Denisa Dragomir: „Când îți dorești să fii performant, trebuie să fii concentrat 100% acolo”
Ramona Toderaș 28 iunie 2022Într-o lume modernă care cere multor sporturi să se reinventeze, pentru a se conecta mai bine cu noile generații, Denisa Dragomir e un exemplu de (mare) succes: are cinci medalii de bronz la Campionatul Mondial de Alergare Montană și e campioană europeană la Skyrunning în 2019. La Sports Talks, ea a stat de vorbă cu Lorand Balint despre ce înseamnă alergarea montană în România și care sunt obiectivele ei de viitor.
Ce e alergarea montană și cum și-a început ea drumul în acest sport
Alergarea montană este un sport care nu presupune atât de multă adrenalină, este un traseu unde organizatorii urmăresc să ajungi într-un timp cât mai scurt la finish, în timp ce skyrunning-ul te duce la altitudini de 3.000 de metri, cu zone foarte tehnice. Am descoperit alergarea montană la o vârstă fragedă. Am avut un parcurs lent și am reușit de la an la an să cresc distanța, lucru care m-a ajutat să nu exagerez și să evit accidentările. E un sport dur și trebuie să ai foarte mare grijă cum progresezi. Am început la 18 ani, cu alergarea montană, în primul an de juniorat am participat la primul campionat european, proba scurtă de 4 km și 300 de metri diferență de nivel – unde am câștigat. Anul următor am repetat performanța și am câștigat un nou titlu european.
Despre momentele dificile din carieră
La primul campionat european la seniori, am terminat pe locul 19 și am avut un șoc, obișnuită fiind să mă aflu pe podium. A fost greu să accept, dar mi-am promis că o să muncesc și o să ajung din nou pe un podium. După mai bine de șapte ani, am reușit să câștig medalia de bronz la campionatul de alergare montană de lungă distanță. Șapte ani în care am muncit zi de zi cu gândul la o medalie internațională.
Cât de mult contează oamenii din jurul ei
Ca sportiv de performanță, nu ai cum să reușești să îți îndeplinești obiectivele și să ajungi în topurile internaționale fără ajutor. Antrenorul meu, Valentin Coroja, a fost lângă mine, familia, prietenii, plus cluburile care m-au susținut. O astfel de susținere contează foarte mult pentru a ajunge printre cei mai buni. Am început la vârsta de 10 ani să alerg, a fost o dorință de-a mea de a merge la un cros școlar. După ce verișoara mea fusese selectată la crosul local, am mers supărată acasă, dorindu-mi să fiu si eu acolo – pentru că știam că sunt mai rapidă ca ea. Tatăl meu a vorbit cu profesoara de educație fizică, pentru că era un cros pentru clase de gimnaziu, iar eu eram în clasa a treia. Am ajuns să câștig acea competiție, dar nu am putut merge mai departe, pentru că eram înscrisă ca excepție. Părinții au fost mereu alături de mine și m-au susținut. Mi-au înțeles această pasiune, deși uneori se gândeau să fac altceva; dar cu timpul au înțeles că aici îmi este locul. A depins foarte mult și de mine, pentru că mi-am dorit să fac lucrul acesta. Chiar și când mi-a fost greu, am continuat pentru a-mi îndeplini visul.
Cum arată o zi pentru atleta Denisa Dragomir
O zi de antrenament depinde foarte mult de perioada în care ne aflăm. Iarna punem baza sezonului competițional, alergăm foarte mulți kilometri – în jur de 600 km într-o lună. În cea mai mare parte mă antrenez singură, fiecare sportiv are stilul lui și e greu să găsești pe cineva care să alerge cel puțin la același nivel cu tine pentru a te ajuta. Sunt persoane în jurul meu care au job-uri full time și îmi este greu sa mă antrenez cu ei. Atletismul este un sport singuratic. În timpul alergării îmi găsesc un refugiu. Când am probleme, îmi place să merg la alergare pentru a mă liniști și pentru a găsi soluții la ce mă frământă.
Skyrunning-ul în România
Numele probabil că vine de la altitudinile care te duc spre cer, acolo unde doar vulturii reușesc să zboare. E un sport nou în România. Prima competiție a avut loc în 2006, la Zărnești, dar în prezent sunt foarte multe competiții și sper ca în continuare acest fenomen să se dezvolte, pentru că la nivel internațional este un sport cu tradiție. E un sport care îți oferă multă libertate, te conectezi cu natura, ești tu cu gândurile tale.
Unde o putem urmări
Competițiile internaționale de skyrunning sunt live pe platforma dedicată acestui sport. În august, avem o cursă cu plecare din vârful Moldoveanu înspre vârful Negoiu și retur, e un concurs de anduranță, cel mai greu din țară. E greu să îl faci și în drumeție, dar în alergare e foarte dificil, trebuie să ai un antrenament specific. De la start pornești la o altitudine mare, aerul devine mai rarefiat și creierul nu se mai oxigenează la fel de bine. Ai nevoie de o condiție fizică care să îți permită să faci față provocării; pentru că pe munte totul este imprevizibil, orice pas te poate costa foarte mult.
Gândurile de viitor
Urmează multe proiecte împreună cu Redbull, asemănătoare cu Făgăraș Mountain Challenge, un filmuleț făcut în 2019 care exprimă exact ceea e skyrunning-ul în România. Îmi doresc multe participări și medalii la Campionatele Mondiale de Alergare Montană și Cupa Mondială de Skyrunning. Mai departe vreau să rămân în același domeniu și să mă îndrept înspre antrenorat, dar acum vreau să mă bucur în continuare de job-ul meu. Când îți dorești să fii performant, trebuie să fii concentrat 100% acolo.
Citește și povestea Denisei. Sau pariul ei pe răbdare, calitatea care a dus-o spre titlul mondial.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni