Echipa Rațională a României: după un meci extrem de emoțional, „Generația de suflet” își câștigă examenul de maturitate
Ciprian Rus 26 iunie 2024Fără să facă cel mai bun meci, Naționala României răstoarnă calculele pretențioase de dinaintea turneului final și câștigă, suferind, nu meciul, ci, mai important, Grupa E de la Euro 2024!
A fost una dintre cele mai grele și mai stresante partide din istoria Naționalei – începută pe o miriște uscată și terminată într-o orezărie, cu ocazii mari de tot la ambele porți bine după minutul 60. Un meci după care eroul Niță, generosul Rațiu, inspiratul Ianis Hagi și ceilalți „gladiatori” au câștigat experiență cât pentru cinci meciuri. Ianis și Edi își depășesc părinții la Euro și se pun pe cel mai favorabil culoar spre fazele superioare ale competiției, aruncând Belgia în jumătatea de tablou cu marile forțe ale Europei.
Va fi sau nu va fi?
„Va fi sau nu va fi egal între Slovacia și România?”. Aceasta a fost întrebarea rostogolită zilele acestea prin emisiunile de „analiză” și pe rețelele sociale. Un egal ar fi calificat ambele echipe mai departe la braț, cu condiția ca Belgia să își fi respectat statutul de favorită și să se impună în fața Ucrainei.
„Și, dacă e să jucăm la egal, cum jucăm?”, suna a doua dilemă. În fine, sistemul cu calificarea celor mai bune patru locuri 3 din cele șase grupe a dat și mai mari bătăi de cap chibiților, după ce câteva surprize din ultima rundă au dat serios peste cap împerecherile din rundele eliminatorii. Pe cine preferăm: Anglia de pe locul 3 sau Franța de pe locul 2?. Între atâtea false dileme, o certitudine: un egal garanta trecerea în optimi indiferent de rezultatele din celelalte meciuri, în vreme ce o victorie nu ne asigura automat locul 1 decât dacă Belgia nu învingea Ucraina.
Schimbările
După ce a exclus contondent ideea unei înțelegeri tacite, selecționerul Edi Iordănescu și-a întărit ideea prin trimiterea în teren a unui prim 11 în linie cu filosofia sa de joc. Conservator, a Iordănescu Jr a schimbat foarte puțin, în ciuda uzurii din primele două partide și a timpului mai scurt de recuperare față de adversarii de azi: a mutat doar pe benzi, unde Mihăilă și Man au fost înlocuiți cu ceva mai odihniții – și mai poziționalii – Coman și Ianis Hagi. În rest, ceilalți nouă jucători care au fost titulari și în precedentele dueluri din Grupa E, în ciuda unor mici probleme de sănătate și a cartonașelor din precedentele runde.
Emoțiile
Echipe mai degrabă reactive decât poziționale, Slovacia și România oferă un start pe contre, total diferit de imaginea pe care și-o făceau cei mai mulți despre acest meci. România e mai creativă, Slovacia e mai directă, dar miza își pune amprenta pe joc, și greșelile la construcție apar în ambele jumătăți de atac. Rațiu are prima fază importantă a meciului, cu o apariție de senzație în careu, când Hagi putea face mult mai mult pe respingerea portarului Dubravka.
Ceva mai preciși, maturii jucători slovaci găsesc primii drumul spre gol, la o fază dea astfel mai mult decât previzibilă, cap la o minge plouată: un gol ca atâtea care ne-au scos din marile competiții…
Naționala noastră e excesiv de emotivă, recuperează mult în treimea adversă, dar irosește pase simple și situații care i-ar fi simplificat mult viața. Până la urmă, publicul – încă o dată extraordinar, mai sonor ca pe Arena Națională – îi împinge de la spate pe ai noștri. Dar egalarea nu vine după o fază de echipă, ci după o sclipire a lui Ianis Hagi, care inventează un penalti în fața celui mai bun om al lor, Hancko, iar Răzvan Marin transformă ca pe PlayStation.
Ieșim cu bine dintr-o repriză la fel de slabă ca prima cu Belgia, ba irosim o șansă mare prin Drăguș, individualist tocmai când nu era cazul. Cele două schimbări ale lui Edi Iordănescu, Hagi și Coman, sunt printre cei mai buni „tricolori”, după excelentul Rațiu.
Nebunia
Cunoscut ca un excelent motivator, Edward Iordănescu a reușit să schimbe ridical imaginea României în partea a doua a jocului cu Belgia. Contra Slovaciei, planurile i-au fost imediat date peste cap de vremea capricioasă de la Frankfurt. Răzvan Marin are un șut foarte bun, iar Drăguș aproape de un eurogol, pe o ploaie torențială, când meciul părea să treneze.
Apoi, dintr-o dată, partida o ia razna, iar după două ocazii mari ale slovenilor, Iordănescu Jr mută cu Pușcaș și Man în locul lui Drăguș și Hagi.
Pe un teren aproape impracticabil, meciul se duce pe drumul destinului. Iar destinul, ajutat de imensul portar Niță și de un spirit de sacrificiu cum rar s-a văzut la Națională, a vrut ca România să termine prima grupa, în condițiile în care Belgia și Ucraina au terminat la egalitate, 0-0.
Naționala câștigă bătălia și grupa cu multe emoții și cu multă suferință, dar marile echipe în astfel de meciuri se călesc. Iar dacă va internaliza toate emoțiile de azi și toate lecțiile de până acum, România are toate șansele să ne ofere surprize pe mai departe. Are potențial, are putere de luptă, are cel mai frumos public și tocmai și-a câștigat un traseu care lasă loc pentru visare.
SLOVACIA – ROMÂNIA
Au marcat: Duda (’21) / R. Marin (’37)
Dubravka – Pekarik, Vavro, Skriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda – Schranz, Strelec, Haraslin.
Selecționer: Francesco Calzona
Rezerve: 12. Rodak, 23. Ravas – 4. Obert, 5. Rigo, 6. Gyomber, 7. Suslov, 9. Bozenik, 10. Tupta, 11. Benes, 13. Hrosovsky, 15. De Marco, 20. Duris, 21. Bero, 24. Sauer, 25. Kosa
ROMÂNIA
Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu – R. Marin, M. Marin, Stanciu – Hagi, Drăguș, Coman
Selecționer: Edward Iordănescu
Rezerve: 12. Moldovan, 16. Târnovanu – 4. Rus, 5. Nedelcearu, 7. Alibec, 8. Cicâldău, 9. Pușcaș, 13. Mihăilă, 14. Olaru, 20. Man, 22. Mogoș, 23. Sorescu, 24. Racovițan, 25. Bîrligea, 26. Șut
Arbitru: Daniel Siebert (GER)
De știut
»» Calificarea de pe locul 1 ne aduce în față fie Slovenia, fie Olanda. Dacă Ungaria prinde un loc în optimi, România va juca cu Slovenia. În tot cazul, Naționala se va întoarce la München (acolo unde a început aventura asta) pentru meciul din 2 iulie.
»» După ce Belgia și Ucraina au terminat la egalitate, o-o, în celălalt meci al grupei noastre, România a câștigat Grupa E la golaveraj: 4 puncte pentru toată lumea, dar golaveraj 4-3 pentru România, față de 2-1 pentru Belgia, 3-3 pentru Slovacia, 2-4 pentru Ucraina – eliminată de la Euro.
»» Belgia va juca mai departe cu Franța, iar Slovacia, fie cu Spania, fie cu Anglia.
View this post on Instagram
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni