Dortmund a luat distanțarea în serios în derby-ul cu Schalke. Bundesliga s-a întors, iar fanii fotbalului respiră un pic de normalitate

Lead.ro 16 mai 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Cine altcineva decât Haaland putea să marcheze primul gol în Bundesliga după o pauză de două luni care a dat peste cap fotbalul. Dortmund a reglat conturile cu Schalke chiar și fără Sancho, și pare că a luat lucrurile de unde le-a lăsat înainte de întrerupere. Ochii sunt acum pe Bayern.

Curiozitate, nerăbdare, anxietate. Cam astea au fost stările cu care am reprimit Bundesliga. Marele experiment german a pornit încurajator, iar dacă lucrurile continuă așa, ar putea fi studiul de caz mult dorit, cu ajutorul și pe baza căruia cât mai multe competiții sportive majore să se poată reporni. 

Azi am văzut câteva dintre elementele cu care ne vom obișnui în perioada următoare: măști pentru toată lumea, exceptându-i pe jucători, fără strângeri de mână, fără sărbătoriri de grup la goluri, bănci de rezervă cu distanță între jucători.

Echipele au început parcă un pic temătoare: trecuse aproape o jumătate de oră și nu se marcase niciun gol pe vreunul din stadioanele pe care s-a jucat sâmbătă, lucru foarte rar în Bundesliga. Dar după ce Haaland a spart gheața, lucrurile au intrat parcă în normal. Nivelul meciurilor a fost decent spre promițător. Bucurie fără spectatori? Ok, asta e mai greu, dar miza acum e alta, mai practică: salvarea acestor cluburi și campionate dragi nouă, importante în viața noastră obișnuită. Și, până la urmă, odată ce ne obișnuim cu tribunele goale și o să ne săturăm să tot repetăm că e păcat să n-avem public pe stadioane, nu mai e atât de dramatic. Jucătorii sunt profesioniști și-și văd înainte de treabă cât pot de bine. Nu poate fi la fel cu ce știam, dar nu e neapărat un spectacol mai slab, ci doar diferit. 

Cum e Dortmund la revenire

Marea întrebare de dinainte de Dortmund – Schalke era cum o va afecta pe Borrusia lipsa celor 80.000 de spectatori. Poate mai mult decât alte echipe, în special acasă, Dortmund pare că are nevoie de forța fanilor. A rezultat destul de repede că asta nu o să fie un factor azi: fără fani, fără și câteva piese importante în echipă, fără Sancho, ținut pe bancă, galben-negrii au făcut ce-au vrut cu Schalke 04, în Revierderby. Haaland, Hazard și două reușite ale lui Guerreiro, ultima, o splendoare de execuție tehnică, au adus victoria oamenilor lui Lucien Favre, care nu par să-și fi pierdut pofta de joc în cele două luni de absență de pe terenuri. Orice temere că momentumul lor a fost stricat poate fi ștearsă. Așa cum șterge victoria asta așa de clară și amintirile neplăcute din ultimii ani, din derby-urile cu Schalke: acel 2-4 de anul trecut, acel 4-4 ireal de acum doi ani. Borrusia nu mai câștigase pe teren propriu în derby din 2015. 

Ce trebuie să reținem: în ceea ce a fost victoria lor cu numărul 800 din istorie în Bundesliga, Borrusia Dortmund arată aceeași forță de atac formidabilă ca și înainte de pauză. Trendul pre-întrerupere se păstrează și la Schalke: oamenii lui Wagner sunt acum într-o serie de 8 meciuri consecutive fără victorie. 

Cum e Leipzig la revenire

Echipa lui Julian Nagelsmann, cea care pare a fi beneficiara unui program mai confortabil în sprintul final către titlu, a călcat în străchini acasă, lăsând două puncte mari pe masă. Puteau fi toate trei dacă VAR-ul nu interzicea lui Freiburg un gol în ultimele secunde ale prelungirilor. Poate era un pic prea mult ca Freiburg să câștige, totuși. Leipzig a arătat pe alocuri în repriza a doua din forța de joc care a adus-o în lupta pentru titlu, dar i-a lipsit luciditatea în cea mai bună perioadă de joc a ei din repriza secundă, când ocaziile s-au întețit cu ușurință la poarta lui Schwolow. Danezul Poulsen a egalat pentru gazde, iar Leipzig a trebuit să se mulțumească cu o remiză.

Ce trebuie să reținem: E un rezultat nepotrivit pentru Leipzig, dar posibil să fie prematur să tragem concluzii cum că pauza i-a afectat pe cei de la RB, care rămân redutabili în lupta cu BVB și Bayern. 

Cum e Gladbach la revenire

A uitat cineva de fostul lider din Bundesliga? Plea (al patrulea cel mai rapid gol al sezonului, în secunda 37) și Thuram s-au asigurat ca noi să ne reamintim rapid de Mönchengladbach, iar Frankfurt să se uite lung la un 0-2 pe teren propriu după doar șapte minute. S-a terminat 1-3, iar Gladbach urcă pe locul 3, depășind pe Leipzig, la două puncte de Dortmund și la trei de Bayern Munchen, care o vizitează duminică pe Union Berlin.  

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now