„De ce să nu avem curaj să visăm?”. Denisa Dedu vorbește despre evoluția ei în poartă și despre viitorul României la Euro
Andreea Giuclea 8 decembrie 2018La 24, respectiv 22 de ani, Denisa Dedu și Iulia Dumanska sunt printre cele mai tinere portărițe de la Campionatul European din Franța. Dar sunt și cele care au obținut cel mai bun procentaj (36%) după primele trei meciuri. Până acum, și-au împărțit minutele în poarta României, o decizie luată de antrenorul cu portarii Jaume Fort, și au alternat evoluțiile foarte bune, fiind numite pe rând MVP-ul ultimelor două meciuri ale României: Denisa cu Germania, când a apărat 13 lovituri, iar Iulia cu Norvegia, cu 14 parade.
Dacă pentru Dumanska experiența alături de naționala de senioare e încă destul de nouă, ea debutând acum doi ani, la Europeanul din Suedia, Denisa Dedu face parte de mai mulți ani din lot, chiar dacă abia în ultimii, după retragerea Paulei Ungureanu, a început să apară mai des în poartă.
Denisa, care a debutat în Liga Națională la 16 ani, promovată la echipa de senioare a Rulmentului Brașov de Mariana Tîrcă, a fost convocată prima oară la naționala de senioare la Campionatul Mondial din Brazilia din 2011. Avea 17 ani și trei luni și era cea mai tânără din echipă. „Atunci am avut mai multe emoții”, ne spunea acum doi ani. „Eram mai mică, nu știam exact cu ce se mănâncă sportul de înaltă performanță”. N-a prins multe minute, dar a fost o experiență care a învățat-o să gestioneze turneele importante.
După victoria cu Norvegia, am întrebat-o pe Denisa cum își vede parcursul la echipa națională și ce simte că a ajutat-o să evolueze: „M-a ajutat mult să fiu aici, atunci când joci pentru națională tot timpul joci la un nivel destul de înalt, întâlnești adversari destul de puternici și te ajută în ascensiunea ta către înalta performanță.”
Ce o ajută să câștige încredere e, pe lângă lucrul cu specialiști ca Jaume Forte, spaniolul care se ocupă de creșterea tinerelor portărițe, să simtă că în fața ei e o apărare solidă. „Te ajută și apărarea să câștigi încredere; când există conexiune între portari și apărare, cum s-a văzut și la turneul ăsta, lucrurile merg bine.”
Un alt lucru care a contat în ultimii ani a fost experiența din campionatul Ungariei. „Și experiența în Ungaria m-a ajutat să capăt maturitate, acolo am întâlnit noi modalități de antrenamente, o mentalitate diferită. Sper ca asta să se vadă în viitor tot mai mult.”
Denisa spune că nu simte presiunea de a fi comparată cu marii portari ai României, pentru că încă se consideră la început de drum. „Mă onorează că sunt comparată cu portari mari, mă bucur mult, dar consider că sunt încă la început, mai am până să merit asta. Ca portar, ajungi la maturitate pe la 20 și ceva, 30 de ani, atunci se spune că portarul devine cu adevărat bun. Experiența te ajută mult, mai am de muncit până acolo.”
Cum vede Dedu o schimbare a echipei de care vorbesc și alte jucătoare? „Am vreo șapte sau opt ani la națională și ce simt acum poate e diferit de alți ani. Și înainte aveam o colaborare bună, ne înțelegeam bine, dar parcă lipsea ceva. Pentru că mereu am fost aproape de o performanță notabilă, dar ceva ne-a lipsit. Acum, deși mă bucură enorm victoriile, cel mai tare mă bucură felul în care am jucat și atmosfera din echipă.”
La această schimbare, Denisa crede că spaniolul Ambros Martin a avut un aport important. „De când e el la echipă e o schimbare și de mentalitate, și în felul în care ne antrenăm, și cum ne vorbește sau în strategia lui de joc. Și s-a văzut că oriunde a fost, la orice echipă, a arătat într-un mare fel. Așa că aportul lui a contat destul de mult în evoluțiile noastre. Ne-a ajutat și tactic, dar și pe partea mentală. A reușit să ne facă să ne simțim bine și motivate. Ne oferă o încredere mare.”
„Se tot spunea că la noi e problemă de mentalitate. Tot timpul vor exista niște up-and-downs, dar ne-a învățat oarecum să le gestionăm un pic mai bine.”
Tot Ambros pare că le-a dat curaj să viseze cu mai multă încredere la ce își doresc. „Îmi doresc o medalie, clar. De ce să nu avem curaj să visăm, de ce să fim temătoare de asta? Cred că avem potențialul de a reuși, trebuie să credem în noi și să credem că România poate ajunge sus.”
Fotografii: EHF EURO © Nebojsa Tejic / kolektiff
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni