David Popovici începe Campionatele Europene de natație stabilind un nou record al competiției

Andreea Giuclea 12 august 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

În bazinul descoperit din capitala Italiei, sub soarele dimineții, David Popovici a început Campionatele Europene de seniori de la Roma stabilind un nou record al competiției în calificările la 100 metri liber: 47.20. S-a calificat de pe primul loc în semifinala de după-amiază, apoi a oferit primele declarații.

„Sunt relaxat, e un concurs frumos, dar nu simt niciun fel de presiune, din fericire. Nu mi-am setat niciun obiectiv ca timp, deja mi-am îndeplinit aproape tot ce aveam de îndeplinit. Obiectivele sunt să înot repede și să mă distrez.”

Deși spune că nu și-a setat niciun obiectiv, a înotat mai bine decât o făcuse în serii la Campionatele Mondiale de la Budapesta, unde a devenit dublu campion mondial. „Dacă a tras băiatul ăla în semifinale nu puteam să-l las așa, se vedea urât”, a glumit după cursă, făcând referire la timpul italianului Alessandro Miresi din seria anterioară: 47.60.

„Sunt mult mai relaxat decât la Budapesta. Nu e nimic special, doar am înotat două bazine. E un bazin pur și simplu frumos, superb”, a spus David, după ce a doborât precedentul record al competiției, 47.37, stabilit de rusul Kliment Kolesnikov. E și cel mai rapid timp din calificările probei de 100 metri liber din istorie – precedentul aparținea lui Dressel, 47.32.

Tot vineri dimineață au mai concurat la Roma, fără să se califice în semifinale: Alexandra Bogdaneci în calificări la 50 metri fluture, Mihai Gergely, George Stoica Constantin și Patrick Dinu (la 100 metri liber).

Europenele de Seniori se desfășoară în Stadio Olimpico del Nuoto, unul din cele mai vechi și încărcate de istorie bazine din lume și bazinul preferat al înotătorului de 17 ani. La Campionatele Mondiale din 2009, apogeul erei supercostumelor de poliuretan, interzise ulterior, s-au doborât aici 43 de recorduri. Unele încă sunt în picioare, inclusiv cele la 100 și 200 de metri liber, probele în care înoată David Popovici.

În prima zi a competiției, David le-a spus jurnaliștilor că abia așteaptă să înoate din nou la Roma, unde anul trecut a strălucit în competiția europeană de juniori: „Mă simt bine, mă simt relaxat, cred că am avut puțin timp de la Mondiale să reintru în atmosfera unei noi competiții. Abia aștept, o să fie distractiv să înot în aer liber cu o atmosferă frumoasă. Pentru acest an, cred că ne-am cam îndeplinit ce ne doream la Mondiale. Dar de ce să ne oprim aici, nu ne forțează nimeni să ne oprim. Dar tot ce vreau să obțin, și de aici și de la Mondialele de Juniori care urmează, e să mă distrez. Medaliile, recordurile sunt doar un bonus. Dacă reușim să ne simțim bine, vom fi mulțumiți.”

Citește toate declarațiile lui David de ieri în corespondența noastră de la Roma.

*

Competiția e transmisă de TVR. Programul și rezultatele LIVE pot fi văzute AICI.

Lotul României la Europenele de la Roma e format din 11 sportivi, care vor concura în probe de înot, sărituri în apă și high diving:

ÎNOT:

David Popovici (100 m liber, 200 m liber, 400 m liber, ștafetă 4×100 m liber)

Alexandra Dobrin (200 m mixt, 400 m mixt)

Alexandra Victorița Bogdăneci (50 m fluture, 100 m fluture)

Patrick Sebastian Dinu (100 m liber, ștafetă 4×100 m liber)

George-Alexandru Stoica-Constantin (100 m liber, ștafetă 4×100 m liber)

Mihai Gergely (100 m liber, 200 m mixt, ștafetă 4×100 m liber)

Andrei Mircea Anghel (50 m spate, 100 m spate);

SĂRITURI ÎN APĂ: 

Amelie Forster (trambulină 1 m)

Angelica Muscalu (platformă 10 m);

HIGH DIVING: 

Cătălin Preda

Constantin Popovici

 

Foto: Foto Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

 

*

Abonează-te aici gratuit la noul nostru newsletter de sport – pentru comentarii și idei despre momentele relevante din sport și despre personajele care contează cu adevărat! De până la 4 ori pe săptămână, ATLT la 8 dimineața, la cafea

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories