„Grupa morții” pentru România în Seria C a Ligii Națiunilor: întâlnim Serbia, Muntenegru și Lituania în purgatoriul spre fotbalul de top

Ciprian Rus 24 ianuarie 2018

Nu putea fi simplu în niciun fel: față în față cu adversari pe care în vremea „Generației de aur” i-am fi tratat de sus – asta dacă existau pe harta fotbalului european – România ar fi avut probabil o grupă complicată indiferent de norocul mâinii lui Jari Litmanen, fostul internațional finlandez care a oficiat tragerea la sorți pentru Seria C a primei ediții a Ligii Națiunilor.

Însă grupa în care a ajuns România e cu adevărat grea. Serbia, trupă calificată la Mondiale și cea mai dură echipă din „liga” noastră, Muntenegru, formația care i-a stricat mandatul lui Christoph Daum la Națională, și Lituania, nume care numai a „outsider” nu sună, sunt țările pe care trebuie să le depășim dacă vrem să însemnăm ceva în fotbalul european al anilor ce vin.

„Am picat în grupa cea mai grea. O grupă cu o favorită certă, care e Serbia. Vom încerca să producem surpriza și să ne calificăm. Trebuie să fim puternici și să credem în câștigarea grupei. Nu va fi ușor, dar obiectivul meu e să câștigăm grupa și să avem opțiuni pentru calificarea la EURO 2020”, a spus selecționerul Cosmin Contra, prezent la tragerea la sorți.

Seria C, Grupa 4

România

Serbia

Muntenegru

Lituania

 

În grupă, echipele vor juca după sistemul fiecare cu fiecare, acasă şi-n deplasare. Datele meciurilor sunt: 6–8 septembrie, 9–11 septembrie, 11–13 octombrie, 14–16 octombrie, 15–17 noiembrie şi 18–20 noiembrie.

Câştigătoarele celor patru grupe se califică în eşalonul al doilea valoric, pentru următoarea ediţie, din 2020, iar echipele situate pe ultimele locuri vor ajunge în eşalonul al patrulea. Apoi, vor urma preliminariile obişnuite ale Campionatului European.

După stabilirea ţărilor calificate la turneul final din 2020 din preliminarii, cele mai bune patru trupe necalificate la Euro din eşalonul României, stabilite după meciurile din Liga Naţiunilor, vor participa la un „play-off”, cu semifinale şi finală, în urma căruia câştigătoarea va obţine locul pentru Campionatul European.

Tragerea la sorţi a semifinalelor acestui play-off, programat între 26 şi 31 martie 2020, va avea loc la 22 noiembrie 2019. Jocurile se vor disputa într-o singură manşă, pe terenul echipei cu rezultate mai bune în Liga Naţiunilor. Învingătoarele vor juca finala pentru Euro 2020, iar gazda va fi stabilită prin tragere la sorţi.

Ce trebuie să știi despre Liga Națiunilor

„Thrilling encouters between equal opponents”, „Meciuri pasionante între adversari egali” – așa promite, pe un background sonor epopeic, ce pare să anunțe ceva de proporțiile descoperirii Americilor, spotul video prin care cei de la UEFA (forul european) anunță cea mai nouă competiție inter-țări din lume, Liga Națiunilor.

De ce era nevoie de o Ligă a Națiunilor, câtă vreme avem un Campionat European de Fotbal, și ce aduce ea nou în peisajul fotbalului continental? Ideea e că, pusă în fața fascinantelor ligi interne de top și a strălucirii cu lumină proprie a stelelor din Champions League, UEFA căuta de ceva vreme o soluție care să mai reducă din hăul căscat între fotbalul de club și cel inter-țări și să facă mai interesantă competiția între echipele naționale.

Rețeta perfectă: marketing și corectitudine politică

Ideea creării unei Ligi a Națiunilor pare să fi fost compromisul perfect între nevoia stringentă de marketing care cerea meciuri mai multe și mai cu miză între echipele de top și iluzia frumos ambalată a „corectitudinii politice”, mascată în oportunitatea unor dueluri între adversari de valori apropiate.

Nu puține au fost vocile care au cerut, mai mult în serios decât în glumă, să se facă un „European” al echipelor mici, care nu câștigă aproape deloc în preliminariile marilor competiții. Ca să crească în valoare, dar mai ales ca să prindă gustul victoriilor, Luxemburg, Liechtenstein, Malta, Andorra, San Marino sau Gibraltar trebuie să joace mai des între ele, spuneau partizanii ideii. De acum înainte, toate aceste echipe împart „categoria onoare”, Divizia D din fotbalul european. Exact ce ne promite UEFA: „Meciuri pasionante între adversari egali” :D!

Între timp, greii fotbalului european – Germania, Portugalia, Belgia, Spania, Franța, Anglia, Italia, Croația sau Olanda – își vor disputa rămânerea în elită și câștigarea primei ediții a noii competiții. Rețetă de marketing asigurată!

Modelul clasic: „Ligă contra Cupă”

Ca să ajungă la acest format, UEFA s-a inspirat din competițiile de fotbal de nivel național. Cum Campionatul European respectă filosofia arhitecturală a competițiilor de Cupă, în care, teoretic, chiar și cea mai slabă echipă are șansa ei la câștigarea marelui trofeu, Liga Națiunilor respectă filosofia organizațională a ligilor interne: retrogradare și promovare, iar pentru trofeu se bat doar echipele din prima ligă. Câștigătoarele celor patru grupe ale Seriei A vor juca între ele semifinale, apoi finalele pentru locul 3 și locul 1.

Aflată – deloc suprinzător, după rezultatele modeste din ultima vreme – în Liga C, România va lupta, în meciurile din toamna acestui an, pentru promovarea în Liga B. Pentru asta, va trebui să se impună într-o grupă de trei sau patru echipe în fața unor nume deloc comode pentru epoca „post-Hagi” a Naționalei noastre: Grecia, Serbia, Albania, Norvegia, Muntenegru, Israel, Bulgaria, Finlanda, Cipru, Estonia sau Lituania.

Miza bonus: încă o șansă pentru EURO 2020

Dar, atenți la detalii și interesați să țină cât mai vie motivația pentru noua competiție, oficialii UEFA au mai ascuns o miză în formatul Ligii Națiunilor. 16 dintre echipele care nu se vor califica la capătul preliminariilor pentru EURO 2020 vor avea șansa să participe la un „play-off”, pe baza clasării lor în grupele din Liga Națiunilor. Patru echipe li se vor alătura, astfel, celor 20 deja calificate, deci România are o șansă în plus să prindă „Europeanul” la care este co-organizatoare chiar și cu un loc 2 în grupa de Liga Națiunilor.

Așa cum știi, cele 55 de selecţionate europene sunt împărţite în patru eşaloane valorice:

Seria A (patru grupe cu trei echipe): Germania, Portugalia, Belgia, Spania, Franța, Anglia, Elveția, Italia, Polonia, Islanda, Croația, Olanda

Seria B (patru grupe cu trei echipe): Austria, Țara Galilor, Rusia, Slovacia, Suedia, Ucraina, Irlanda, Bosnia-Herțegovina, Irlanda de Nord, Danemarca, Cehia, Turcia

Seria C (trei grupe cu patru echipe, o grupă cu trei echipe): Ungaria, ROMÂNIA, Scoția, Slovenia, Grecia, Serbia, Albania, Norvegia, Muntenegru, Israel, Bulgaria, Finlanda, Cipru, Estonia, Lituania

Seria D (patru grupe cu patru echipe): Azerbaijan, Macedonia, Belarus, Georgia, Armenia, Letonia, Feroe, Luxemburg, Kazahstan, Moldova, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino, Gibraltar.

Țara noastră a fost cap de serie în Seria C.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.