Elveţia câştigă chinuit cu o Albanie fără noroc. Meciul lor ne oferă încurajări pentru calificare

Danny Coposescu 11 iunie 2016

Pe Lead tratăm fiecare meci de la Euro 2016 într-un format simplu și dinamic: trei idei principale, prima despre meci, a doua despre protagoniști, ultima despre clasament și perspective.

Un joc pe care ambele echipe sperau să-l câştige pentru a avea vreo şansă de a ieşi din grupe s-a terminat cu 1-0 în favoarea elveţienilor. Scorul şi victoria însă nu spun nici pe departe toată povestea, care a avut multe suişuri şi coborâşuri.

Meciul

Prima repriză a fost un val-vârtej de evenimente decisive. După câteva minute de linişte, s-a pornit o furtună din care Elveţia a marcat cât ai zice „hop-schwitz‟, faimosul strigăt de bătălie al suporterilor care au umplut stadionul din Lens. Albanezii şi-au clădit o reputaţie de echipă incomodă în primul rând datorită defensivei bine organizate. Impresia asta s-a fărâmat din minutul 5, când portarul lui Lazio, Etrit Berisha, a ieşit la plimbare după cornerul lui Shaqiri şi a trecut la un kilometru de minge. Fundaşul Fabian Schär a zis “mulţumesc frumos” şi a trimis în poarta goală.

Albanezii, în frunte cu exemplarul lor din fraţii Xhaka, Taulant, au revenit însă rapid şi Armando Sadiku a declanşat seria de ratări care a decis până la urmă scorul final. Scăpat singur, fotbalistul legitimat tocmai la Zürich, a şutat în piciorul întins al portarului Yann Sommer. Optimismul nu a durat mult pentru echipa lui Di Biasi, care s-a împuşcat din nou în picior în minutul 37. Loric Cana, legenda şi căpitanul Albaniei, primise deja un galben când i s-au împleticit picioarele şi s-a văzut nevoit să pună cinic mâna pe minge, pentru a nu-l lăsa pe atacantul elveţian Seferovic singur cu Berisha. Aşa a devenit Cana omul care a primit cel mai rapid două galbene în întreaga istorie a Europenelor.

Încă o şansă pentru Sadiku a adâncit apoi impresia că Elveţia nu ştie deloc să profite de norocul care i-a căzut în braţe. Naţionala lui Petkovic a dominat relativ steril a doua repriză, iar când şi-a creat oportunităţi le-a ratat prin ineficientul Seferovic. În final, când lucrurile păreau deja decise şi elveţienii erau mai interesaţi de a ţine de rezultat, a venit şi ocazia cu numărul trei pentru Albania, cea pe care Shkelzen Gashi o va visa multă vreme de acum încolo. Singur-singurel faţă în faţă cu Sommer, atacantul a şutat prea aproape de portar şi Elveţia a scăpat ca printre urechile acului cu 3 puncte.

Oamenii cheie

E greu să alegi cine dintre Berisha şi Cana să primească bila neagră. Portarul albanez a salvat câteva şuturi pe parcursul meciului, dar gafa din minutul cinci a fost decisivă şi, la faze fixe în general, a părut marcat şi nesigur. Dar Cana, cu experienţa sa vastă, nu are nicio scuză, mai ales pentru primul galben, primit stupid după un fault fără rost. Căpitanul va lipsi tocmai în meciul cu Franţa, când defensiva sa va fi fără îndoială bombardată timp de 90 de minute.

Dar nici elveţienii nu s-au acoperit în glorie. Seferovic a arătat exact de ce plutesc multe îndoieli în jurul său şi pare că suferă o criză de încredere. Nici defensiva, cu Djourou în frunte, nu a arătat nici pe departe impregnabilă şi tinde să fie vulnerabilă la mingi aruncate peste şi trimise printre fundaşii centrali şi cei laterali. Granit Xhaka, în schimb, a arătat câteva dintre motivele pentru care Arsenal a plătit peste 30 de milioane de lire pentru el. Mijlocaşul ştie să controleze jocul și ritmul jocului, şi s-a dovedit foarte dispus la efort pe faza de recuperare.

Cum arată grupa acum

Elveţia şi-a îndeplinit obiectivul de 3 puncte şi se aşază pe locul doi, în spatele Franţei. Urmează jocul cu România de la Paris, de la care vor spera cel puţin la un punct. La cum s-au prezentat în faţa Albaniei, însă, băieţii lui Iordănescu au toate motivele să fie încrezători.

Albania, la primul turneu final din istorie, poate fi mândră de prestaţia în 10 oameni şi nu-şi va abandona planul de joc împotriva Franţei. Problema e că şi-a pierdut omul providenţial în Cana şi are dificultăţi în a profita din puţinele şanse pe care şi le creează. Deocamdată, e greu să îi vezi terminând mai sus de ultimul loc din grupă.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.