Edi Iordănescu anunță calitățile și jucătorii pe care se va baza la Euro 2024: „Disciplină, spirit de luptă și coeziune”

Ciprian Rus 24 mai 2024
Fast
Împarte cu alții acest articol

Selecționerul Edward Iordănescu a anunțat vineri, 24 mai, lista jucătorilor convocați pentru cele două jocuri amicale de dinaintea participării la Campionatul European din Germania. Lista prezentată de Federația Română de Fotbal reprezintă și lotul preliminar din care se vor alege cei 26 de „tricolori” care ne vor reprezenta la Euro 2024. Lotul final pentru turneul din Germania va fi anunțat vineri, 7 iunie.

În pregătirea primului turneu final al Naționalei de după 2016, România lui Edi Iordănescu va juca marți, 4 iunie, de la ora 21:30, pe Stadionul „Steaua”, cu Bulgaria, iar vineri, 7 iunie, de la 21:00, pe aceeași arenă, contra Liechtensteinului.

Cei 28 de fotbaliști convocați

PORTARI

Florin NIȚĂ (Gaziantep | Turcia, 20/0), Horațiu MOLDOVAN (Atletico Madrid | Spania, 10/0), Ștefan TÂRNOVANU (FCSB, 1/0), Răzvan SAVA (CFR Cluj, 0/0);

FUNDAȘI

Andrei RAȚIU (Rayo Vallecano | Spania, 16/1), Vasile MOGOȘ (CFR Cluj, 5/0), Radu DRĂGUȘIN (Tottenham | Anglia, 15/0), Bogdan RACOVIȚAN (Rakow | Polonia, 1/0), Adrian RUS (Pafos | Cipru, 19/1), Ionuț NEDELCEARU (Palermo | Italia, 26/2), Andrei BURCĂ (Al-Okhdood | Arabia Saudită, 27/1), Nicușor BANCU (Universitatea Craiova, 34/2);

MIJLOCAȘI

Deian SORESCU (Gaziantep | Turcia, 16/0), Marius MARIN (Pisa | Italia, 16/0), Alexandru CICÂLDĂU (Konyaspor | Turcia, 36/4), Răzvan MARIN (Empoli | Italia, 54/3), Nicolae STANCIU (Damac | Arabia Saudită, 68/14), Adrian ȘUT (FCSB, 1/0), Darius OLARU (FCSB, 16/0), Constantin GRAMENI (Farul Constanța, 0/0), Dennis MAN (Parma | Italia, 22/7), Valentin MIHĂILĂ (Parma | Italia, 19/4), Ianis HAGI (Deportivo Alaves | Spania, 33/5), Florinel COMAN (FCSB, 13/1);

ATACANȚI

Denis DRĂGUȘ (Gaziantep | Turcia, 9/2), George PUȘCAȘ (Bari | Italia, 41/11), Denis ALIBEC (Muaither | Qatar, 37/5), Daniel BÎRLIGEA (CFR Cluj, 1/0).

Surprize

Din lotul pentru Euro surprinde, la prima vedere, absența unor jucători obișnuiți cu prima reprezentativă, precum Alex Mitriță (în formă bună, dar aflat în relații reci cu selecționerul), Andrei Ivan (ieșit de ceva timp din circuitul Naționalei), Florin Tănase (convocat și marcator în ultimul nostru amical, contra Columbiei), Vlad Chiricheș (fost căpitan, chinuit de accidentări în acest sezon, deși apt fizic în acest moment), Mario Camora (accidentat și el multă vreme, dar apt de joc), Cristian Manea (accidentat o vreme, ținut pe tușă la CFR pentru că nu și-a prelungit contractul, devenit rezerva lui Vasile Mogoș, chemat la lot în locul său), respectiv Louis Munteanu (unul dintre cei mai promițări jucători români, cu un sezon bun în Liga 1, la Farul).

Accidentat de puțin timp, Olimpiu Moruțan, unul dintre remarcații noștri din preliminarii, face parte din altă categorie de absențe, din fericire pe o listă pe care n-au mai apărut alte nume care aveau selecția ca și asigurată.

La capitolul prezențe, surprizele sunt Răzvan Sava de la CFR și Constantin Grameni de la Farul Constanța, aflați la prima selecție, foarte probabil cei doi care vor fi lăsați acasă după cele două amicale, dacă nu cumva portarul de la U21 se va impune în fața lui Ștefan Târnovan de la FCSB (și el cu doar o selecție la lot până acum). Pe lângă ei, merită remarcată prezența în lot, pe merite dovedite în recent încheiatul sezon de Liga 1, a mijlocașului Adrian Șut de la FCSB și a atacantului Daniel Bîrligea de la CFR Cluj.

Vulnerabilitate pe stânga

Cum era și normal, Edi Iordănescu a pariat pe grosul lotului care a dus greul unor preliminarii încheiate fără înfrângere și a privilegiat atmosfera din vestiar când a decis să lase acasă jucători cu care a avut probleme în timpul mandatului său, în ciuda formei lor de moment.

Cu destui titularizabili fără minute la echipa de club în ultimele luni, cu un singur jucător care prinde (de puțin timp) minute la echipă de top dintr-o ligă de top (Drăgușin) și cu câțiva jucători pe val în ligi de mâna a doua (Mihăilă și Man în Serie B sau Drăguș la retrogradare în Turcia, Coman în Liga 1), Iordănescu Jr e obligat să forțeze pe omogenitatea lotului și a compartimentelor și pe relativul echilibru al soluțiilor pe post. De altfel, un singur post pare descoperit – cel de fundaș stânga, unde Bancu, care are probleme pe faza de apărare, nu are un înlocuitor nativ, condiții în care selecționerul va fi obligat să improvizeze (cel mai probabil cu Sorescu, jucător de picior drept, obișnuit și el și el să joace mai sus în teren).

Valorile: „Stați cu credința și inima lângă noi. Indiferent ce se întâmplă!”

Concomitent cu anunțarea lotului preliminar, selecționerul Edward Iordănescu a trimis și un mesaj fanilor Naționalei:

„Ne reunim cu încredere și bucurie după ce am îndeplinit obiectivul calificării la EURO 2024 și fiecare dintre noi e pregătit să ducă mai departe, cu reponsabilitate și mândrie, acest parcurs care a bucurat milioane de români.

Tot ce am reușit bun până azi s-a construit pe disciplină, spirit de luptă și coeziune. Disciplina s-a păstrat, spiritul de luptă trebuie dovedit neîncetat, iar coeziunea stă la baza selecției pentru acest lot cu care abordăm ultimele teste și ne pregătim de turneul final. Am crescut împreună ca echipă și individual, dar pentru provocarea ce urmează e nevoie de mult mai mult, într-un timp foarte scurt.

Am spus-o de la bun început, vom merge la EURO 2024. Și iată că fotbalul românesc se reîntoarce în elită după 8 ani. Însă n-am putut garanta rezultatele de pe parcurs, nimeni nu poate face asta! Tocmai de aceea, nici acum nu pot garanta suporterilor un rezultat sau altul în meciurile ce ne așteaptă în Germania.

Dar din toate lucrurile bune de care este capabilă naționala României de azi, pentru cel puțin două pot garanta oricând, oriunde și în fața oricui: dăm tot ce avem mai bun pe teren, în fiecare secundă din fiecare meci, și nu cedăm indiferent cum curge jocul și ce spune scorul!

Iar de aici pleacă și mesajul meu pentru suporterii români: vor fi momente grele, pentru că nimic din ce se merită cu adevărat nu se obține ușor. Dar stați cu nădejdea, credința și inima lângă noi! Până la final. Indiferent ce se întâmplă! Pentru că noi vom da totul pentru voi! Până la final. Indiferent ce se întâmplă!”.

Programul României la Euro 2024

Luni, 17 iunie: ROMÂNIA – Ucraina (München, 16:00)

Sâmbătă, 22 iunie: Belgia – ROMÂNIA (Köln, 22:00)

Miercuri, 26 iunie: Slovacia – ROMÂNIA (Frankfurt, 19:00)

 

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Top Stories