Corespondență Lead.ro din Paris
David Popovici a avut o noapte scurtă după ce-a devenit campion olimpic. După trei ore de interviuri, o conferință de presă, refacere și anti-doping, a plecat de la bazin la 12 noaptea. S-a dus la hotel să mănânce, să facă masaj și să încerce să doarmă.
Bucuria și adrenalina nu l-au lăsat să adoarmă ușor, dar a prins câteva ore de somn. Apoi a revenit la bazin pentru alte două curse; și nu orice curse, ci seriile și semifinalele celei mai disputate și așteptate probe, cea la 100 de metri liber. E un program dificil de navigat, cu patru curse în 48 de ore, prin care încearcă să treacă cât de bine poate.
După ce s-a calificat în finală cu al cincilea timp (47.66), înotând în a doua serie, a spus că „cel mai important lucru pe care îl aveam de făcut, să mă calific, a fost realizat.”
Cum s-a simțit după seara de ieri? „După seara de ieri am adormit destul de greu. Oricum m-am culcat târziu pentru că am avut tot felul de chestii de făcut, de la masaj, masa pe care am luat-o târziu, test antidoping, am ajuns foarte târziu. Dar m-am odihnit cât de bine am putut și o să mă odihnesc cât de bine o să pot și noaptea asta. Și mâine e ultima cursă de aici și o să dau tot ce am mai bun. Și tocmai de asta nu am cum să fiu dezamăgit dacă nu îmi iese așa cum poate mă așteptam eu în capul meu.”
Întrebat de jurnaliști dacă crede că va putea intra fără trac în finala de miercuri seară, a răspuns imediat că nu, amintind că tensiunea unei finale olimpice nu e ceva ușor de gestionat. „Ieri am avut trac, a fost o finală foarte încordată, cu toții eram extrem de agitați și blocați în căpățânile noastre, sunt sigur. Se vede pe fața lor, se vede la țarc, se vede pe fața mea. Poate de afară nu se vede așa bine, dar nu suntem invincibili. Însă cel care se apropie cel mai mult de a fi invincibil câștigă în ziua aia.”
Despre lupta mentală care face diferența într-un astfel de moment a vorbit și australianul Kyle Chalmers, campion olimpic în 2016 și vicecampion olimpic în 2021, după seriile de dimineață: „Cred că e mai mult vorba de un joc mental. Asta e tot ce contează, nu contează atât de mult timpul, chiar și în finală, s-a dovedit în ultimele seri că e despre a pune mâna pe perete primul ca să-ți câștigi cursa. În final, timpii nu se țin minte, ci cine câștigă cursa. (…) Cred că există multă presiune și așteptări, pentru că sunt Jocurile Olimpice. Pentru mulți e prima ediție, e și o energie nervoasă pe care ți-o transmite publicul, să ai 17.000 de oameni în tribune e nebunie. Personal, mie-mi place asta, dar cred că unii pot ceda sub această presiune.”
Dacă în finală tensiunea momentului va domina, timpii înotați în semifinale au fost extrem de rapizi, pentru că toți înotătorii au tras să-și asigure un loc în primii opt. „E o surpriză că s-a înotat totuși atât de tare. Bine, e o finală olimpică, însă comparativ cu ultima finală olimpică de acum trei ani de la Tokyo, cred că s-a înotat substanțial mai tare”. Dacă în 2021 la Tokyo, ultimul timp cu care s-a ajuns în finală a fost 48.10, al lui Nandor Nemeth, la Paris e 47.94 al neamțului Josha Salchow.
Într-o probă cu o concurență uriașă, cu înotători de tipologii diferite și feluri diferite de a înota, care se întâlnesc în momente diferite ale carierelor lor, finala de la 100 de metri liber se anunță cu adevărat spectaculoasă.
Iar cel mai important e că David – cel mai elegant înotător din bazinul olimpic, cum l-a descris L’Equipe – va face parte din ea.