Cum a fost și ce ne-așteaptă: fetele de la handbal își joacă calificarea împotriva Muntenegrului, tenisul și canotajul se așază la un pas de prima medalie românească

Lead.ro 10 august 2016

Cu două echipaje de canotaj calificate în semifinale la dublu vâsle, respectiv dublu rame, dar și cu victoria dubliștilor Mergea și Tecău, ajunși și ei între ultimele patru perechi ale tabloului de tenis, ziua a patra a fost una bună pentru delegația României. Dacă ai pierdut ceva din ziua de ieri, mai jos găsești o scurtă sinteză a celor mai importante evenimente de la Rio, cu o scurtă privire pe ce urmează azi. Handbalul, firește, ține capul de afiș.

ROMÂNII

* Astăzi, de la 17.30, naționala de handbal își joaca (probabil) ultima șansă de calificare în sferturile de finală ale competiției. Împotriva Muntenegrului, fetele încearcă să se redescopere și să-și intre în ritm. Dacă-ți amintești, situația de acum este asemănătoare cu cea la Campionatul Mondial: acolo, după trei înfrângeri clare în grupe, echipa s-a montat fantastic și a început să joace un handbal entuziasmant. Despre transformarea de atunci am scris aici. Un lucru mic care a produs efecte mari: jocul a crescut de la meci la meci, până când antrenorul Norvegiei – cea mai bună națională din istoria recentă a jocului – a spus așa: „Poate că, în acest moment, echipa voastră este cea mai bună din Europa.” Echipa care ne încânta pe noi și-i speria pe alții s-a rătăcit și are nevoie de o regăsire.

* Dacă Tomas Ryde spunea că fetele și-au pierdut cumva încrederea în ele, noi am vorbit cu suporterii care obișnuiesc să urmărescă această echipă peste tot: ei au încredere în fete. Și vor susține echipa și la greu, nu doar la bine.

* Ionela Lehaci și Geanina Beleagă sunt azi, de la 17:50, în semifinalele de dublu vâsle, categoria ușoară, după ce și-au câștigat seria. La rândul lor, Mădălina Bereș și Laura Oprea au câștigat seria de recalificare la dublu rame fără cârmaci feminin. Tot azi sunt și semifinalele lor.

* Robert Glință, înotătorul român aflat la prima participare la Jocurile Olimpice a terminat finala de 100 metri spate pe locul opt, în 53 secunde și 50 sutimi. Aurul a fost adjudecat de americanul Ryan Murphy, care a stabilit şi un record olimpic, cu 51.97.

* Bucuria serii a venit de la Florin Mergea și Horia Tecău, calificați în semifinalele turneului de dublu masculin după ce au bătut o echipă extrem de puternică. Cel puțin momentan, rezultatul lor e cel mai bun dintre cele înregistrate de români la Rio.

* Despre lacrimile de la judo, unde fetele au fost foarte aproape de medalie, dar au pierdut dramatic, am scris aici. Concluzia? „Andreea Chițu și Corina Căprioriu nu au păcălit judoul la Rio, așa cum nu au păcălit munca până acolo. A pierde e parte din ceea ce te învață judoul, iar înfrângerile Andreei și Corinei vin să ne mai învețe ceva: anume că putem pierde și altfel decât așteptând, fricoși, un miracol.”

Toate celelalte informații despre ziua de ieri de la Jocuri sunt pe site. Programul zilei de azi, tot acolo.

 

BEST OF THE REST

* Michael Phelps a câștigat a 20-a medalie de aur la Jocurile Olimpice. A sărbătorit-o diferit, fluturându-și degetul și ridicând brațele către tribune, ca și cum ar fi spus: “Hai, dați-mi un rival!”.

* Uite și un GIF interesant cu animația cursei. NY Times spune că Phelps a transformat înotul într-un eveniment prime time în America. Sakai a venit al doilea, iar Chad le Clos a ratat podiumul, motiv pentru pagina lui de Wikipedia să arate, temporar, așa.

* Ah, iar 70 de minute mai târziu, Phelps a câștigat-o și pe cea cu numărul 21.

* Serena Williams e out! La tenis n-a fost un turneu bun pentru marii lui favoriți. După Djokovic, a ieșit și Serena, eliminată de Elina Svitolina, 6-4, 6-3. Într-un meci cu 37 de erori neforțate și cinci duble greșeli într-un singur game, Serena a adus aminte, în anumite momente de final, de meciul cu Vinci, marea surpriză de anul trecut, de la US Open. Umărul Serenei pare că n-a fost în regulă, de altfel fiind și motivul pentru care aceasta s-a retras și de la Montreal. Viteza serviciului ei pe final a fost neobișnuit de mică. E o surpriză imensă, care deschide calea unei campioane olimpice surprinzătoare.

* Echipa de gimnastică a Statelor Unite e cea mai bună din toate timpurile – argumentează ESPN.

* În vreme ce NY Times îi face o reverență Marthei Karoly, la ultima ei ediție a Jocurilor. “Femeia care a ridicat gimnastica feminină din America”

* Vreți să câștigați un aur olimpic? Iată cât de înalt trebuie să fie pentru înot, tir cu arcul, volei și alte sporturi. Fain exercițiul.

* În altă ordine de idei, să știți că statul într-o ședință arde mai multe calorii decât Usain Bolt într-o cursă de 100 de metri. The Economist a calculat și are detalii.

* Un autobuz care transporta jurnaliști între două arene a fost atacat – un nou episod îngrijorător în ce privește securitatea la Rio.

* Ceva ciudat s-a întâmplat cu apa din bazinul de sărituri, de pe o zi pe alta. Iată niște teorii.

* Apropo de contrastele de la Rio: o privire către locațiile și inițiativele dezvoltate de către sponsorii Jocurilor. Luxul acestora contrastează puternic, spune autorul, cu traiul de zi cu zi al brazilienilor.

* Există vreun avantaj pentru țara organizatoare a JO când vine vorba de medalii? Răspunsul.

* Rusoaica Yulia Efimova a devenit una dintre cele mai urâte personaje de la Jocuri. Pe scurt, specialiști, fani sau chiar rivalele ei susțin că Efimova nu trebuia lăsată să participe la Rio. O explicație.

* Președintele SUA, Barack Obama, și soția sa Michelle, despre amintirile preferate de la Jocurile Olimpice.

* Ne-a emoţionat pe toţi imaginea celor zece refugiaţi olimpici defilând la deschiderea Jocurilor sub steagul olimpic, aşa cum ne-au emoţionat poveştile fiecăruia în parte. New York Times ne atenţionează însă că trebuie să facem mai mult pentru ei, ca şi pentru ceilalţi 65 de milioane de refugiaţi, decât să ne emoţionăm şi să-i aplaudăm.

* Vă amintiţi probabil imaginea care-a împânzit social media zilele trecute, cu o salvamară plictisită veghându-i pe cei mai buni înotători din lume pe marginea bazinului olimpic. Voluntarii salvamari de la Rio spun că ştiu că munca lor e foarte probabil una inutilă, dar vor să fie acolo în caz că Michael Phelps are nevoie să fie salvat.

* Ce ţări au dominat Jocurile Olimpice de vară de-a lungul anilor şi ce spune asta despre istoria modernă a lumii, într-o analiză vizuală de văzut.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.