Corespondență Lead.ro de la Paris
După ceremonia de premiere a finalei olimpice de la 100 de metri liber, după turul de onoare prin bazin, cu steagul tricolor pe umeri, după ce-a făcut selfie-uri și a bătut palma cu suporterii români din primele rânduri, după ce s-a felicitat cu eroul local Leon Marchand, David a venit în zona mixtă și a vorbit relaxat despre cum a fost această săptămână pentru el și ce speră să schimbe aceste două medalii în înotul românesc, o misiune mai importantă pentru el – spune David – decât să atingă primul peretele bazinului.
„Poate sunt chiar un pic mai fericit decât după aur, pentru că acum mă pot relaxa, mă pot relaxa complet”, ne-a spus. „Acum am terminat, pot vizita și eu Parisul, sunt de atâtea zile aici și n-am văzut nimic, am stat numai baricadat în hotel, pe drumuri și aici.”
Despre cum sărbătorește în seara asta, a spus: „Habar n-am. Mă gândesc de luni de zile: Oare ce o să fac când o să termin. Cine știe, poate și câștig, poate iau și vreo medalie. Ce voi face? Nu știu. Acum, că sunt pus în fața faptului împlinit, habar n-am.”
„Ai două medalii. Obiectivul e îndeplinit?”, l-a întrebat cineva.
„Obiectivul meu a fost…”
„Știm, să te distrezi”, îl întrerupe un coleg jurnalist. „Dar obiectivul tău adevărat?”
„Ăsta e obiectivul meu adevărat, ăsta a fost”, a subliniat David. „Și nu neapărat să mă distrez, pentru că, ok, încerci să te distrezi, dar când ajungi în finală, când totul e atât de tensionat, nu prea-ți mai arde de râs. În schimb, obiectivul meu cel mai important a fost să-mi iasă cursele așa cum le-am antrenat. Si cred că m-am apropiat destul de tare, deci sunt mulțumit. Și faptul că am adunat și două medalii pe langă asta mă face și mai fericit.”
Este 100% mulțumit și împăcat cu ce a reușit?
„Mai mult decât atât. Având în vedere că am dat tot ce aveam și apoi ceva în plus, nu aveam cum să fiu mai fericit. Nu aveam ce să fac mai mult, nici nu am de ce să fiu dezamăgit că n-am luat din nou aur.”
Cum reușește să întoarcă al șaptelea și să ajungă al treilea?
„Sunt mai bun pe a doua parte a bazinului. E pur și simplu felul în care știu să înot. Adică, nefiind atât de înalt, atât de musculos, ca ceilalți adversari, nu am o plecare de pe loc atât de puternică. Nu sunt un sprinter pur sânge. Însă am mai multă rezistență decât ei, fiind mai subțire, să zicem. Și de la antrenamentele pe care le-am făcut în fiecare zi și de la care nu am lipsit, uite că diferența s-a făcut. La două sutimi, la o sutime. Am fost la o sutime de locul 2, dar și cel de pe locul 4 a fost la o sutime de mine. Ăsta e sportul, e crunt!”
Cum i se par timpii?
„Timpul nu e cel mai bun din lume pentru mine, dar la Jocurile Olimpice, vrei, nu vrei, e un pic mai importantă poziția. Dar timpul lui Pan e extraordinar (46.40, nou record mondial), n-am ce să zic, adică jos pălăria! Și-a bătut recordul cu mult, bravo lui! Asta înseamnă și mai multă motivație pentru mine și pentru cei care am ieșit în spatele lui, să ne antrenăm și mai tare, și mai bine, să încercăm să îl prindem.”
„Trebuie să punem cu adevărat presiune! Ar trebui investit mai mult în sport”
Ce ar vrea să însemne medaliile lui pentru înotul românesc?
„Aș vrea să însemne mai multă atenție către sport, nu numai către înot, dar către sport în general. Pentru că fără sport nu prea avem cum să evoluăm atât de mult. Sigur, avem destul de multe probleme la noi în țară, dar faptul că se investește prea puțin în sport este una dintre ele. Sportul poate fi cel mai bun ambasador al țării. Foarte serios. Și nu e de ajuns să mai vorbesc despre asta, acum când sunt în lumina reflectoarelor și toată lumea mă ascultă, pentru că și oamenii care sunt la conducere știu treaba asta. Trebuie să punem cu adevărat presiune.
Mă uit la mine, ok, sunt campion olimpic, medaliat cu bronz la Jocurile astea. Eu, în timpul iernii, când e frig la Lia Manoliu, se pune un balon unde dacă intri și stai mai mult de 3 minute te sufoci. Noi acolo ne antrenăm, pentru că bazinul din interior de la Lia Manoliu. e închis. Sunt promisiuni de atât de mulți ani de zile! Cum e și patinoarul, cum sunt alte bazine-proiect, cum sunt atât de multe arene-proiect. Avem o grămadă de stadioane, dar bazine, arene, săli pentru tot felul de sporturi, mai greu. Și mi-ar plăcea, cum am spus și în interviul de mai devreme de la TVR, să avem mai mulți sportivi în primul rând calificați la Jocuri Olimpice.
Mă uit și de ce să mint: sunt cumva invidios pe delegațiile țărilor care au la fel sau mai puțini locuitori decât noi și sunt o tonă de inși. Adică, da, mi-ar plăcea și mie, de ce să mint, Mi-ar plăcea și mie, ne-ar plăcea tuturor, de ce să nu avem mai mulți olimpici? Ar trebui investit mai mult în sport, și investit cu cap, nu doar vorbind despre asta, ci chiar să facem ceva. Și eu îmi voi face partea, chiar dacă nu știu exact în momentul ăsta ce înseamnă asta, dar voi avea tot timpul să mă gândesc. Și asta e o misiune mult mai importantă pentru mine și pentru tot sportul decât să înot patru lungimi de bazin și să bag mâna în față și să iau aurul. Ok, impresionant, tare, ne-am distrat, ne-am bucurat, dar nu despre asta e vorba la sfârșitul zilei. E vorba despre a face o diferență și eu voi face tot posibilul să o fac.”
„Felul în care a câștigat Pan ne va supermotiva pe toți”
Cum caracterizează experiența sa olimpică, per total, cu tot ce a trăit la Paris?
„Genial, mi-a plăcut foarte mult. Parisul m-a tratat foarte frumos, abia aștept să-l vizitez! Am o zi și ceva, pe lângă obligațiile media și cu sponsorii – pe care îi am mâine, am o zi încărcată. Dar poate o să reușesc, mă strecor la un moment dat.”
Întrebat despre rivalitatea cu Pan, care are tot 19 ani, și ce așteaptă în următoarea perioadă, David a spus: „Se anunță o luptă foarte intensă pentru generația noastră. Și faptul că el a câștigat acum – și cum a câștigat, în ce fel a câștigat – o spun din nou: ne va supermotiva pe toți.”