Corespondență Lead.ro de la Paris
La scurt timp după ce a primit medalia olimpică de aur, pentru victoria spectaculoasă obținută în cursa de 200 de metri liber, David Popovici a răspuns jurnaliștilor într-o conferință dedicată presei străine de specialitate.
Invitat să explice cum a văzut el finala – câștigată la doar două sutimi de secundă -, David a spus:
„A fost uimitor, mai ales ultima atingere. Așa cum am spus mai devreme, a fost o luptă de stradă, o luptă de câini. Am luptat cu toții până la ultima picătură, cu fiecare atom din corpurile noastre. Astăzi, acesta a fost rezultatul. Ar fi putut fi la fel de ușor și invers. Și acesta este doar un început. Vom avea șansele noastre să concurăm din nou. Eu și Matt, Luke, toată lumea din finală.”
David, cum ți se pare faptul că ai făcut istorie pentru țara ta? Ce cred conaționalii tăi despre tine și ce crezi tu despre țara ta după seara aceasta?
„Da, este un eveniment istoric. Este primul titlu olimpic în înotul masculin pentru țara noastră. Și, bineînțeles, sunt foarte fericit că am putut să câștig cu țara în picioare în spatele meu. Dar la sfârșitul zilei am reușit pentru că am făcut-o pentru mine, am făcut-o pentru copilul din mine care a vrut întotdeauna să facă asta, am făcut-o pentru prietenii mei. Și sunt foarte recunoscător pentru asta.”
Strategia: acum vs Mondialul din Japonia
O altă întrebare a pus în context planul lui David de azi cu ce s-a întâmplat în aceeași cursă la Mondialul din Japonia, de anul trecut. „Anul trecut, la Mondialele din Japonia, ai plecat în 50.1 și apoi ai plătit prețul la final. În seara asta ai plecat 51.1 în prima sută; părea ca și cum nu mai ești în cărți pentru victorie cu 25 de metri rămași, cum au fost pentru tine ultimii 25?”
„Aș fi vrut să pornesc mai repede, adică asta era ideea, ar fi trebuit să pornesc cu o secundă și jumătate mai repede, dar așa a fost să fie și poate că e mai bine, poate că aș fi murit în ultimii 50, cine știe, sau poate că aș fi murit în ultimii 50, cine știe? Sau poate că nu aș fi făcut-o și poate că aș fi câștigat cu un 1:43, cine știe? Nu vom ști niciodată. Chestia este că s-a terminat, a fost frumos, mă bucur că s-a terminat așa cum s-a terminat. Felicitări pentru absolut toată lumea din finală. Și da, noi, sportivii, știm cât de mult muncim ca să ajungem aici toți.”
Ce a învățat David din 2021 încoace
David a fost întrebat ce a învățat în cei trei ani de când e în prim-planul înotului la cel mai înalt nivel.
„2022 a fost anul în care am devenit cumva faimos în lumea înotului și în țara mea, a fost anul în care am gustat din această lume nouă și, practic, începutul noii mele cariere sau vieți. Apoi, 2023 a fost un fel de an de tranziție, în care a trebuit să mă obișnuiesc cu tot ceea ce era foarte nou pentru mine și foarte copleșitor.
Doi ani mai târziu, am ajuns să învăț să trăiesc cu asta, să mă bucur de tot și să mă antrenez extrem de mult. Așa cum am spus mai devreme, doar noi și cei apropiați cunoaștem munca grea din spatele scenei, pentru că camerele de filmat, publicul văd doar gloria, medaliile strălucitoare, finalurile puternice și cursele. Să ne antrenăm când suntem răciți, când avem două sau trei ore de somn pentru că nu am putut dormi pentru că am fost stresați de Olimpiadă, poate. Nu știu, sunt atât de multe sacrificii care trec neobservate, dar noi le știm. Vreau să spun, victoria este ceva important, podiumul, la fel; dar, de fapt, calificarea aici este adesea trecută cu vederea, și este ceva foarte greu de realizat.”
„Asta înseamnă că ai dormit doar trei ore astăzi, asta vrei să spui?”
„De fapt, noaptea trecută am dormit foarte bine, ceea ce a fost surprinzător pentru mine. Dar nu, eu vorbesc despre proces. Adică, de-a lungul lunilor. A dat roade.”
„Cursă de câini înseamnă să nu renunți niciodată”
Pentru că ai acordat multă atenție nu doar părții fizice a antrenamentului, ci și componentei mentale, poți să descrii ce este pentru tine un înotător perfect?
„Cine este înotătorul perfect? Absolut nimeni nu este un înotător perfect. Nici eu, nici băieții ăștia, nimeni. Nici Michael Phelps nu a fost un înotător perfect. El este cel mai decorat și cel mai bun, în mod obiectiv, dar toată lumea este departe de a fi perfectă. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să încerci să urmărești perfecțiunea. Și asta e ceea ce am avut în cap și în minte în fiecare zi pentru antrenament. nu o pot atinge niciodată.”
Ai descris cursa drept „o cursă de câini”. Poți să explici cuiva care nu se pricepe la înot ce înseamnă mai exact o astfel de cursă?
„Fiecare cursă pe care o faci este diferită în funcție de zi. Azi așa a ieșit, poate mâine ar fi putut fi altfel. Expresia înseamnă să te lupți până la ultima sutime de secundă din cursă și să nu renunți doar pentru că vezi că cineva este în fața ta sau simți că îți suflă în ceafă. Și felicitări lui Lucas. Este un băiat foarte bun și un înotător grozav.”
View this post on Instagram
View this post on Instagram