EURO U21 | România se luptă până la capăt, învinge Ungaria și se apropie de sferturile de finală ale Campionatului European!

Andrei Năstase 27 martie 2021

Ce victorie, prieteni! Echipa națională de tineret a României se bate până la capăt, revine de la 0-1, câștigă un meci foarte complicat  – și foarte tensionat – cu Ungaria, ne demonstrează că are nu doar calitate, dar și maturitate, putere mentală sau curaj. Acest 2-1 smuls cu cleștele ne duce la 4 puncte din primele două meciuri ale Campionatului European.

Pe 30 martie, echipa lui Adrian Muta va juca contra Germaniei.

În celălalt meci al grupei, de la ora 22.00, Germania întâlnește astăzi Țările de Jos (Olanda).

*

O victorie obligatorie. Așa a fost descrisă întâlnirea asta cu Ungaria, o echipă care nu s-a putut baza pe cinci-șase jucători importanți la acest European pe care, alături de Slovenia, îl găzduiește.

Mai departe însă de miza acestui joc, mulți eram curioși să aflăm cum va arăta jocul de construcție al României; cum se va descurca echipa lui Adrian Mutu în fața unei adversare care va ceda posesia? N-a fost cazul Olandei, iar în meciul acela ne-am convins de alte două lucruri: România știe să se apere și știe să joace pe contre. Lucruri esențiale contra adversarelor mai bine cotate, dar nu la fel de importante contra unei echipe ca Ungaria – așa cum urma să și înțelegem în prima partea a meciului de azi.

Îmbrăcați într-un albastru aprins pe care rar l-am văzut la echipele naționale, jucătorii lui Adi Mutu au început cu două cartonașe galbene primite în primele șase minute: Ciobotariu și căpitanul Marin, care va și lipsi cu Germania. De fapt, primele 15 minute au fost mai degrabă dure – cu trei cartonașe galbene și pentru unguri – decât spectaculoase. Doar două faze mai răsărite, prima la poarta noastră, unde Andrei Vlad a scos foarte bine, chiar de sub bară, un șut periculos al maghiarilor, a doua la poarta lor, unde Moruțan, dintr-o poziție bună, a trimis pe lângă poartă centrarea perfectă a lui Boboc.

Abia în preajma minutului 20 s-au mai așezat lucrurile. România a început să ne arate din nou pressing-ul avansat pe care l-a făcut și-n meciul cu Olanda, Ciobabu, Marin și Olaru au ținut tot mai bine de minge, lateralii Haruț și Boboc au urcat din ce în ce mai mult, iar Ungaria s-a trezit împinsă spre propriul careu.

Totuși, în ciuda unor acțiuni bine construite, ocaziile serioase ale României au lipsit în prima repriză. Cea mai mare dintre ele a ratat-o Boboc, care a tras peste din centrul careului de 16, după o fază de toată frumusețea în care Moruțan a centrat din prima, iar Ganea a sărit foarte inspirat peste minge. Doar două minute mai târziu, în minutul 42, am putut nota și cel mai important eveniment al primei părți: al doilea galben pentru atacantul Szoke, care și-a lăsat echipa în 10 oameni. 

Până aici, România a fost mai bună, însă n-a reușit să-l deranjeze pe portarul Balazs. Iar asta trebuia să se schimbe în repriza secundă.

Au fost 45 de minute jucate la o singură poartă, o repriză pe care România a început-o cu fundașii la mijlocul terenului, cu multe mingi recuperate în treimea adversă și cu un penalti clar pe care arbitrul nu l-a văzut. Și nu l-a acordat. Ciobanu a fost lovit peste picioare după ce a ciupit mingea, o fază pe care arbitrajul video n-ar fi ratat-o.

Din păcate, o nouă fază controversată a condus și la faza din care Ungaria a făcut 1-0, în minutul 56: Haruț a fost deposedat printr-o împingere pe care arbitrul a considerat-o umăr la umăr, adversarii au trecut pentru prima dată jumătatea terenului, iar mijlocașul Csonka, scăpat liber în careul de 16, l-a bătut fără emoții pe Vlad. Și încercarea României de a desface apărarea adversă a devenit cu atât mai dificilă.

Adrian Mutu a mutat cu Adi Petre în locul lui Moruțan – mult mai cuminte decât în meciul cu Olanda -, iar primele șanse mari au venit de la Ganea și Ciobanu: primul nu l-a putut bate pe portarul advers, al doilea a șutat puțin peste, cu 25 de minute înaintea finalului.

Dar România a continuat să paseze și să construiască cu răbdare – așa cum a insistat Adi Mutu de pe margine. Și tocmai răbdarea asta a produs rezultate în minutul 70, la o fază construită foarte bine de Boboc, Ciobanu și Mățan, care și-a făcut mingea pentru un șut superb, imparabil, la colțul lung: 1-1, încă 20 de minute pentru ca România să forțeze victoria.

Au urmat alte două ocazii mari în următoarele cinci minute, ambele din șuturile foarte activului Olaru, care a tras întâi slab dintr-o poziție ideală, apoi a șutat excelent dintr-o poziție mult mai complicată, de unde nu l-a putut bate pe tot mai ocupatul portar advers.

Ganea a creat următoarele două faze periculoase, Adi Petre – dintr-o poziție ideală – a trimis cu capul pe lângă poartă, dar nimeni n-a dat semne de resemnare.

Boboc și Mățan au continuat să se repeadă spre adversarii lor, Ciobanu a continuat să gândească cu două mișcări înainte, ca un șahist, Ganea a alergat ca un nebun până când Mutu l-a schimbat cu Octavian Popescu (intrat și el excelent), iar munca lor a fost răsplătită în minutul 87, când cornerul bătut bine de Mățan a fost trimis în poartă de excelentul Pașcanu, urcat și el în careul advers: 2-1 pentru România!

A fost scorul final, o victorie salvată și de intervenția grozavă pe care Vlad a găsit-o în prelungirile meciului, pentru trei puncte mari de tot, care nu doar că deschid României drumul spre sferturile de finală, dar ne demonstrează că echipa asta are puterea mentală să lupte până la capăt într-un meci atât de complicat. Și foarte tensionat.

România a ajuns la 4 puncte din primele două meciuri, iar peste alte trei zile, pe 30 martie (tot de la ora 19:00), va juca cu Germania. Dacă înving Olanda (de la ora 22.00), nemții s-ar putea califica încă de azi.

Primele două clasate merg în sferturile de finală, programate între 31 mai și 6 iunie 2021.

Cine s-a remarcat astăzi? Citește analiza lui Ciprian Rus.

***

Primul 11 al României cu Ungaria

Desen de Ciprian Rus

Lotul pentru EURO

Portari: Andrei Vlad (FCSB), Marian Aioani (Chindia Târgoviște), Mihai Eșanu (Dinamo București)

Fundași: Ștefan Vlădoiu (Universitatea Craiova), Denis Haruț (FCSB), Alexandru Pașcanu (Ponferradina/Spania), Andrei Chindriș (FC Botoșani), Denis Ciobotariu (CFR Cluj), Radu Drăgușin (Juventus/Italia), Raul Opruț (AFC Hermannstadt), Radu Boboc (FC Viitorul)

Mijlocași: Marius Marin (AC Pisa/Italia), Marco Dulca (Chindia Târgoviște), Răzvan Oaidă (FCSB), Cătălin Itu (CFR Cluj), Darius Olaru (FCSB), Andrei Ciobanu (FC Viitorul), Olimpiu Moruțan (FCSB), Octavian Popescu (FCSB), Alexandru Cîmpanu (Universitatea Craiova), Alexandru Mățan (Columbus Crew/SUA)

Atacanți: George Ganea (FC Viitorul) și Adrian Petre (UTA Arad)

 

Foto: Cristi Stavri/SPORT PICTURES

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.