Elveția a făcut șvaițer apărarea belgiană și s-a calificat uimitor la turneul final al Ligii Națiunilor. Mai lipsește o singură semifinalistă

Danny Coposescu 19 noiembrie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

Clasamentele FIFA au stârnit, de-a lungul anilor, destule râsete, încât să fie greu de luat în serios. Ca să ilustrezi perfect lipsa de legitimitate a criteriilor după care funcționează, ajunge să dai exemplul României –  top 10 acum doi ani! Și totuși, să-i vezi pe belgieni în vârf nu-i tocmai absurd. Sigur, faptul că Franța a devenit campioană mondială, depășindu-i în semifinale, complică logica, dar există măcar motive inteligibile pentru poziția în care se află „Diavolii Roșii‟.

Ceea ce face demolarea suferită în Elveția un șoc de proporții. Colapsul Belgiei a fost atât de alarmant, încât ratarea turneului final al Ligii Națiunilor e doar una dintre multele întrebări incomode cu care se confruntă acum selecționerul Roberto Martinez.

Elveția 5-2 Belgia

Încă din perioada sa de la Everton, spaniolul a polarizat opinia. În ciuda jocului atractiv pe care-l promovează, i s-a reproșat constant inabilitatea de a organiza o apărare competentă. Pe de-o parte, nu-i clar ce poate face un antrenor când întreg colectivul se dezintegrează, cum s-a întâmplat pe Swissporarena. Orice urmă de strategie s-a evaporat din secunda în care Kebvin Mbabu a obținut penaltiul transformat de Ricardo Rodriguez.

Scorul era 2-1 pentru Belgia în acel moment, dar dată fiind reacția oaspeților, ai fi zis că s-au resemnat instantaneu după primul gol primit. Dubla lui Thorgan Hazard, prin care Belgia se dusese la 2-0 după 17 minute, a fost transformată brusc într-un detaliu nesemnificativ și pe tabelă, dar și în mințile colegilor săi, care „au uitat pur și simplu cum să se apere‟, în cuvintele lui Martinez.

Dar aici e și baiul. În timp ce Haris Seferovic îi devasta echipa cu un hat-trick uluitor, Roberto Martinez înmărmurise pe marginea terenului, cu brațele încrucișate și o expresie năucită pe față. Dacă ai săi au uitat cum să se apere, atunci el a uitat cum să schimbe cursul unui joc care aluneca rapid spre pierzanie. Abia după ce Nico Elvedi și-a răscumpărat, prin reușita de 4-2, greșeala pe care o făcuse la primul gol al lui Hazard Jr., ceva s-a mișcat în sfârșit pe banca belgiană. Însă intrarea lui Batshuayi n-a schimbat nimic notabil, iar a doua înlocuire a venit complet degeaba, în prelungiri.

Culmea e că Belgia a avut o repriză întreagă pentru a-și păstra locul la turneul final din iunie. Și o înfrângere la un singur gol diferență a fi menținut-o pe primul loc în grupă, dar orice s-o fi spus la vestiare n-a ajutat.

Așa că Elveția se alătură în semifinale, cu totul meritat, Angliei și Portugaliei. Cine-ar fi crezut că băieții lui Vladimir Petkovic vor termina anul în postura de cea mai bună marcatoare din Liga Națiunilor (14 goluri în patru partide)? Oricine îi va întâlni în semifinalele din iunie n-are voie să-i subestimeze. Cea mai bună națională din lume, cel puțin potrivit clasamentului FIFA, a simțit asta pe propria piele.

Un singur loc mai e disponibil pentru semifinalele primei acestei prime ediții de Liga Națiunilor. Dacă Olanda nu va pierde luni seară în Germania, atunci locul ăsta va fi al ei.

 

Abonează-te la newsletter
Happening now