Cu calificarea pe masă: echipa națională privește spre Austria și vede biletele la Campionatul European din Franța

Lead.ro 30 mai 2018

După trei victorii și o singură înfrângere într-o grupă cu două favorite certe – Rusia și România – echipa națională e la un pas distanță de Europeanul din luna decembrie: o victorie în deplasarea de la Innsbruck (joi, 31 mai, ora 21.30) ar însemna calificarea de pe primul loc. Iar asta ar aduce și calitatea de cap de serie pentru tragerea la sorți a grupelor turneului final din Franța.

Dar meciul cu Austria propune, pe lângă miza punctelor, și ocazia reîntâlnirii. Ambros Martin, proaspăt câștigător al Ligii Campionilor cu Gyor (pe care a părăsit-o pentru Rostov), are acum șansa să-și vadă la treabă, chiar înainte de vacanță, și jucătoarele din nucleul dur, dar mai ales tinerele handbaliste pe care trebuie să le integreze, și încă cât mai repede, în sensibilul mecanism al echipei. Iar Austria e adversara potrivită pentru asta.

După victoria surprinzătoare cu Rusia, campioana olimpică en-titre, Austria păstrează ceva șanse pentru calificare, dar trebuie să treacă cu bine ultimele două  etape: jocul de acasă cu România și deplasarea (decisivă) din Rusia. Altfel spus, adversarele sunt foarte motivate de gândul unei calificări extraordinare, mai ales că la Euro va ajunge și cel mai bun loc trei. 

Așa că nimeni nu așteaptă o victorie la fel de simplă ca cea din tur, când România a câștigat la 11 goluri distanță, 36-25. 

Cu Gabriela Perianu și Mădălina Zamfirescu încă indisponibile, Martin a putut să facă loc în echipă unor jucătoare noi. Între ele sunt Laura Popa și Raluca Băcăoanu, care au intrat recent în lotul extins al Naționalei, dar și Ana Maria Țicu, proaspăta câștigătoare a Cupei EHF, Paula Vișan, Andreea Adespii și Daniel Rațiu, care au avut și ele sezoane bune în campionatul intern.

În rest, România va ataca aceste ultime două jocuri (după Austria urmează meciul cu Portugalia, pe 3 iunie, la Bacău) cu grupul cunoscut: Dedu și Dumanska, Buceschi și Laszlo, Pintea, Dragut, Ardean-Elisei, Geiger, Udiștioiu, Buceshi și Neagu.

La capătul unui sezon lung, cu rezultate amestecate, mulți se așteapăt să vadă echipa A doar contra Austriei. Portugalia va fi probabil ocazia perfectă pentru tinerele care vor să-și facă loc într-o echipă pe care Ambros Martin o pregătește și pentru Jocurile Olimpice din 2020, nu doar pentru turneele finale din 2018 și 2019.

Într-un amplu interviu din seria Neînvinșii, Ambros Martin ne spunea că „sunt selecționerul României pentru că de câțiva ani simțeam o dorință puternică de-a antrena o echipă națională, de a ajunge la Jocurile Olimpice. Eram fericit la Győr, dar era ceva înăuntrul meu și cred că trebuie să-ți asculți sentimentele. Iar mie îmi spuneau să încerc să realizez ceva important ca antrenor al unei echipe naționale. Așa că nimeni nu poate să pună presiune pe mine mai mult decât o fac eu. Nu sunt aici în vacanță, sunt aici pentru că vreau să câștig ceva.”

Pentru asta, Martin ar vrea ca jucătoarele lui să dea totul, în fiecare moment. „Pentru că nu ne permitem să pierdem nici măcar o zi, niciun antrenament, niciun minut dintr-un antrenament. Nu avem timp. Nu suntem atât de buni. Trebuie să profităm de fiecare minut, să murim încercând să facem un pas în față. Sau măcar să nu dăm înapoi.”

Datorită victoriei excelente obținute cu Rusia în ultima etapă, după un meci foarte strâns (26-25), echipa lui Martin are acum toate șansele să termine grupa pe prima poziție. Un egal cu Austria, urmat de victoria logică cu Portugalia, ar fi de ajuns, din moment ce principala contracandidată, Rusia lui Trefilov, are cu două puncte mai puțin: România și Austria conduc grupa, cu câte șase puncte, în vreme ce Portugalia nu are puncte (și nici șanse).

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.