EURO U21 | Maturizare forțată: generația lui Mățan și Vlad scapă de blestemul care o urmărea din adolescență, crește mare în jumătate de oră

Ciprian Rus 27 martie 2021

Povestea unei generații

Se întâmpla acum cinci ani, tot în Ungaria: actuala selecționată U21 – pe atunci Sub17 – pierdea calificarea la Turneul de Elită primind gol în prelungiri, în vreme ce adversarii direcți la calificare marcau la rândul lor, tot în prelungiri, condiție ca ei să meargă mai departe, în detrimentul nostru.

Acum trei ani, cu Mățan și Vlad în teren, talentata Națională U19 pierdea calificarea la Europene primind gol în minutul 90+2, după ce Moruțan primise cartonaș roșu la bucuria de după golul marcat în poarta Ucrainei.

Și Moruțan, și Marco Dulca, și ceilalți componenți ai vechii trupe U19 ne-au asigurat, înainte de acest EURO, că au învățat din greșelile trecutului și că nu-și vor mai pierde capul în momentele criticele ale meciurilor ce vor veni.

Că au învățat ceva din cruntele dezamăgiri ale adolescenței s-a văzut, până la urmă, în ultimele 30 de minute ale meciului cu Ungaria, când au întors scorul, în ciuda frânelor puse de arbitraj. Mai mult, Andrei Vlad, portarul emotiv din 2018, copleșit atunci de presiunea ucrainenilor, a fost azi unul dintre jucătorii noștri cei mai stăpâni pe sine, apărând, chiar în prelungiri, o minge crucială.

Până la urmă, maturizarea de care ne vorbeau actualii jucători U21 a fost una forțată: fără inventivitatea lui Moruțan, ceva mai apatic azi, Naționala de tineret a trebuit să se agațe de ultimele resurse de talent, de inspirație și de luciditate pentru a scoate cele 3 puncte obligatorii într-un meci pe care singură și l-a complicat.

Frustrată de mai multe decizii de arbitraj care i-ar fi ușurat, e drept, și ele partida cu gazdele din Ungaria, România U21 a făcut 30 de minute de fotbal avântat și spectaculos, așa cum aveam pretenția de la ea. De la providențialii Vlad și Pașcanu și până la sufletistul Mățan, toată echipa a crescut cu două note imediat după golul advers și a obținut, pe final de meci, o victorie care rupe, în fine, blestemul acestei generații – care s-a ținut scai de ea, să o recunoaștem, și pe finalul meciului cu Țările de Jos. O nouă lecție de suferință pe care trupa lui Adrian Mutu – și Adi Mutu însuși – trebuie să și-o asume cât mai repede. Viața nu va mai aștepta încă cinci ani ca să le răsplătească munca și talentul.

Uite primele idei după victorie cu Ungaria:

Aceeași distibuție, alt scenariu

După meciul solicitant împotriva Țărilor de Jos, Adrian Mutu a surpins mai degrabă folosind același prim 11 și în meciul de „totul sau nimic” contra Ungariei. Dar, deși distribuția a fost aceeași, scenariul a fost – altfel, previzibil – unul diferit. După un forcing de vreo 20 de minute – încurajat inexplicabil de echipa României – Ungaria s-a tras în jumătatea proprie, așa că pressingul agresiv și jocul fâșneț pe contre nu a mai putut fi folosit de Mățan, Moruțan și Ganea.

Constrânsă de valoarea superioară și de vârsta mai mare (să nu uităm că gazdele EURO au trimis în teren o echipă mai tânără decât a noastră) să joace pozițional, Naționala U21 a acuzat din plin lipsa de ritm a trioului de la mijloc și imprecizia paselor-cheie. Practic, vreme de o oră, băieții și-au făcut singuri meciul greu, chiar dacă încă dinainte de pauză jucau cu un om în plus. Totul a culminat cu golul primit, la o fază în care, creduli, ai noștri s-au lăsat la mâna arbitrului.

Condusă cu 1-0 și fără Moruțan, schimbat de Mutu după un meci șters, Naționala a jucat totul pe inspirația lui Mățan, care s-a turat tot mai tare, pe minut ce trecea, și pe cursele lui Boboc, care a pistonat tot mai insistent în banda stângă. Inspirația lui Mățan avea să facă diferența la 10 minute după primirea golului, exact la momentul potrivit. După euro-golul noului jucător de la Columbus Crew a urmat un asediu total la poarta adversă. Alex Pașcanu a dovedit încă o dacă că e sufletul acestei echipe, aducând o victorie mare pentru România.

Ce se întâmplă cu rezervele?

După ce și în primul meci a făcut doar trei schimbări, și acelea târziu, Adrian Mutu a mutat și contra Ungariei foarte târziu, abia după ce a luat gol. Situația pare cu atât mai chestionabilă cu cât Mutu începuse meciul cu exact echipa care trăsese din greu cu Țările de Jos, iar la pauză avea doi jucători expuși cartonașului roșu, Marin și Ciobotariu. Nu are Adi Mutu încredere că rezervele sale au nivelul pentru acest EURO? Intrați în plină criză, contra Ungariei, și Petre, și Popescu au adus un plus echipei.

Cum Marin și Ganea sunt suspendați, contra Germaniei e de așteptat ca Itu și Petre să facă, forțați de împrejurări, pasul spre primul 11.

Fără VAR, dar și fără arbitri?

După ce ne-am obișnuit cu videoarbitrajul la marile competiții, absența VAR de la EURO 2021 este cât se poate de deranjantă. Cu atât mai mult cu cât arbitrul meciului Ungaria – România a comis mai multe inexactități – ca să nu le spunem altfel – care au testat, o dată în plus, nervii tinerilor noștri jucători. Spre lauda lor, „tricolorii” U21 și-au văzut de jocul lor și n-au mai stat la mâna arbitrului, ca la faza golului maghiar. 

***

După victoria cu Ungaria, România a ajuns la 4 puncte din primele două meciuri, iar peste alte trei zile, pe 30 martie (tot de la ora 19:00), va juca cu Germania. Dacă înving Olanda (azi, de la ora 22.00), nemții s-ar putea califica încă de azi.

Primele două clasate merg în sferturile de finală, programate între 31 mai și 6 iunie 2021.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.