Dependenți de un start bun, băieții lui Iordănescu caută (cel puțin) un punct în meciul de debut cu Franța

Ciprian Rus 10 iunie 2016

“O echipă de moral”, rareori capabilă de răsturnări de situație, echipa României are nevoie de starturi bune de meci pentru a scoate rezultate bune și de rezultate bune în meciurile de debut pentru a obține calificări din grupele turneelor finale.

Cu România la psiholog

Când, după certificarea chinuitei calificări a Naționalei la EURO 2016, selecționerul Anghel Iordănescu a venit cu lista de solicitări pentru pregătirea revenirii României după opt ani în fotbalul mare, un lucru trebuie să îi fi șocat, mai mult decât orice altceva, pe oficialii Federației Române de Fotbal (FRF): cooptarea unui psiholog pe lângă echipa națională.

A fost o surpriză pentru că venea de la un antrenor de școală veche, precum nea Puiu, nu pentru că asta ar fi o noutate în sportul și în fotbalul modern. Solicitarea era, altfel, justificată: de zeci de ani deja – “tricolorii” au dezvoltat, cu o repetitivitate care nu poate lăsa indiferent nici măcar pe un nespecialist, o anumită fragilitate emoțională.

“Echipă de moral” este “diagnosticul” găsit de presă și de analiști, încă din anii ’90, pe fișa psy a echipei naționale de fotbal. O echipă bună când îi merge bine și o echipă proastă când îi merge prost. Rare au fost momentele în care, indiferent că pe teren era Hagi, Mutu sau Maxim, România a reușit să întoarcă un rezultat defavorabil pe tabela de scor. La fel de rare au fost situațiile în care “tricolorii” au reușit să își revină după un debut cu stângul la o mare competiție.

Am analizat meciurile de debut și rezultatele ultimelor șase turnee finale ca să ne facem o idee despre influența primelor meciuri în performanțele “tricolorilor”. Să aruncăm un ochi peste ele.

Italia ’90: victorie la debut cu vicecampioana Europei

În 1990, România revine la un Mondial după 20 de ani. Marius Lăcătuș e eroul primului meci: marchează două goluri în poarta URSS, pentru o victorie cu 2-0 a  României. Deși pierde următorul meci, contra Camerunului, România iese mai departe din grupe după un egal smuls campioanei mondiale, Argentina.

SUA ’94: victorie la debut cu Columbia, calificare în sferturi

Pe 18 iunie 1994, la Los Angeles, România întâlnește Columbia lui Valderama și Asprilla, echipă considerată de mulți drept una dintre favoritele la titlu. Ai noștri câștigă entuziasmant, cu 3-1, după două goluri ale lui Răducioiu și o realizare antologică a lui Hagi. În meciul al doilea pierdem cu Elveția (1-4), dar ne calificăm de pe primul loc în grupă după 1-0 cu țara gazdă, Statele Unite ale Americii.

Anglia ’96: înfrângere cu Franța la debut, înfrângeri pe linie în grupă

După traseul impresionant de la Mondialul american, de la România se aștepta o surpriză frumoasă în 1996. Trupa lui Hagi, aflată în apogeul carierei, clachează, însă. Pierde contra Franței, în primul meci, după un gol stupid luat de Stelea, apoi recidivează cu Bulgaria (1-2) și nu se ridică în fața Spaniei în ultimul meci: 1-2.

Franța ’98: victorie cu Columbia, calificare în optimi

În Franța, România e cap de serie, dar prinde o grupă grea, cu Columbia și Anglia. “Tricolorii” trec la limită (1-0) de Colombia, apoi Dan Petrescu aduce victoria cu Anglia și certifică, matematic, calificarea, în ciuda egalului cu Tunisia din ultimul meci al grupei.

Olanda și Belgia 2000: 1-1 cu Germania, calificare în sferturi

La turneul final al Generației de Aur, EURO 2000, România începe cu un egal, 1-1 cu Germania, într-un meci pe care meritam să îl câștigăm. Pierdem pe final de meci (în minutul 94) cu Portugalia, dar învingem Anglia și mergem mai departe, după un joc epic, încheiat cu golul din penalty al lui Ionel Ganea, în minutul 89.

2008: egal cu Franța, eliminare cu Olanda

La EURO 2008, tricolorii sunt repartizați în „grupa morții”. Scot un egal, 0-0, după un meci defensiv contra Franței și sunt aproape de o calificare în fața Italiei, când Mutu ratează un penalty, la 1-1, pe final de meci. În ciuda egalului de debut, România nu iese din grupe: pierde fără drept de apel (0-2) contra rezervelor Olandei, cea mai bună echipă a grupei.

EURO 2016: o grupă atipică

Grupa României la Europeanul din Franța e una atipică: jucăm meciul de debut cu țara-gazdă și cu una dintre marile favorite ale competiției, în condițiile în care celelalte competitoare din grupă sunt mult sub nivelul jucătorilor “Les Bleus” și mult mai aproape de condiția României. Tocmai de aceea, succesul “tricolorilor” va ține foarte mult și de felul în care nea Puiu și psihologul său vor ști să gestioneze rezultatul meciului cu Franța. Cu o victorie sau cu un egal, va fi mai simplu, istoria ne dovedește acest lucru.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.