România continuă pe șase fronturi la Mondialele individuale de tenis de masă de la Houston. Încep meciurile de dublu

Ciprian Rus 24 noiembrie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

UPDATE – 25 noiembrie:

Prima victorie frumoasă venise în ziua 1, când Adina Diaconu o eliminase, în primul tur al tabloului de simplu feminin, pe Sofia Polcanova, europeanca clasată cel mai sus în topul internațional. A doua victorie de prestigiu pentru delegația României a venit în runda 32-imilor de finală ale Mondialului de tenis de masă din SUA, unde Andreea Dragoman a confirmat forma bună de la Europenele U21 și a învins-o pe campioana europeană en-titre, Petrissa Solja, a doua cea mai bine clasată sportivă din Europa în ierarhia mondială. A fost 4-3 la final pentru sportiva noastră, care a revenit de la de 0-1 și 1-2.

Andreea o va însoți în faza 16-imilor pe Bernadette Szocs, care s-a impus fără probleme în fața polonezei Natalia Bajor (4-1). Din păcate, Elizabeta Samara a pierdut cu 4-0 în fața lui Liu Hsing-Yin, la fel ca și Adina Diaconu, 0-4 cu Jia Nan Yuan.

Cele două fete rămân singurele noastre reprezentante în probele de simplu, după ce, pe tabloul masculin, Cristian Pletea a pierdut cu 2-4 în fața rusului Kirill Skachkov. Cristian a luptat de la egal la egal cu adversarul său, a condus cu 2-1, dar, pe fondul nervozității, a cedat următoarele seturi.

Competiția continuă pentru România și în probele de dublu. La dublu feminin, în 16-imi, avem meciurile: Elizabeta Samara/Andreea Dragoman – Farah Abdel-Aziz/Yousra Helmy (Egipt), joi, ora 19:10, respectiv Bernadette Szocs/Sofia Polcanova (Austria) – Kasumi Ishikawa/Miu Hirano (Japonia), joi, ora 19:10

La dublu masculin, tot în 16-imi, meciul Ovidiu Ionescu/Alvaro Robles (Spania) – Khalid Assar/Ahmed Saleh (Egipt) e programat pentru joi, de la ora 19:50. În fine, la dublu mixt, în aceeași fază a competiției, avem partida Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs – Cho Daeseong/Shin Yubin (Coreea de Sud), joi, ora 17:30.

Materialul inițial

După două locuri 5 la Olimpiada de la Tokyo – cu echipa feminină și la dublu mixt – și un argint la feminin la Europenele pe echipe de la Cluj, tenisul de masă românesc încearcă să se mențină în elită și la Campionatul Mondial individual, găzduit zilele acestea la Houston, în Statele Unite ale Americii.

Formatul competiției este unul piramidal: 128 de sportivi sunt pe tabloul principal de simplu la feminin și masculin, iar 64 de perechi participă la dublu feminin, dublu masculin și dublu mixt, fiecare încercând să ajungă cât mai sus. Opt sportivi români se vor duela cu cei mai valoroși jucători din lume până pe 29 noiembrie 2021, într-o competiție găzduită de „George R. Brown” Convention Center din Houston.

Coordonată de Viorel Filimon, Andrei Filimon și Ionuț Seni, delegația României este formată din „veteranii” Bernadette Szocs, Elizabeta Samara, Ovidiu Ionescu și Hunor Szocs, respectiv tinerele speranțe Adina Diaconu, Andreea Dragoman, Cristian Pletea și Rareș Șipoș, care zilele trecute evoluau (cu succes) la Europenele U21.

*

Pentru România, competiția a început marți seară (ora României), iar prima care a intrat la masă a fost titrata noastră jucătoare Elizabeta Samara, care a obținut o victorie lejeră, în patru seturi, în duelul de la simplu cu Anna Wegrzyn.

Victoriile s-au legat pentru delegația noastră până aproape de miezul nopții în probele de simplu: tinerele Adina Diaconu și Andreea Dragoman au avut parte de meciuri dramatice, câștigate în decisiv, 4-3, împotriva Sofiei Polcanova (numărul 14 mondial, cea mai bine clasată jucătoare din Europa!), respectiv Anastassiyei Lavrova. În schimb, Cristian Pletea și Bernadette Szocs s-au impus fără probleme, câștigând identic, 4-0, cu Padasak Tanviriyavechakul, respectiv Paulina Vega.

La simplu feminin, toate cele patru românce au intrat în 32-imile competiției, care programează duelurile Elizabeta Samara – Liu Hsing-Yin (Taipei), Bernadette Szocs – Natalia Bajor (Polonia), Adina Diaconu  – Jia Nan Yuan (Franța) și Andreea Dragoman – Petrissa Solja (Germania).

Din păcate, victoria lui Cristian Pletea avea să fie singura victorie românească pe tabloul de simplu masculin. În a doua sesiune de meciuri a zilei (după miezul nopții, ora României), Ovidiu Ionescu a pierdut la Yang Wang (Slovacia) 0-4, Hunor Szocs la Ruwen Filus (Germania) 0-4, iar Rareș Șipoș, tot 0-4, la Martin Allegro (Belgia)

În turul următor, Cristian Pletea îl va întâlni pe rusul Kirill Skachkov.

*

La dublu feminin, Elizabeta Samara și Andreea Dragoman le vor întâlnă, în optimile de finală, pe egiptencele Farah Abdel-Aziz și Yousra Helmy. Bernie Szocs face echipă cu Sofia Polcanova (Austria) și va juca împotriva dublului Elina Maharjan/Nabita Shrestha (Nepal).

La dublu masculin, Ovidiu Ionescu face obișnuita sa pereche cu Alvaro Robles (Spania), alături de care deține argintul mondial în 2019. În optimi, cei doi au meci cu perechea Khalid Assar/Ahmed Saleh (Egipt). Tinerii Rareș Șipoș și Cristian Pletea joacă cu Kwan Kit Ho și Chun Ting Wong (Hong Kong).

La dublu mixt, cuplul foarte sudat dintre Ovidiu Ionescu și Bernadette Szocs are un meci dur cu adversari din Coreea de Sud, Cho Daeseong/Shin Yubin.

*

Citește și: De ce merge atât de bine tenisul de masă din România? Ce avem aici și nu găsim la alte sporturi

Într-o competiție desfășurată la mijlocul lui noiembrie, doi dintre componenții lotului României au cucerit medalii la Campionatele Europene U21. La dublu mixt, Andreea Dragoman și Rareș Șipoș au devenit campioni europeni, în vreme ce Andreea a luat și un bronz la individual feminin.
România deține momentan și o fantastică medalie europeană de argint la masculin, prin Ovidiu Ionescu, care e și vicecampionul mondial de la dublu în 2019.

Generația tânără are rezultate la fel de bune: Rareş Sipos și Cristian Pletea au devenit campioni în proba de dublu masculin la Europenele de U21 din 2020. Tot atunci, Cristian Pletea și Adina Diaconu au câștigat aurul și la dublu mixt. Asta în vreme ce Andreea Dragoman și Rareș Șipoș au devenit vicecampioni europeni în probele de simplu, feminin și masculin.

Adina Diaconu este și campioană europeană la U21 în 2019. Tot la Europenele de Tineret din primăvara lui 2019, România obținuse alte două medalii de bronz, prin Rareș Șipoș și Tania Plăian, în probele de simplu.

Așa cum ne-a arătat Viorel Filimon, rezultatele acestea nu vin doar din talent. Și nu vin în ciuda sistemului, chiar dacă sistemul trebuie dezvoltat mai bine. La tenis de masă încă există o mare bază de selecție, încă există antrenori excelenți. În plus, „munca nu te minte niciodată” – așa cum ne povestea Bernie Szocs, într-un amplu material din care o poți cunoaște mai bine.

Și dacă vrei să înțelegi mai bine toate subtilitățile acestui sport, atunci trebuie să citești povestea pe care Eliza Samara, multiplă campioană europeană, o spune în seria Neînvinșii.

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories