Echipa României câștigă argintul cu ștafeta mixtă de la 100 de metri liber, a treia medalie la Campionatele Europene de Înot pentru juniori de la Otopeni!

Lead.ro 6 iulie 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

România câștigă medalia de argint la ștafeta mixtă de la 100 de metri liber, cu Bianca Costea, Rebecca-Aimme Diaconescu, Patrick-Sebastian Dinu și David Popovici aducând a treia medalie pentru delegația României la Campionatele Europene de Înot pentru juniori de la Otopeni!

Medalii de argint vor primi și Anastasia Bako, Irina Preda și Ștefan Cozma, care au dus echipa României în această finală.

David a înotat în primul schimb, a predat ștafeta cu un avans foarte bun, Patrick-Sebastian Dinu și-a păstrat echipa înainte și la al doilea schimb, în fața Poloniei și a Marii Britanii. Bianca Costea a reușit și ea să păstreze ritmul, chiar dacă a mai pierdut din avans, iar Rebecca-Aimme Diaconescu, la doar 16 ani, a luptat fantastic și a asigurat argintul pentru ea și colegii ei! Ungaria, care a revenit puternic pe ultimul schimb, a câștigat aurul.

Celelalte două medalii ale României sunt de aur: ștafeta masculină a câștigat la 4×100 de metri liber, iar David Popovici a dominat fără probleme proba de 200 de metri liber!

Primele declarații

„Sunt extrem de mulțumit, cred că suntem toți, nu-i așa?”, a spus David Popovici în discuția cu jurnaliștii imediat după finala la ștafeta mixtă.

„A lipsit puțin să fie aur”, a spus un reporter, oferindu-i șansa să răspundă în stilul caracteristic, privind mereu partea pozitivă: „Nu, n-a lipsit deloc. Am câștigat locul doi. E prima voastră medalie europeană, așa-i?”, și-a întrebat apoi colegii și colegele de ștafetă. „Un argint e perfect.”

Întrebat cât a contat ajutorul publicului, a spus: „A ajutat foarte mult. E cel mai tare lucru ca sportiv să intri în arena ta, pe câmpul tău de luptă și să auzi pe fundal vuietul.”

Cum s-a simțit să facă parte din ștafetă: „Îmi place foarte mult să stau să-i urmăresc, și cred că-mi place mai mult să fac parte dintr-o ștafetă, deși sunt destul de nou în acest club al ștafetelor, dar e foarte frumos să stai pe margine să-ți încurajezi colegii, să stai cu sufletul la gură. Am făcut un efort comun, am muncit fiecare cât de bine am putut. Am stabilit să ne facem cursa pe cât de bine putem și eu zic că am obținut fix ce-am vrut.”

Ce-l te bucură cel mai mult din ce se întâmplă zilele astea la Otopeni: „Clar publicul, clar atmosfera, clar energia pe care o primim și faptul că am reușit să adunăm atât de mulți oameni să vină și să urmărească sportul ăsta pe care-l iubim cu toții, înotul.”

Rebecca-Aimme Diaconescu: „Am avut emoții mari, am dat tot ce-am putut și sunt foarte bucuroasă. E ceva extraordinar, am muncit mult să ajung aici și sunt foarte bucuroasă de rezultat. Atmosfera e extraordinară, îi apreciez pe toți că vin și ne susțin. E prima mea medalie, primele mele Europene de Juniori. O apreciez mult, dar mai avem câteva zile de concurs.”

Bianca Costea: „E o bucurie imensă. ne-am propus să ne facem cea mai bună cursă a noastră și cred că ne-a ieșit. Sunt foarte mulțumită și extrem de bucuroasă.”

Rezultatele zilei a doua

Închidem a doua zi de concurs cu aur la 200 de metri liber masculin și cu argintul acestei frumoase echipe de ștafetă mixtă, dar și cu alte calificări în finalele de mâine.

Vlad Stancu s-a calificat, cu al doilea timp (15:20.56), în finala de la 1.500 de metri liber (joi seară, de la 18:28), iar Bianca Costea s-a calificat în finală la 50 de metri liber – cu al treilea timp din semifinale.

Context

David Popovici, care a câștigat recent primele lui două medalii mondiale la seniori, e la ultima lui competiție de juniori. Săptămâna aceasta, el are șansa să înoate în fața prietenilor și familiei, a fanilor, a copiilor care-l au ca model, a tuturor celor pe care i-a impresionat și inspirat cu parcursul său. Are șansa să câștige în fața lor – să-și apere titlurile la 50, 100 și 200 de metri liber, cucerite anul trecut în Foro Olimpico din Roma – și să obțină un rezultat important împreună cu colegii săi din probele de ștafetă. Concurează în trei: 4×100 de metri liber băieţi, 4×100 metri liber mixtă şi 4×200 metri liber băieţi.

Despre obiectivele sale a vorbit în cadrul unei conferințe de presă: „Mă bucur că au devenit așa importante aceste Campionate și că va fi atât de multă lume în tribune. O să fim energizați de atmosfera de acolo și aștept cu nerăbdare să începem. Eu invit spectatorii să ne susțină pe toți, nu numai pe mine. Mi-am propus să mă distrez și să mă bucur de atmosferă. Am sperat și s-a întâmplat să fie bazinul plin. La Otopeni, apa e rapidă, te simți rapid în ea. Așa îmi place mie să spun. Sala este imensă, impresionantă și este un bazin frumos. E un sentiment plăcut, mă bucur că am onoarea să concurez chiar la mine acasă. Sunt convins că totul o să decurgă conform planului. Medaliile nu au fost niciodată un obiectiv pentru mine și nu vor fi niciodată, sper. Vreau doar să fiu cea mai bună versiune a mea, atât”.

Alături de David avem la start alți 25 de juniori români (12 la feminin și 14 la masculin) care au șansa să concureze pentru prima oară într-o competiție internațională în fața publicului român, într-un complex modern, cel mai mare din țară. (Lucrările la Complexul Olimpic de Natație din Otopeni au început acum 13 ani, au fost finalizate în urmă cu un an, dar nu a fost încă inaugurat.)

Lotul României

FEMININ
Anastasia Bako (50 m liber, 100 m liber, 50 m fluture);
Bianca Costea (50 m liber, 100 m liber, 50 m spate, 50 m fluture);
Alexandra Roxana Curcan (50 m liber, 50 m spate, 100 m spate);
Rebecca-Aimee Diaconescu (100 m liber, 200 m liber, 400 m liber, 50 m spate, 100 m spate, 200 m spate);
Eliza-Elena Diamandescu (200 m individual mixt, 400 m individual mixt);
Andra Denisa Gorecki (100 m fluture, 200 m fluture);
Eva Maria Paraschiv (50 m fluture, 100 m fluture);
Irina Ana Preda (50 m liber, 100 m liber, 50 m fluture);
Aissia-Claudia Prisecariu (50 m spate, 100 m spate, 200 m spate);
Delia Safcencu (100 m spate, 200 m spate, 400 m individual mixt);
Ana Maria Sibișeanu (200 m liber, 200 m individual mixt);
Brigitta Vass (50 m bras, 100 m bras, 200 m bras);

MASCULIN
Robert Andrei Badea (50 m spate, 200 m spate, 200 m individual mixt, 400 m individual mixt);
Carol Cojocaru (50 m spate, 100 m spate, 200 m spate);
Darius Ștefan Coman (50 m bras, 100 m bras, 200 m bras);
Alexandru Constantinescu (100 m liber, 100 m spate, 200 m spate);
Ștefan Cozma (50 m liber, 100 m liber, 200 m liber);
Emil Dăncăneț (50 m bras, 100 m bras);
Patrick-Sebastian Dinu (50 m liber, 100 m liber);
Dragoș Ghile (50 m fluture, 100 m fluture, 200 m fluture);
Cristian Lăpădat (200 m fluture, 400 m individual mixt);
Vlad Ștefan Mihalache (200 m liber, 400 m liber, 50 m spate, 50 m fluture, 100 m fluture);
Nandor Nagy (400 m liber, 800 m liber, 1.500 m liber);
David Popovici (50 m liber, 100 m liber, 200 m liber);
Vlad Stancu (400 m liber, 800 m liber, 1.500 m liber);
Ștefan Andrei Vasilescu (200 m liber, 400 m liber, 800 m liber , 1.500 m liber).

Șeful delegației: Silviu Anastase.
Antrenori: Răzvan Florea, Adrian Radulescu, Ovidiu Galeru, Andrei Pințicanu, Bogdan Stroe, Claudiu Radu, Yvone Stoltz, Iulia Becheru.

Programul complet al Campionatului European de înot pentru juniori poate fi văzut și descărcat accesând link-ul de AICI.

Bilete se mai pot cumpăra de aici.

TVR va transmite semifinalele, finalele și festivitățile de premiere, în toate cele șase zile de concurs, începând cu ora 17:00. Cursele din serii, care vor începe în fiecare zi la ora 10:00 dimineața, vor putea fi urmărite LIVE pe contul oficial de Facebook și pe site-ul oficial al Federației Române de Natație și Pentatlon Mondern: www.frnpm.ro.

 

Foto: FRNPM

Happening now