LEAD
ECHIPA NAȚIONALĂ DE HANDBAL

Până aici! România nu acceptă înfrângerea, lasă totul pe teren și obține o imensă victorie cu Rusia!

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
25 martie 2018
Lead.ro
0 comentarii

În aceeași Polivalentă de la Cluj în care echipa de tineret și-a obținut – după trei meciuri excelente – calificarea la Campionatul Mondial din Ungaria, naționala României a căutat o victorie esențială contra Rusiei, campioana olimpică din 2016. Miza a fost multiplă: primul loc în grupa de calificare la Europeanul din Franța, revanșa pentru înfrângerea categorică din meciul tur și întreruperea unei serii de trei înfrângeri consecutive, ultimele două la Mondialul din decembrie, contra Franței și Cehiei.

Conștiente de toate astea și susținute fără odihnă de publicul clujean, jucătoarele lui Ambros Martin au început decise: cu răutate în apărare și cu multă energie în atac, România s-a instalat imediat la conducere și a forțat din start desprinderea. A reușit-o după patru minute, când Laura Pristăvița, centrul de la CSM Bistrița, a pătruns excelent pentru 3-1. Când Denisa Dedu a parat a treia aruncare a rusoaicelor și România a ratat o contră pentru un 4-1, meciul se juca pe repede înainte, de parcă ambele echipe se grăbeau să elibereze sala și să-și vadă de treabă.

De pe margine, cu mâinile sus, Ambros Martin încerca – și el contaminat de toată agitația din teren – să-și tempereze jucătoarele. Măcar pentru un atac, a reușit: Eliza Buceschi și Crina Pintea au combinat perfect (a doua oară la rând), au scos al doilea șapte metri – transformat în gol de o Cristina Neagu alergată pe tot terenul de un marcaj strâns, dar insuficient pentru a o ține la distanță.

Când Aneta Udriștioiu a marcat și ea pe contră, pentru 5-2, tabela arăta deja minutul 10. În tribune, nimeni nu părea să știe când au trecut, dar toți știau ce-au văzut: o apărare excelentă, vioaie și arțăgoasă (chiar dacă de acolo au lipsit în continuare Gabriela Perianu și Gabi Szucs – însărcinată), și un atac rapid, bine așezat, curajos.

Și chiar dacă Rusia a reușit pentru prima dată două goluri la rând, România a răspuns imediat prin neobosita Udriștioiu. Aneta – una dintre cele mai bune jucătoare astăzi – a fost mutată și pe inter dreapta, de unde a reușit să compenseze prin viteză lipsa taliei. Fără Geiger și Zamfir, Ambros Martin a ales să atace pe dreapta ba cu puternica Dragut, ba cu fâșneața Udriștioiu, iar tactica i-a ieșit: eliberată bine în extremă, Laura Chiper a reușit, din pasele Anetei, două goluri succesive la jumătatea reprizei.

Până aici (9-6), aproape totul a mers bine. Excepția: cele cinci goluri din acțiune ale Rusiei au venit de pe partea dreaptă a apărării noastre, unde interii n-au reușit să iasă la timp în întâmpinare. Au fost goluri simple care au ținut Rusia în joc.

Mai mult, după ce România a ratat șansa să fugă la patru goluri distanță, adversarele au profitat de eliminarea lui Neagu pentru a se apropia la un singur gol. Numai că Dragut, după trei aruncări blocate, a găsit curajul pentru a patra încercare: o pătrundere grozavă și o finalizare simplă, care a readus încrederea într-o linie ofensivă care, fără Neagu, risca blocajul. Nu s-a ajuns acolo, pentru că și Eliza a pătruns în stilu-i bine cunoscut, iar diferența de trei goluri a fost restabilită.

La vestiare s-a mers cu 15-12 și senzația că numai câteva detalii au păstrat Rusia în joc. În rest, apărarea a fost mai bună decât în ultimele trei jocuri oficiale, poarta a fost excelentă, iar atacul de pe partea dreaptă a funcționat mult mai bine decât și-ar fi dorit Trefilov, a cărei principală tactică a fost să o scoată pe Neagu din joc.

Numai că toate lucrurile bune au dispărut în primele zece minute ale reprizei secunde: cu o apărare mai avansată și mai eficientă în urmărirea lui Neagu, rusoaicele au reușit să fure toate ideile din atacul României.

Și pentru fiecare scăpare ofensivă – ba greșeli individuale, ba aruncări nepregătite – Rusia a răspuns cu contre rapide. Rezultatul? Zece minute care-au șters zâmbetul colectiv din tribune și o revenire adversă cu totul neașteptată: cu cinci goluri marcate și unul singur primit, Rusia a trecut pentru prima dată la conducere, 17-16. La următorul gol primit, Ambros Martin a cerut un timeout care s-a dovedit a fi decisiv.

Exact atunci când limbajul corpului arăta debusolare și neîncredere, Martin a mutat perfect și, spre surprinderea multora, mutarea a dat rezultate. Atacul României s-a mutat de pe umerii lui Neagu pe umerii Elizei Buceschi, care a marcat la următoarele trei goluri ale României, tocmai când Rusia amenința să fugă cu toate punctele de la Cluj. Băcăuanu și Florica au înscris și ele pentru a trage România înainte, Denisa Dedu a închis din nou poarta, iar România a reușit trei goluri consecutive: de la 22-23, la un 25-23 care părea, cu doar câteva minute mai devreme, imposibil.

Dar Rusia nu a cedat – jucătoarele lui Trefilov au marcat și au menținut presiunea până la final. De două ori au venit la un singur gol și, după ce România a ratat de pe semicerc golul victoriei, cu 14 secunde rămase de joc, rusoaicele s-au năpustit în atac pentru egalare. Că Eliza Buceschi n-a fost de acord nu mai miră pe nimeni. Ea a interceptat și a salvat două puncte imense, care oferă României toate șansele calificării de pe primul loc la Campionatul European.

Ce am aflat și ce urmează

Mai departe de bucuria unei victorii foarte importante, meciul cu Rusia poate fi un punct de cotitură pentru această echipă națională. În primul rând, pentru că apărarea – obsesia lui Ambros Martin – a funcționat bine chiar și fără câteva piese de bază. În al doilea rând, pentru că partea dreaptă a atacului a reușit, pentru prima dată după multă vreme, să compenseze atunci când Cristina Neagu a fost blocată.

Mai mult, nu a făcut-o prin sclipirea individuală a unei jucătoare, ci printr-un efort colectiv (și complex) care a mutat răspunderea pe umerii unor jucătoare care aveau nevoie de astfel de meciuri pentru a putea face următorul pas.

Dacă Eliza Buceschi nu e la primul meci în care își asumă (cu succes) răspunderea în atac, alte jucătoare au arătat de data asta curajul care le-a lipsit în alte ocazii. Că România a reușit să bată Rusia chiar dacă Neagu nu a marcat în a doua repriză e o mare izbândă. Și un mare compliment pentru Aneta Udriștioiu, Ana Maria Dragut, Crina Pintea sau Raluca Băcăuanu, care a reușit două goluri imense pe final.

*

România are acum 6 puncte după primele patru meciuri (la fel ca Austria) și pasează presiunea spre echipa lui Trefilov: cu două puncte mai puțin, Rusia e obligată acum să câștige cu Austria pentru a merge la Europeanul din Franța. România, în schimb, e favorită la câștigarea grupei, iar asta o poate face cap de serie pentru tragerea la sorți de la Euro.

La final de mai și început de iunie, naționala are ultimele două meciuri din această campanie: deplasarea din Austria și jocul simplu cu Portugalia, care nu poate face puncte într-o astfel de competiție.

Comentează articolul
Perspectivă

Oameni și oameni (de fotbal). Unde a pierdut Ionuț Lupescu, unde ne lasă războiul pentru șefia FRF. Și care e misiunea Generației de Aur

© FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
19 aprilie 2018
Ciprian Rus

168 la 78! Considerat favorit de multă lume, Ionuț Lupescu a pierdut – și încă fără drept de apel – cursa pentru conducerea Federației Române de Fotbal. La capătul unui veritabil tur de forță prin țară, unde s-a întâlnit cu majoritatea covârșitoare a electorilor și cu mandatarii lor politici, și pe la televiziunile care l-au […]

Citeşte articolul
Viitor

„Rewind” la minutul 80. Antrenorul Adrian Boingiu privește „la rece” spre ultimul meci al generației U19. De acești tineri vom mai auzi

18 aprilie 2018
Ciprian Rus

A trecut o lună de zile de la dramaticul eșec al Naționalei de fotbal U19 în Turneul de Elită care ducea spre Campionatul European din Finlanda. Lacrimile puștilor după înfrângerea din prelungiri s-au uscat de atunci, dar regretele rămân, deși fiecare dintre ei a luat-o, între timp, de la capăt, la echipa sa de club. […]

Citeşte articolul
Alegerile FRF

Mai departe de campania urâtă și intervenția brutală a politicului în „meciul” pentru șefia FRF, uite ce trebuie să știi despre aceste alegeri

Imagine de la Casa Fotbalului, la Adunarea Generală a Federației Române de Fotbal @ FOTO: STEFAN CONSTANTIN / SPORT PICTURES
17 aprilie 2018
Ciprian Rus

De o lună de zile, pe fondul unui „play-off” mai sărac în spectacol decât ne-am fi așteptat, „prima pagină” a fotbalului românesc e ținută nu de disputele tehnico-tactice dintre Petrescu și Gigi-Dică sau dintre Mangia și Hagi, ci de „contrele” dintre cei trei candidați rămași în cursa pentru șefia Federației Române de Fotbal. Se bagă […]

Citeşte articolul
Liga 1

CFR Cluj iese la atac, FCSB și Craiova fac spectacol, dar „play-off”-ul duce dorul unei echipe ca Dinamo

Emmanuel Culio și Ianis Hagi, duelul unora dintre cei mai talentați mijlocași din Liga 1. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
16 aprilie 2018
Ciprian Rus

Au trecut cinci etape din „play-off” și, la jumătatea mini-campionatului pentru titlu, echipele par să își fi dat, în sfârșit, drumul la joc. Calculele „la alibi” nu mai prea țin, dovadă că până și CFR Cluj, condusă de excesiv de prudentul Dan Petrescu, a ieșit la joc! După ce a irosit, ce-i drept, și cu […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design