însă un meci mai puțin. Baia Mare este momentan pe locul 2, cu 25 de puncte din 10 meciuri.

*

Afectată serios de cazurile de Covid confirmate zilele trecute, când opt teste au dat rezultate pozitive (șapte jucătoare și antrenorul Adi Vasile), CSM București a ajuns la Sfântu Gheorghe, pentru derbiul cu SCM Râmnicu Vâlcea, cu doar 12 jucătoare pe foaia de joc. Între ele și două junioare, în condițiile în care Cvijic, Barbosa și Vâlcan au fost și ele în continuare accidentate.

Dincolo, Vâlcea – care a trecut prin probleme similare la începutul sezonului – a avut un lot mai stufos. Nu tocmai complet, dar cu mai multe jucătoare importante revenite în formă bună. Și asta s-a văzut și-n victoria cu Odense din Liga Campionilor, acum câteva săptămâni.

Însă duelul ăsta cu CSM a avut o încărcătură mai mare, o tensiune care s-a simțit încă de la prima aruncare.

Apărările și cele două portărițe – Grubisic pentru CSM, Hosu pentru Vâlcea – au dominat startul de meci, primele goluri au venit abia după vreo cinci minute, dar asta nu înseamnă că jocul n-a avut intensitate. Dimpotrivă. S-a alergat și s-a pasat într-un ritm foarte alert, un tempo impus de Râmnicu Vâlcea, cu repuneri foarte iuți, în speranța că adversarele, cu atât de puține opțiuni pe bancă, nu vor rezista până la final.

Abia după primele 18 minute, la 6-4 pentru ele, au mai încetinit puțin jucătoarele antrenate de Florentin Pera, ca pentru a-și trage puțin suflul, dar CSM a profitat imediat, egalând la 7, cu două goluri frumoase din extrema Laurei Moisă. Au fost primele reușite din extremă ale bucureștencelor, dar golurile astea au venit pe două minute de superioritate. În rest, CSM a încercat să rezolve pe centru, unde Cristina Neagu, Crina Pintea și Barbara Lazovic au fost (ca de obicei) foarte active.

De altfel, colaborarea asta dintre Neagu și Pintea a mers remarcabil de bine în prima parte a meciului, când Pintea a reușit câteva goluri frumoase și alte două-trei paravane bune fie pentru aruncările lui Neagu, fie pentru pătrunderile lui Lazovic.

© FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Așa că aici, în centrul atacurilor lui CSM, am avut una dintre cheile meciului. Alta a fost în apărarea centrală a bucureștencelor, unde întoarcerea Gabrielei Perianu (lângă Pintea) a adus mai multă stabilitate pentru o defensivă coordonată cu energie de Iulia Curea, foarte activă și vocală pe margine.

Până la pauză, stabilitatea acestei apărări, intervențiile lui Grubisic în poartă și alte două finalizări sigure ale Laurei Moisă – și ea la unul dintre cele mai bune meciuri din ultima vreme -, au ținut-o pe CSM București înainte: 11-9 după primele 30 de minute.

CSM s-a distanțat treptat

Iar lucrurile au continuat în direcția asta și după pauză, când Vâlcea – cu ambiția acestui ritm foarte alert – a părut să-și pună singură bețe în roate. Căci Liscevic și colegele dintr-un atac pe care altminteri îl știm foarte creativ au părut adesea grăbite, iar de aici au venit și greșelile pe care Pintea, Moisă și Neagu – scăpată tot mai des din marcajul strâns din prima repriză -, le-au transformat în goluri.

Pas cu pas, CSM a continuat să se distanțeze, iar jumătatea reprizei secunde ne-a arătat un 19-14 surprinzător înainte de meci, dar ușor de înțeles din cele văzute pe teren. Asta chiar dacă portărița Grubisic a avut nevoie de intervenția echipei medicale și a stat câteva atacuri pe bancă, dându-i șansa junioarei Clara Preda să debuteze în poarta echipei bucureștene.

Vâlcea n-a renunțat la luptă, s-a apropiat la trei pași, 16-19, ajutată de trei goluri ale Cristinei Florica și unul al pivotului Asma Elgahoui, însă revenirea a fost oprită de secundul Iulia Curea, care a cerut un time-out foarte inspirat pentru CSM. Iar rezultatul s-a văzut când Dembele, pe următorul atac, a mărit din nou diferența.

Râmnicu Vâlcea, obligată să obțină ceva din meciul ăsta pentru a rămâne în lupta pentru titlu, a mai încercat o dată, revenind la 18-20 după două eliminări succesive ale CSM-ului (una a Gabrielei Perianu, cealaltă a extremei Carmen Martin) și două lovituri de la 7 metri transformate de Minevskaja.

Neagu, cu două goluri marcă proprie, a adus o altă gură de aer pentru CSM, și chiar dacă Vâlcea a continuat să țină aproape prin câteva goluri rapide marcate de Elgahoui, numai că Grubisic și Carmen Martin – intrată excelent în rol de centru -, s-au grăbit să închidă ușa.

Și-n ciuda absențelor grele din lot, în ciuda ritmului intens impus de Vâlcea, Neagu – cu un gol marcat în poarta goală, din propriul nouă metri – a stabilit și scorul final, 27-22, dar și probabila destinație a titlului de campioană. Descătușarea din final a interului stânga ne-a arătat cât de mult a însemnat victoria asta pentru echipa din București.

© FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Dacă nu vom avea din nou situația de anul trecut, când titlul de campioană n-a mai fost decernat, CSM București are toate argumentele să câștige actuala ediție a unui campionat din care s-au jucat până acum doar 10 etape.

 

Se revăd în Champions League

Așa cum știi, CSM București și SCM Râmnicu Vâlcea se întâlnesc și în optimile de finală ale Ligii Campionilor. Primul meci se joacă la Vâlcea, pe 6 martie, returul vine peste o săptămână. Câștigătoarea dintre CSM și SCM va juca în sferturile de finală cu câștigătoarea dublei CSKA Moscova – Krim.

 

Fotografii de Răzvan Păsărică / SportPictures

 

 

 

 

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories