De neoprit: David Popovici câștigă aurul mondial și la 100 de metri liber, continuă să scrie istorie la Campionatele Mondiale de Natație de la Budapesta!

Lead.ro 22 iunie 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

Campionatele Mondiale de Natație de la Budapesta îți sunt oferite pe Lead de 

David Popovici câștigă și finala de la 100 de metri liber, obține o nouă medalie de aur – a doua pentru el – la Campionatele Mondiale de Natație!

David Popovici (17 ani) e noul rege – the new king, așa cum i-au spus adesea experții acestui sport – în „proba regină” a înotului, iar Budapesta va rămâne în istorie ca locul unde David și-a început perioada de dominație în probele de viteză ale înotului mondial. Avem toate indiciile că perioada asta poate fi una lungă. Și foarte importantă nu doar pentru natația românească, dar pentru întreaga mișcare sportivă de la noi.

Plecat din nou de pe culoarul numărul 4, al favoritului, culoar pe care l-a confiscat și-n proba de 200 de metri liber, dar și în calificările pentru această finală, David a pornit bine, a întors al doilea la 50 de metri și a reușit să atingă primul, în 47:58, înaintea francezului Grousset și a canadianului Edwards. Ambii au fost aproape, într-un final pe muchie.

Record de 49 de ani egalat

David este abia al doilea înotător din istorie care câștigă atât proba de 100 de metri, cât și pe cea de 200 de metri, în același Campionat Mondial, după Jim Montgomery, în urmă cu 49 de ani.

„Cred că sunt un pic mai mândru de medalia câștigată la 200. O să discutăm cursa, să vedem ce am făcut bine, ce puteam face mai bine. Acesta e doar începutul, avem un lung drum în fața noastră. Vă iubesc pe toți și vă mulțumesc pentru că v-ați uitat!”, au fost primele cuvinte după cursă ale dublului campion mondial.

Aceasta a fost și ultima lui cursă la acest Mondial; următoarea lui apariție va fi la Europenele de juniori, găzduite de București, între 5 și 10 iulie.

 

Cât de departe poate ajunge David

Așa cum ne spunea Camelia Potec, campioană olimpică în 2004, azi președinta Federației de Natație, David și-a îmbunătățit mult și starturile de cursă, acolo unde contează, pe lângă tehnică, tocmai forța fizică. „Față de anul trecut, și-a îmbunătățit startul foarte mult. Bineînțeles că mai are lucruri de îmbunătățit și, când o să le facă, o să fie și progres. Și mai multă eficiență”.

Până unde poate ajunge David după următoarea lui etapă de creștere? Cum poate avea și mai multă eficiență? Sunt întrebări  tentante. Însă până la performanțele lui următoare, să ne bucurăm de cele de azi: David a încheiat primul lui Mondial de seniori cu două medalii de aur, la 200 de metri liber și la 100 de metri liber, și două recorduri mondiale de juniori în aceleași probe!

La fel de important, David Popovici, alături de echipa lui și de familia lui, ne lasă o imagine grozavă despre ce înseamnă să amesteci harul cu munca bine planificată, încrederea în propriile forțe cu buna măsură, cu modestia, dar și cu liniștea că ești pe drumul bun. Și depinde de tine să-ți faci treaba în fiecare zi.

Anul trecut, când a fost la doar două sutimi de medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Tokyo, David spunea că e doar băiat care înoată foarte repede. „Suntem oameni obișnuiți care facem lucruri extraordinare”, adăuga el zilele trecute.

Din finala de azi au lipsit cei trei medaliați de la Jocurile Olimpice au lipsit. Americanul Caeleb Dressel, campionul en-titre de la 100 de metri liber, marea vedetă a probelor masculine de la acest Mondial, a fost nevoit să se retragă – din rațiuni medicale – înaintea calificărilor de la 100 de metri liber. Astăzi, el s-a retras și din celelalte probe la care urma să participe.

Cum spunea și David Popovici, vom avea timp să ne bucurăm de această rivalitate.

 

Tot ce trebuie să știi despre Campionatele Mondiale de Natație de la Budapesta, aici

 

Foto credit: Gian Mattia D’Alberto| LaPresse / ARENA

 

 

 

Happening now