Drum complicat de la Euro 2019 la Tokyo 2020: eroii de la U21 luptă din greu să se impună la echipele de club
Ciprian Rus 24 august 2019Unul aleargă prin parcuri, altul a fost pus pe lista de transferuri, altul a fost trimis la echipa să joace în Liga a III-a, un altul tocmai a ratat șansa titularizării, alții s-au accidentat… Viața după Euro 2019 nu este tocmai roz pentru eroii din Italia și San Marino. Înaintea convocărilor din septembrie pentru Naționala mare și pentru trupa de la U21, cu câteva zile înainte de închiderea ferestrei transferurilor de vară, am tras linie ca să vedem pe unde au ajuns și cum o duc tinerii în care ne punem toată nădejdea pentru revenirea în elită a fotbalului românesc.
*
Ne-am pus mari speranțe în traiectoria ascendentă a tinerilor internaționali U21 după spectaculosul European din Italia și San Marino, unde au ajuns până în semifinale. Nu puțini îndrăzneau să viseze chiar la o schimbare în bloc a primei reprezentative, prin preluarea băieților lui Mirel Rădoi de către Cosmin Contra. Dar asta – și o știau până și cei mai fanatici suporteri ai grupului de la U21 – nu se putea face decât cu o condiție: aceea ca tinerii „tricolori” să confirme evoluțiile de la Euro și la echipele lor de club. Lucru care se dovedește nu tocmai simplu pentru niște băieți aflați la vârsta critică a trecerii la seniorat. În plus, unii dintre ei tocmai și-au schimbat echipa, lucru care complică și mai mult lucurile.
La două luni de la performanța din Italia și San Marino, convocările trimise în străinătate de către Mirel Rădoi și Cosmin Contra limpezesc puțin apele în privința situației la zi a „Generației de fier” care ne va reprezenta la Jocurile Olimpice din 2020.
Din lotul de la Euro U21, Cosmin Contra a trimis telegrame de preconvocare pentru Ionuț Radu, Ionuț Nedelcearu, Adrian Rus, Tudor Băluță, Ianis Hagi și George Pușcaș.
Convocat la echipa mare, Ionuț Radu, căpitanul de la U21, a debutat ca titular la Genoa în noul sezon de Serie A și poate intra și în poarta echipei mari, profitând de faptul că Tătărușanu e rezervă la Lyon. Rezerva lui Radu de la U21, Cătălin Căbuz, a ajuns titular la Viitorul, unde apără bine; în schimb, celălalt portar de lot de la tineret, Andrei Vlad, a gafat de mai multe ori în poarta FCSB-ului și a ajuns din nou rezerva lui Bălgrădean la „roș-albaștri”.
„Manea nu are nici o ofertă clară în acest moment. Se antrenează prin parcuri. Aparține unui fond de investiții, care caută să îl dea tot împrumut, ca în ultimii ani la CFR, dar e greu. E puțin dezamăgit, mai ales după turneul european bun pe care l-a făcut”, a povestit Cosmin Contra.
Convocat de Contra, Adrian Rus nu are nici el o situație prea fericită. Ungurii de la Mol Vidi l-au trimis în Liga a III-a când au aflat că a ales să joace pentru România, deși are și cetățenie maghiară. Pe fir pare să fi intrat FCSB, care ar vrea să îl salveze pe jucător, deși, când vine vorba despre FCSB și jucătorii U21, a salva ar trebui pus între ghilimele.
Tot FCSB, ca și CFR Cluj, ar fi interesată de transferul titularului pe postul de fundaș central stânga de la U21, Alex Pașcanu. Jucătorul nu e mulțumit de oferta celor de la Leicester, care, în consecință, l-au pus pe lista de transferuri. Până una-alta, Mirel Rădoi l-a pus pe lista de convocări de la U21, unde va începe calificările pentru Euro 2021 cu jucătorii născuți după 1 ianuarie 1998.
Din linia de apărare, Nedelcearu, Ștefan și Boboc continuă la echipele cu care au început Euro 2019, deși pe numele lor s-au făcut destule speculații în ultima vreme. Nu s-a concretizat, din păcate, nimic; din fericire, însă, jucătorii continuă pe linia evoluțiilor din sezonul trecut.
Dintre mijlocași, Cicâldău, care a făcut un Euro excelent, nu a reușit să se transfere afară. Craiova a ținut de preț, iar Alex continuă în Liga 1. Băluță și Hagi Jr, în schimb, au plecat de la Viitorul în Occident. Dacă primul n-a debutat încă la Brighton, Ianis s-a remarcat în câteva meciuri la Genk, unde trage tare să se impună în primul „11”.
Rezerve la mijloc la Euro, Nedelcu și Oaidă au situații diferite la FCSB: primul este accidentat de mai multă vreme, al doilea începe să își facă loc într-o echipă care se zbate pe locurile de retrogradare, dar încă mai speră la calificarea în grupele Europa League.
Rămași și ei la FCSB, în lipsa ofertelor mirobolante pretinse de patronul Gigi Becali, Man și Coman au și ei situații diferite: primul e și el accidentat, în vreme ce al doilea e printre puținii jucători care trag după ei corabia în derivă a „roș-albaștrilor”.
Cel mai bine îi merge lui George Pușcaș, care și-a luat munca în serios la Reading și a marcat câteva goluri de mare efect. Atacantul pare să fi devenit, de altfel, prima soluție pentru Cosmin Contra pentru postul de număr 9 în meciul de gală împotriva Spaniei din preliminarii Euro 2020.
Vești bune vin din partea lui Andrei Ivan, care va fi împrumutat, se pare, în Seria A, la Brescia, de către Krasnodar. Rămâne de văzut dacă se va impune în Peninsulă sau va fi mai mult rezervă, așa cum e colegul său din atacul Naționalei U21, Adrian Petre, care prinde când și când un loc la Esbjerg. Chiar și așa, Adrian va fi om de bază pentru Rădoi la U21, în lipsa lui Pușcaș, promovat la echipa mare. Tot la U21 au fost convocați Vlad Dragomir, de la Perugia, și Denis Drăguș, care, deși a ratat Euro 2019, a prins un transfer spectaculos la Standard Liege, echipă cu pretenții de titlu în Belgia.
*
Lista convocărilor preliminare la Naționala mare
Selecționerul Cosmin Contra a chemat de principiu 24 de jucători care evoluează la cluburi în afara țării înaintea jocurilor cu Spania și Malta, din preliminariile EURO 2020.
Portari: Ciprian Tătărușanu (Lyon, 61/0), Florin Niță (Sparta Praga, 2/0), Ionuț Radu (Genoa, 0/0), Silviu Lung (Kayserispor, 3/0);
Fundași: Romario Benzar (Lecce, 15/0), Vlad Chiricheș (Napoli, 54/0), Ionuț Nedelcearu (FC Ufa, 4/0), Dragoș Grigore (Ludogorets, 36/0), Adrian Rus (MOL Fehérvár, 0/0), Alin Toșca (Gazişehir Gaziantep, 16/0);
Mijlocași: Alexandru Chipciu (Anderlecht, 44/6), Răzvan Marin (Ajax, 17/1), Nicolae Stanciu (Slavia Praga, 31/10), Tudor Băluță (Brighton, 5/0), Paul Anton (Krylya Sovetov, 9/0), Sergiu Hanca (KS Cracovia, 4/0), Ianis Hagi (Genk, 5/0), Dorin Rotariu (FC Astana, 10/1), Alexandru Maxim (Mainz, 36/3), Gheorghe Grozav (Kisvárda, 28/5), Alexandru Mitriță (New York City FC, 7/0);
Atacanți: Claudiu Keșeru (Ludogorets, 33/12), George Pușcaș (Reading, 8/4), Florin Andone (Brighton, 21/1).
România va juca cu Spania, pe 5 septembrie, ora 21:45, pe „Arena Națională” din București, și cu Malta, pe 8 septembrie, ora 19:00, pe Stadionul „Ilie Oană” din Ploiești.
Lista convocărilor preliminare pentru România U21
Mirel Rădoi a trimis telegrame preliminare de convocare pentru Andrei Rațiu (Villarreal/Spania), Vlad Dragomir (Perugia/Italia), Mihai Dobre (Bournemouth/Anglia), Adrian Petre (Esbjerg fB/Danemarca), Alexandru Pașcanu (Leicester/Anglia), Denis Drăguș (Standard/Belgia), Vladimir Screciu (Genk/Belgia).
„Tricolorii” Under 21 vor debuta în preliminariile Euro 2021 în deplasare, cu Danemarca, pe 10 septembrie, de la ora 19:30. Campania care va începe în luna septembrie a acestui an se va încheia în octombrie 2020.
FOTO: Sport Pictures