Dinamo București se luptă bine, dar pierde din nou cu PSG, se vede îndepărtată de optimile de finală ale Ligii Campionilor

Lead.ro 3 martie 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

La câteva zile după victoria superbă cu Porto, un succes care a ținut-o în calcule pentru calificarea în optimile de finală ale Ligii Campionilor, Dinamo a primit o sarcină și mai complicată: să obțină ceva și din meciul cu PSG, una dintre favoritele acestei ediții de Champions League. Și să pună astfel presiune pe Flensburg și Porto, ocupantele locurilor 5 și 6, ultimele care duc în optimile de finală.

N-a fost să fie. A fost în schimb o nouă înfrângere aspră, previzibilă, dar probabil și valoroasă pentru Dinamo București în Liga Campionilor: PSG s-a impus clar în Sala Polivalentă, un 39-31 care ne reamintește cât de sus este ștacheta pe care dinamoviștii o urmăresc.

După înfrângerea de azi, campioana României rămâne pe ultimul loc în Grupa A, cu 8 puncte (4 victorii și 9 înfrângeri) și cu speranțe mici de-a mai prinde fazele eliminatorii. Mai ales că ultimul meci este chiar cu liderul Vive Kielce, în Polonia, pe 9 martie.

Meciul

Jocul a început cu un minut de reculegere pentru victimele războiului din Ucraina, înainte ca fanii lui Dinamo să facă și în Sala Polivalentă aceeași gălăgie frumoasă pe care o fac la fiecare meci din Sala Dinamo. Pe fondul sonor al încurajărilor primite din tribune, dinamoviștii au început bine, cu Kairi Nasralla, Nantes și cei doi pivoți, Sorhaindo și Shebib, inspirați la finalizare.

Reușitele din atac au ținut-o pe Dinamo aproape de PSG, a cărei linie proprie linie ofensivă – condusă ba de Karabatic și Steins, ba de Hansen sau înaltul Kristopans, un adevărat turn ridicat pe interul dreapta – a fost întărită și mai mult de revenirea campionului mondial și olimpic Remili, titular într-o națională a Franței bine reprezentată în vestiarul parizienilor.

În fața acestor campioni în serie, portarii lui Dinamo, excelenții Heidarirad și Ghedbane, n-au găsit multe soluții în primul sfert de oră. Dar chiar și așa, începutul de meci a fost foarte echilibrat, iar Dinamo a fost egala lui PSG după 20 de minute: 13-13.

Până aici, experimentatul Xavi Pascual a avut toate motivele să fie mulțumit. Că spaniolul (selecționer al României) s-a plimbat și s-a agitat fără odihnă pe margine, asta n-a făcut decât să sublinieze tensiunea unui prime reprize în care Dinamo a pierdut ritmul doar în ultimele minute.

La vestiare s-a intrat cu +4 pentru PSG, un 20-16 în care adversarii au avut mai multă viteză și mai multe soluții în atac. De fapt, campioanei Franței și cea mai ofensivă echipă din actuala ediție a Ligii Campionilor: doar două echipe au încasat mai puțin de 30 de goluri de la PSG în această grupă – Barcelona și Flensburg.

Dinamo primise 41 de goluri în meciul de la Paris (fusese 24-16 la pauză), iar Remili, Karabatic și mai ales extrema Kounkoud au încercat să demonstreze aceeași poftă de gol și la București.

Și asta chiar dacă Heidarirad, cu câteva parade superbe, le-a oferit suporterilor mai multe motive să-i scandeze numele din tribună.

Chiar și portarul Gerard (și el multiplu medaliat cu aur alături de naționala Franței) a marcat de două ori în poarta goală a lui Dinamo, care n-a ezitat să atace fără portar, în încercarea de-a se apropia la mai puțin de patru goluri. A fost aproape să o facă după primele 10 minute ale reprizei secunde, însă golurile lui Bannour, Negru și Nantes (brazilianul din nou într-o dispoziție foarte bună) au fost imediat anulate de câteva atacuri iuți ale adversarilor.

În ultimul sfert s-a intrat cu 28-23 pentru PSG, o echipă ceva mai împrăștiată în repriza a doua, dar o echipă care are câțiva jucători pentru care poarta asta de handbal este pur și simplu prea mare. E drept, îi are și Dinamo pe ai săi. Însă Bannour, abia revenit după o lună de absență, n-a fost în ziua lui cea mai bună (a trebuit să iasă și pe margine, după o aterizare periculoasă pe piciorul stâng), iar linia de nouă metri a lui Dinamo s-a sprijinit tot mai mult pe Nantes.

Asta nu i-a împiedicat pe jucătorii lui Pascual să mai încerce o dată marea cu degetul. Încurajați de alte două-trei parade imposibile ale lui Saeid Heidarirad, Dinamo a strâns din nou la -4, 31-27, cu 10 minute înaintea finalului.

Însă mai mult nu s-a putut. Asta și pentru că PSG e încă la un nivel – fizic, tehnic și tactic – prea bun. Dar ca să crească și mai departe, această echipă a lui Dinamo are nevoie să se măsoare cu cei mai buni; înfrângeri ca asta de azi sunt probabil obligatorii în evoluția proiectului pe care Xavi Pascual și cei din conducerea lui Dinamo încearcă să-l conducă și mai sus.

Context și calcule

Din pricina conflictului din Ucraina, Motor Zaporozhye, campioana Ucrainei, nu mai poate juca ultimele trei meciuri din Grupa B, iar Meshkov Brest, reprezentanta Belarusului în Liga Campionilor, nu va putea juca ultimele două meciuri din grupa lui Dinamo.

Federația europeană – EHF – urmează să decidă destinația punctelor din meciurile care nu vor fi putea fi jucate. Motor ar fi avut de jucat acasă cu PSG și Barcelona, respectiv în deplasare cu Porto. Dacă portughezii vor primi din oficiu cele două puncte, ei vor fi calificați mai departe. Pentru că Porto a câștigat miercuri un punct mare contra lui Flensburg, o echipă cu care Dinamo nu are avantaj în meciurile directe.  

 

Foto main: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Top Stories