După dezastrul din cupele europene, fotbalul românesc ia startul în Liga Națiunilor. Va reuși Contra să dea o atitudine nouă Naționalei?
Ciprian Rus 3 septembrie 2018Naționala de fotbal a României o ia din nou de la capăt, după dezamăgirea din preliminariile Mondialului din Rusia, atenuată de ultima impresie a campaniei, după venirea ca selecționer a lui Cosmin Contra, dar și după pățaniile de prin Rusia ale foștilor noștri adversari, Polonia și Danemarca, ca și ale Serbiei, cu care ne vom lupta în viitoare campanie.
O nouă competiție, un nou început
Naționala o ia de la zero, cu o filosofie mai realistă și mai agresivă, ne promite Cosmin Contra. Și o ia de la zero într-o competiție cu totul nouă, Liga Națiunilor, un format revoluționar în care naționalele de pe continent, împărțite pe divizii valorice, joacă împotriva unor echipe (teoretic) de valori apropiate, sperând să urce cât mai sus în ierarhie, an după an. Cum România e în Divizia C a fotbalului european, Contra s-a înhămat la ceva muncă, nu glumă!
Noua competiție vine să compenseze lipsa de miză a meciurilor amicale cu niște partide cu miză: dincolo de promovarea în diviziile superioare sau de câștigarea Ligii Națiunilor, pentru formațiile de primă ligă europeană, competiția stabilește urnele valorice pentru preliminariile Euro 2020 și oferă celor mai bine clasate dintre echipele necalificate la Euro o șansă în plus de a-și atinge obiectivul. Pentru asta, “tricolorii” trebuie să termine măcar pe locul 2 în Liga Națiunilor, într-o grupă cu Serbia, Muntenegru și Lituania.
Depresia post-Europa League
Dacă e adevărat că Liga Națiunilor poate însemna un nou restart pentru Națională, un nou „moment zero”, cum le place să spună oamenilor de fotbal de la noi, la fel de adevărat este că acest moment prinde fotbalul românesc mai aproape de zero ca oricând. Exceptând sclipirile echipelor de juniori, echipele din Liga 1, ca și majoritatea echipelor unde joacă românii – în special „coloniile” de la Ludogorets și Praga – au clacat lamentabil în cupele europene.
Nicolae Stanciu are un mesaj puternic de la Praga: “Nu mi-e teamă să bat iar un penalty!”
Urmărește interviul cu internaționalul român la FRF TV 👉 https://t.co/yRcQg3Jbiv pic.twitter.com/HKMjwimAsQ— Echipa Națională (@hai_romania) September 1, 2018
Cu mai mulți foști și actuali internaționali pe foaie, CFR Cluj s-a făcut de baftă cu Dudelange, în vreme ce FCSB nu a reușit să depășească o echipă totuși limitată ca Rapid Viena, a cărei vedetă este fostul craiovean Andrei Ivan. Depresia de după aceste eliminări dureroase de joi s-a văzut imediat în campionat, unde atât CFR Cluj, cât și FCSB au clacat incredibil pe finalurile de meci, pierzând punte importante pe teren propriu în fața unor echipe cu pretenții de „play-off”, ca Viitorul și FC Botoșani.
Bătăi de cap pentru Contra
Majoritatea jucătorilor convocați de Cosmin Contra se află deja la Mogoșoaia, unde selecționerul are obligația să-i remonteze psihic pentru o „dublă” grea cu Muntenegru (Ploiești, 7 septembrie) și Serbia (deplasare, 10 septembrie). Ultimele evoluții ale jucătorilor noștri la echipele de club îi dau lui Contra mai degrabă bătăi de cap decât motive de optimism.
Naționala s-a reunit înaintea meciurilor cu Muntenegru și Serbia din Liga Națiunilor: https://t.co/1p0CazIxBa pic.twitter.com/sBddP36TIf
— Echipa Națională (@hai_romania) September 2, 2018
Portarii sunt titulari la echipele lor, iar Tătărușanu vine după o victorie spectaculoasă a lui Nantes în deplasarea de la Strasbourg.
Apărarea, în schimb, rămâne principalul motiv de îngrijorare pentru selecționerul Cosmin Contra. Benzar și Manea, mai ales, au ieșit șifonați din Europa League, Chiricheș e în continuare rezervă la Napoli, de unde nu a fost lăsat să plece în vară, Bălașa și-a dat autogol și a luat roșu cu Rapid Viena, Toșca de-abia ce și-a găsit echipă, la PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, doar Bancu de la Craiova se poate lăuda cu o triplă marcată în startul acesta de campionat.
La mijloc avem mai multă continuitate, și în evoluții, și în realizări, cu Răzvan Marin și Pintilii oameni de bază la echipele lor, cu Bicfalvi, Stanciu, Maxim și Mitriță importanți în destule partide în campionatele în care evoluează. Destul de discret și el împotriva celor de la Leipzig, Mitriță a marcat două goluri în ultimul meci de campionat, în victoria categorică a Craviovei în fața lui Dinamo București.
În atac, Keșeru revine ca soluție la Națională, după ce fusese trecut pe linie moartă de Daum în urma ratărilor din meciul cu Danemarca de la Cluj, în trecuta campanie de calificare. Cum ne-a obișnuit, Claudiu își face treaba la Ludogorets, dar nici bulgarii nu au confirmat anul acesta în fotbalul mare din Europa.
Ceilalți doi atacanți din lot, Țucudean și tânărul Drăguș s-au duelat duminică seara în derbiul CFR Cluj – FC Viitorul. Dacă Drăguș poate fi fericit cu victoria in extremis a echipei sale, Țucudean s-a impus în duelul „unu la unu”, marcând un gol superb pentru clujeni, la 0-0. Nici el însă nu a jucat mai nimic în „dubla” cu Dudelange, în care a ratat câteva ocazii uriașe în momente-cheie, care puteau schimba soarta calificării.
Titular în premilinariile trecute, Florin Andone este accindentat momentan, la fel ca și Ciprian Deac, unul dintre veteranii cu evoluții excelente în mandatul lui Cosmin Contra. Bătăi de cap în plus pentru selecționer…
*
Lotul pentru meciurile cu Muntenegru și Serbia
Portari: Ciprian Tătărușanu (FC Nantes, 51/0), Costel Pantilimon (Nottingham Forest, 27/0), Florin Niță (Sparta Praga, 2/0)
Fundași: Romario Benzar (FCSB, 12/0), Cristian Manea (CFR Cluj, 3/1), Cristian Săpunaru (Kayserispor, 27/0), Vlad Chiricheș (Napoli, 53/0), Mihai Bălașa (FCSB, 4/0), Alin Toșca (PAOK Salonic, 13/0), Nicușor Bancu (U Craiova 1948 Club Sportiv, 3/0)
Mijlocași: Răzvan Marin (Standard Liege, 11/1), Mihai Pintilii (FCSB, 42/1), Tudor Băluță (FC Viitorul, 1/0), Adrian Stoian (Crotone, 2/0), Paul Anton (Krylia Sovetov, 3/0), Alexandru Chipciu (Sparta Praga, 35/4), Dorin Rotariu (AZ Alkmaar, 6/1), Nicolae Stanciu (Sparta Praga, 22/8), Eric Bicfalvi (FC Ural, 4/0), Constantin Budescu (Al-Shabab, 11/5), Alexandru Maxim (Mainz, 29/2), Alexandru Mitriță (U Craiova 1948 Club Sportiv, 3/0)
Atacanți: Claudiu Keșeru (Ludogoreț, 23/6), George Țucudean (CFR Cluj, 5/1), Denis Drăguș (FC Viitorul, 0/0)
*
Programul grupei 4, seria C, din Liga Națiunilor UEFA
7 septembrie: România – Muntenegru (stadion “Ilie Oană”, Ploiești), Lituania – Serbia (ora 21:45)
10 septembrie: Serbia – România, Muntenegru – Lituania (ora 21:45)
11 octombrie: Lituania – România, Muntenegru – Serbia (ora 21:45)
14 octombrie: România – Serbia (Arena Națională, ora 16:00), Lituania – Muntenegru (ora 21:45)
17 noiembrie: Serbia – Muntenegru (ora 16:00), România – Lituania (ora 21:45) – stadion “Ilie Oană”, Ploiești
20 noiembrie: Serbia – Lituania, Muntenegru – România (ora 21:45)
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni