David Popovici și Andrei Anghel intră în competiție la Mondialele de Natație de la Fukuoka. David a primit premiul pentru cel mai bun înotător din 2022
Andrei Năstase 23 iulie 2023Prima zi a probelor de înot de la Campionatele Mondiale de Natație de la Fukuoka (Japonia) a fost cu adevărat spectaculoasă: au fost corectate trei recorduri mondiale – printre ele și ultimul record pe care legendarul Michael Phelps îl mai deținea, cel de la 400 de metri mixt:
THIS IS UNBELIEVABLE 🫣
🇫🇷Leon Marchand beat the longest World Record in the books after 21 years!!!@FFNatation #AQUAFukuoka23 pic.twitter.com/Jkzwmp0xFb— World Aquatics (@WorldAquatics) July 23, 2023
David Popovici a fost premiat pentru performanțele lui de anul trecut
David a fost ales cel mai bun sportiv din 2022, un premiu pe care Federația Internațională i l-a acordat (mai ales) pentru cele patru medalii de aur câștigate la Mondialele de la Budapesta și Europenele de la Roma, dar și pentru recordul mondial stabilit la 100 de metri liber.
David a primit distincția în stilul lui calm, măsurat, și a părut deja conectat la miza din prezent: alte medalii în probele pe care a ajuns să le domine: 100 de metri liber și 200 de metri liber.
Popovici va începe luni dimineață, cu seriile de la 200 de metri. E proba unde specialiștii îl văd mare favorit, chiar dacă David are al șaptelea cel mai rapid timp al anului. Totuși, jurnaliștii de la Swim Swam spun că David – care anul trecut a câștigat aurul european și aurul mondial la 200m corectând recordul mondial de juniori – nici n-a avut vreun motiv să forțeze în prima parte a lui 2023.
Mai important, David – al cărui cel mai bun timp personal pe distanța de 200 de metri este 1:42.97 – va concura la Fukuoka contra unor adversari care nu au coborât niciodată sub 1:44.00. Ar fi deci o surpriză ca Tom Dean, Hwang Sunwoo sau Pan Zhanle să-l bată pe David aici.
De fapt, Michael Phelps spunea recent că „dacă există o persoană pe planetă care să înoate sub 1 minut și 42 de secunde la 200 de metri liber, aceea este David Popovici. (…) E doar o chestiune de timp până când el va deveni și mai puternic fizic și va înota și mai repede”, spunea Phelps, cu trimitere la recordul pe care germanul Paul Biedermann l-a stabilit în 2009 (1:42.00), cu avantajul costumelor întregi de poliuretan (interzise ulterior).
Programul lui David Popovici la Fukuoka
» Serii de calificare la 200 de metri liber: 24 iulie, ora 05:51
» Semifinale: 24 iulie, de la 15:11 sau 15:17
» Finala: 25 iulie, ora 14:02
» Serii de calificare la 100 de metri liber: 26 iulie, ora 05:13
» Semifinale: 26 iulie, ora 14:26 sau 14:30
» Finala: 27 iulie, ora 14:21
Andrei Anghel încearcă surpriza
„Eu sunt generația care s-a lăsat. Dar eu nu m-am lăsat”, ne spunea Andrei Anghel (25 de ani) despre drumul lui atipic către performanță.
Andrei Anghel avea șase ani când Camelia Potec și Răzvan Florea câștigau ultimele medalii olimpice ale României la înot: aur la 200 de metri liber și bronz la 200 de metri spate, la Jocurile Olimpice de la Atena, în 2004. Abia un an mai târziu învăța să înoate, în bazinul Complexului Național de la Lia Manoliu, cu antrenoarea Doina Potolea. A crescut în perioada de după generația de aur a înotului românesc, una căreia i-a lipsit susținerea financiară și atenția publică și din care cei mai mulți s-au lăsat.
A avut și el perioade grele, de stagnare, în care alții poate s-ar fi oprit. Dar a mai avut ceva: o încredere greu de clintit. A știut mereu că o să vină și momentul lui.
Acum se pregătește, la 25 de ani, pentru primele sale Mondiale de Seniori în bazin lung, unde își dorește o calificare într-o finală. Povestea lui vorbește despre răbdare, încredere și acceptarea faptului că în sport – ca în orice domeniu – nu poți progresa mereu; vor fi și perioade de platou, prin care trebuie să treci fără să grăbești procesul, oricât durează, pentru că drumul fiecăruia e diferit.
În prezent, Andrei e legitimat la CSM București și se antrenează la Bazinul Olimpia (25 metri) dimineața și la Lia Manoliu (50 metri) după-amiaza. Sub coordonarea lui Marius Grigore, din echipa sa mai fac parte antrenorii Bogdan Stroe și Liviu Vlăsceanu, preparatorul fizic Alexandru Bombaru, psihologul Florentina Toniță și nutriționistul Marcella Salles Amar. A înțeles importanța alimentației în perioada în care căuta soluții pentru lipsa de progres, iar acum urmează cursurile unui masterat de nutriție.
Andrei și antrenorul său își doresc și calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, însă proba sa favorită, de 50 metri spate, nu face parte din programul olimpic, așa că trebuie să se concentreze pe baremul la 100 metri spate. „Suta e un proiect pe care nu l-am abandonat, dar acum avem Mondialele și ne focusăm foarte tare pe 50. La sută am un timp decent, o să văd cum pot să scad până la baremul de Olimpiadă și acolo în timp util. Nu e grabă. Sunt tânăr – 25 ani anul ăsta. Sunt înotători de sprint de 42 de ani.”
Experiențele din trecut l-au învățat să nu sară etapele și să trăiască experiențele așa cum vin, chiar dacă își dorește performanțe tot mai bune. „Cred că există o logică și niște pași pe care trebuie să-i urmezi, tocmai ca să îți iei puțină satisfacție de-a lungul drumului. Ai niște obiective de bifat și ești fericit că ești pe drumul cel bun. Poți să vezi în timp real că ajungi ușor, ușor, unde ți-ai dorit.”
Iar următorul pas, după semifinala de la Campionatele Europene și cea de la Mondialele în bazin scurt, ar fi calificarea într-o finală la Mondialele în Bazin Lung din Japonia.
„Nu m-ar deranja să sar un pas și să fiu pe podium din greșeală. Dar logic, ăsta ar fi următorul pas și sunt fericit dacă-l bifez în momentul ăsta pe acesta.”
Programul lui Andrei Anghel la Fukuoka
» Serii de calificare la 100 de metri spate: 24 iulie, ora 04:59
» Semifinale: 24 iulie, de la 14:17 sau 14:22
» Finala: 25 iulie, ora 14:59
» Serii de calificare la 50 de metri spate: 29 iulie, ora 05:05
» Semifinale: 29 iulie, de la 15:06 sau 15:11
» Finala: 30 iulie, ora 14:02
A 20-a ediție a Campionatului Mondial de Natație are loc între 14-30 iulie, în Fukuoka (Japonia) și include șase discipline: înot, sărituri în apă, înot sincron, polo pe apă, înot în ape deschise și sărituri în apă de la mare înălțime/high diving. România va fi prezentă în concursurile de sărituri în apă, sărituri în apă de la mare înălțime și înot.
Componența lotului României:
Sărituri în apă: Constantin Popovici (platformă 10 m și high-diving), Cătălin Preda (high-diving), Alexandru Avasiloae (trambulină 1 m și 3 m), Angelica Muscalu (platformă 10 m), Amelie Foerster (trambulina 1 m și 3 m); Staff tehnic: Adrian Gavriliu, Florin Avasiloae, Adrian Cherciu (antrenori), Ludovic Culotta (kinetoterapeut).
Înot: David Popovici (100 m și 200 m liber), Andrei Anghel (50 m și 100 m spate);
Staff tehnic: Adrian Rădulescu, Marius Grigore (antrenori), Dragoș Luscan (kinetoterapeut), Marcel Ivan (psiholog), Silviu Anastase (antrenor federal) și Matei Giurcăneanu (secretar general). Conducător de delegație: Camelia Potec, Președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern
Calendarul Campionatului Mondial:
»» 14-22 iulie – sărituri în apă;
»» 23-30 iulie – înot;
»» 25-27 iulie – high-diving.
Foto: Profimedia Images
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni